Србија и Балкан

Куртију се опет привиђају српске снаге у близини прелаза: КФОР појачао присуство

Пажљиво пратимо ситуацију дуж административне граничне линије, кроз наше појачано присуство, патроле и активности осматрања, објаснили су из НАТО мисије
Куртију се опет привиђају српске снаге у близини прелаза: КФОР појачао присуство© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Приштинске власти саопштиле су да се припадници Жандармерије и Војске Србије налазе дуж административне линије у близини Каменице, као и на самом прелазу Мердаре. Поводом ових тврдњи, огласио се и КФОР.

"Пажљиво пратимо ситуацију дуж административне граничне линије, кроз наше појачано присуство, патроле и активности осматрања. У редовном смо контакту са представницима косовских безбедносних организација и Војске Србије", одговорили су из КФОР-а на упит портала "Коссев".

Додали су да је за очување безбедности најпре важно да се осигура координација и уздржи се од акција које би могле довести до тензија.

"Предузимаће све мере које сматрамо неопходним како би се очувала стабилност и спречио ризик од поновних тензија и насиља. Наша мисија, у складу са мандатом Уједињених нација односно Резолуцијом 1244, има видљиво и флексибилно присуство. У добром смо положају да осигурамо да наставимо да доприносимо безбедном и сигурном окружењу за све људе и заједнице које живе на 'Косову' и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно", додали су.

Ове тврдње је у суботу прво изнео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Србија је данас поново провоцирала премештањем својих трупа на око 50 метара близу граничне линије са Косовом, код територије општине Каменица", навео је уз објаву фотографије са униформисаним лицима и војним возилом на њима, али и координатама.

Међутим, особе су, како је додао, побегле када су схватиле да су примећене.

Министарство одбране Србије потом је Приштину оптужило за ширење дезинформација, усмерених против Војске Србије, чији су припадници, нагласили су, деловали у складу са Војно-техничким и другим споразумима. 

Потом је и тзв. косовска полиција известила о "још једној провокацији" са прелаза Мердаре, где су лажно оптужујући, уочили припаднике српске Жандармерије и њихово возило.

image