Србија и Балкан

Шмит наљутио и Бошњаке: Како се лажни високи представник замерио Сарајеву

Први пут Сарајево је сагласно с Бањалуком – Шмиту се не може веровати
Шмит наљутио и Бошњаке: Како се лажни високи представник замерио Сарајеву© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Лажни високи представник Кристијан Шмит по први пут се озбиљно замерио политичком Сарајеву – и то због свог мешања у образовани систем БиХ.

Бошњацима, међутим, не смета то што ће Шмит, како је рекао, "сести и потпуно ујединити курикулуме, односно образовни програм у БиХ". Они заправо одавно немају ништа против Шмитовог подривања свих, па и образовних институција БиХ. Проблем им је, међутим, то што је, како кажу, Шмит "у исту раван ставио Алију Изетбеговића првог председника Председништва БиХ и генерала ВРС Ратка Младића"

Шмитово поређење Младића који је учествовао у одбрамбеном рату са човеком против кога се, како је то појаснио председник РС Милорад Додик, водило више предмета за ратне злочине док их његова смрт није прекинула, заиста није било на месту, сагласићемо се.

Јер, српски генерал, можда јесте осуђен, али је та пресуда донета у Хашком трибуналу, чија објективност нам је итекако позната. У том суду – од како је основан, Срби су кривци, а сви други су српске жртве.

Но, очекивано, нису се Бошњаци наљутили на Шмита што је српског хероја упоредио са бошњачким злочинцем. Јер, за њих је у овој причи херој управо Изетбеговић, човек који је, како је то рекао Додик – жртвовао мир зарад својих ратних циљева.

Тако Сарајевски портал "Кликс" пише да поменута изјава Шмита говори о његовој површности када је у питању последњи рат на простору БиХ.

"Дакле, високи представник је дошао у БиХ, а уопште није проучио земљу у коју долази. Није анализирао нити простудирао све њене специфичности, историју, сличности и разлике. Јер да јесте и да познаје детаље рата од 1992. до 1995. године знао би каква је била прво позиција, а затим улога и постратна оставштина Алије Изетбеговића. Исто тако би знао каква је била улога у рату и након рата злочинца Ратка Младића", пише "Кликс".

Због тога што је дирнуо у оно што се Бошњацима не дира – Сарајево се први пут сагласило с Бањалуком: Шмиту се не би смело веровати.

"Како онда веровати високом представнику да зна шта ради када најављује да ће се борити за спровођење закона који забрањује негирање геноцида? Како му веровати када тако олако генерализује и најављује неки нови приступ уџбеницима историје и то у наредне две године", пита се овај портал.

Високи представник, кажу, "ако је добио мандат међународне заједнице, добио га је уз поверење да ће радити професионално уз познавање свих специфичности земље у коју је дошао".

"Јер ако Шмит не познаје корице књиге коју чита, како ће тек знати за детаље о којима мора бити упућен", наводи портал, полазећи од погрешних претпоставки – Шмит заправо од међународне заједнице није добио мандат да се у БиХ понаша као колонијални управник.

Он у Републици Српској није признат, јер његово именовање за високог представника није потврђено у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Зато су му из Српске одмах и поручили да од тог "посла" који је наумио – нема апсолутно ништа.

"У Српској се никада неће учити да је Војска Српске некаква злочиначка војска, јер су сви наши очеви и сви људи ове Републике Српске били припадници Војске Српске, који никог нису напали, него су бранили своје куће, своја огњишта, бранили наше право да живимо слободни своји на своме", поручио му је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да ће Република Српска имати свој образовни програм, који ће се, ако буде потребе, усаглашавати са Србијом. 

image