Србија и Балкан

Додикови адвокати: Одбрана није равноправна; Судија Узуновић претила Петронијевићу и Нобилу

Адвокат Горан Бубић наводи да се потпуно занемарују уставна правила која кажу да пропис не може ступити на снагу пре него што је објављен, те се износе потпуно неприхватљиве тезе
Додикови адвокати: Одбрана није равноправна; Судија Узуновић претила Петронијевићу и НобилуGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Адвокат одбране председника Републике Српске пред Судом БиХ Горан Бубић рекао да је на данашњем рочишту указано да пред овом институцијом нису равноправни одбрана и Тужилаштво, те да се потврдило да је реч о процесу који за циљ има да из политичког живота елиминише Милорада Додика.

"Приметили смо да је Тужилаштво доставило доказе Суду пре него што је Суд донео одлуку о прихватању доказа. То угрожава стандард поштеног суђења који има за циљ само да се председник Републике Српске Милорад Додик елиминише из политичког живота ", рекао је Бубић новинарима у Источном Сарајеву након данашњег рочишта пред Судом БиХ.

Каже да је одбрана ставила приговоре на предлоге Тужилаштва.

"Имали смо примедбе да се као доказ изведе говор председника Републике Српске поводом годишњице битке на Козари. Имали смо покушај да се у доказе уврсти коресподенција Тужилаштва и Канцеларије високог представника, односно запослених. Ми оспоравамо да данас у БиХ постоји легитиман високи представник и то свакако није Кристијан Шмит ", рекао је Бубић.

Каже да би одговори Тужилаштва у овом предмету изазвали запањеност и да су упућени пре 200 година.

"Где се у дописима искључује било какво овлашћење Суда БиХ и негира се право одбране да се бави Анексом 10 Општег споразума за мир у БиХ", истакао је Бубић.

Бубић наводи да се потпуно занемарују уставна правила која кажу да пропис не може ступити на снагу пре него што је објављен, те се износе потпуно неприхватљиве тезе.

"Пример контрадикторности јесте само понашање Кристијана Шмита, односно садашњих запослених у ОХР-у. Зашто својом одлуком Кристијан Шмит 1. јула доноси одлуку о поништењу Закона о измени Закона о објави прописа у Службеном гласнику Републике Српске, ако то није релевантно", упитао је Бубић, пренела је Срна.

Петронијевић: Судија Узуновић запретила адвокату Нобилу и мени

Адвокат саветник у тиму одбране председника Републике Српске Горан Петронијевић изјавио је данас да је судија Суда БиХ Сена Узуновић запретила њему и хрватском колеги Анту Нобилу да не смеју да се обраћају јавности и у Суду када је реч о актуелном суђењу.

Петронијевић је рекао да се правни саветници Додика и в.д. директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића неће уплашити овакве ситуације.

"Шта смо нас двојица рекли што није истина или је увредљиво. Појавиле су се претње (лидера СДА) Бакира Изетбеговића и зато се Узуновићева овако понаша", рекао је Петронијевић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да то није примерено судској пракси.

"Она отворено прети, иако је суђење јавно и свако од учесника може да изнесе оно што је тачно и јавно. Ово је класични недостатак правних аргумената и зато се судија тако понаша", рекао је Петронијевић.

Он је рекао да је "тужно и жалосно" да Нобило и он не могу да причају у судници нити у јавности.

"Нажалост, и одређеним подзаконским актима и споразумима није дозвољено да поступамо у својству браниоца у судовима БиХ, јер смо држављани других земља. У земљама бивших република Југославије ово није случај", рекао је Петронијевић и упитао где су људске слободе када се на овај начин брани адвокатима да говоре.

Тужилаштво БиХ терети Додика и Лукића за "непоштовање одлука Кристијана Шмита" због чега се против њих води процес пред Судом БиХ.

Наредно рочиште заказано је за 30. октобар, а потом 13. новембра, оба у 13.00 часова.

image