Душко Кнежевић изнео одбрану: Жртва сам политичког прогона због сукоба са Милом Ђукановићем

У вези са незаконитим радњама режима Ђукановића поднео сам око 14 кривичних пријава против различитих лица блиских ДПС-у, али није покренут било какав поступак, рекао је бизнисмен

Осумњичени бизнисмен Душко Кнежевић данас је пред подгоричким Вишим судом наставио са изношењем одбране у поступку "Карбон", истакавши, између осталог, да је жртва политичког прогона због сукоба са Милом Ђукановићем.

Додао је да није украо новац и да се данас налази у лошој финансијској ситуацији, да се мучи.

Кнежевић је и данас, као и раније, тврдио да су ДПС и бивши председник те странке Мило Ђукановић криви за поступке који се, како сматра, незаконито воде против њега.

"Сматрам да је ова оптужница против мене и поступак резултат политичког прогона и себе сматрам жртвом. На тај начин сам био третиран и од надлежних Велике Британије и Интерпола", рекао је Кнежевић.

Он је додао да је разлог прогона његов сукоб са Милом Ђукановићем, као и то што је  покренуо више питања у вези са њим о којима је говорио на претходном рочишту, као што су афера 'коверта', афера 'ничија кућа' и друге, рекао је Кнежевић пред судом одговарајући на питање свог адвоката Здравка Ђукановића.

Кнежевић је додао да га је судија на претходном рочишту опоменуо да мора да остане у оквирима ове оптужнице, те да други предмети и поступци нису део ње, па због тога сматра да нема простора да и данас говори о њима детаљније.

"У вези са незаконитим радњама режима Мила Ђукановића поднео сам око 14 кривичних пријава против различитих лица блиских ДПС-у. Нико ме није звао да сведочим. Нудио сам то и путем видео линка. Нити је на основу једне од тих пријава покренут било какав поступак. Са друге стране у поступцима против мене су на основу фалсификованих доказа потврђене оптужнице", рекао је Кнежевић.

Оспоравајући наводе оптужнице Кнежевић је казао да да је покрао неке паре не би данас позајмљивао новац.

"Да сам покрао неке паре не бих се данас мучио и позајмљивао. Ја сам био главни власник, не бих уништавао своју имовину. Атлас банку сам био довео до савршенства", рекао је Кнежевић и нагласио да никад у вези са пословањем није предузео незаконите радње.

Он је навео да није имао формалну и неформалну комуникацију са осталим оптуженима а везано за догађаје који су предмет оптужнице.

"Они су људи који су имали формално образовање и стручно знање и своје послове су обављали у складу са процедурама банке и привредног пословања. Са стране банкарске регулације то су били неутрални кредити јер су враћани такозваним кеш колатералом. Они се из банкарске регулативе не могу сматрати ризичним, већ се сматрају неутралним пословима. Као пример за то наводим кредит који је банка одобрила Универзитету Медитеран", додао је он.

Оптужени Кнежевић је казао да није учествовао у непосредним радњама јер није био шалтерски радник или неки други службеник.

"Одлуку о оснивању 'Глобал карбон' привредног друштва претпостављам да је донео одбор директора ИБМ банке АД Подгорица. Што се тиче кредита, не знам ко је донео одлуку о њиховом одобрењу. Није ми познато до ког износа је директор банке имао могућност да без одбора одобри кредит", казао је Кнежевић.

Почетком 2020. године, подгорички Виши суд потврдио је оптужницу у предмету "Карбон" у којем је наводно са неким члановима групе причинио штету компанији "Глобал Карбон" и прибавио противправну корист од 1.942.000 евра.

Кнежевић је раније на захтев Црне Горе, изручен из Велике Британије.