Србија и Балкан

Митрополит Лука: Украјина је Фанару пробни полигон за унију, и СПЦ је на удару

Уколико задатак сједињења ПЦУ и унијатске УГКЦ буде остварен, Цариградска патријаршија и Ватикан би почели да користе 'украјински преседан' као доказ за то да је уједињење православаца и римокатолика без промене догме у њиховом учењу оствариво и реално, упозорио је митрополит запорошки и мелитопољски
Митрополит Лука: Украјина је Фанару пробни полигон за унију, и СПЦ је на удару© Antonio Ahel/ATAImages

Догађаји везани за неканонско мешање цариградског патријарха Вартоломеја и његовог Синода у украјинску црквену кризу и стварање "Православне цркве Украјине" (ПЦУ) многи православни јерарси и аналитичари с правом сматрају делом пројекта већих размера, који има за циљ унификацију хришћанског света под руководством Ватикана уз учествовање Фанара, рекао је митрополит запорошки и мелитопољски Лука, епископ Украјинске православне цркве.

Залажући се за идеју свог првенства на православном Истоку и пропагирајући идеју "првог без једнаких", Фанар тежи зближавању с Ватиканом, па су тако постала уобичајена заједничка богослужења Римокатоличке цркве и Цариградске патријаршије, а увелико се говори и о заједничком прослављању Васкрса, указао је митрополит Лука.

Епископ УПЦ подсетио је да је православна црква више пута осуђивала унију, а да ће тежња ка уједињењу, коју заступа цариградски патријарх Вартоломеј, неизбежно довести до дубоких промена у свим аспектима православног живота, укључујући основе веронауке, богослужбену праксу и канонски поредак.

Излагање митрополита Луке "Украјина као полигон за нову унију – претње и начини превазилажења" прочитано је на научној конференцији "Утицај Цариградске патријаршије на судбину православља у Украјини", одржаној на Факултету политичких наука у Београду, за коју је и написано.

Како је указао, на примеру Украјине Фанар остварује стратегију уједињења која касније може бити примењена на ширем нивоу.

Подсетио је да је 2018. давањем Томоса о аутокефалности, од расколничких православних структура основана Православна црква Украјине (ПЦУ), на чијем је челу Епифаније Думенко. Првенствени циљ формирања ове творевине јесте формирање нове уније на основи ПЦУ и Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ), указао је епископ једине канонске православне цркве у овој земљи.

"Уколико овај задатак буде остварен, Цариградска патријаршија и Ватикан би почели да користе 'украјински преседан' као доказ за то да је уједињење православаца и римокатолика без промене догме у њиховом учењу оствариво и реално", рекао је митрополит Лука.

Један од главних елемената пројекта оснивања ПЦУ представља управо сарадња с Украјинском гркокатоличком црквом, истакао је митрополит. Две структуре увелико сарађују и то још од "Евромајдана" и 2014. са заједничким богослужењима и акцијама. Сам Думенко више пута је јавно говорио о жељи да продуби односе са УГКЦ, о чему је говорио и поглавар унијатске цркве Свјатослав Шевчук, али с мало другачијег аспекта.

Како је указао митрополит Лука, у интервјуу за "Обозреватељ" Шевчук говори о УГКЦ као о некаквој "глобалној цркви", а о ПЦУ као о "локалној", избегавајући да одговори на питање да ли је могуће равноправно уједињење УГКЦ и ПЦУ.

УГКЦ, уствари, у форми уједињења припрема лагано и пажљиво гутање Думенкове организације, као што је учињено 2019. са деловима расколничке "Украјинске аутокефалне православне цркве" и то са одобрењем Свете столице.

"Ватикан је тако дефакто створио први преседан у историји савремене Украјине преласка на унију верске структуре која се позиционирала као православна. По мишљењу стручњака, ову иницијативу треба сматрати својеврсном финалном фазом технологије интеграције украјинског православља у римокатоличке структуре", упозорио је митрополит Лука.

У свом предавању, митрополит запорошки одговорио је и на питање због чега је Цариградска патријаршија заинтересована за успостављање јединства с Римом, наводећи да је циљ Ватикана да аутокефалне помесне православне цркве претвори у унијатске, док поглавар Фанара покушава да оствари огромну власт коју му је Ватикан признао као "источном папи"

"Процеси које је покренуо патријарх Вартоломеј већ су довели до разарања свеправославног јединства и дубоких подела у православном свету. Данас смо сведоци формирања новог модела светског православља у којем централно место заузима цариградски патријарх с овлашћењима и привилегијама без преседана", рекао је митрополит запорошки.

Како је додао, главни ударац је усмерен на Руску православну цркву и  цркве у балканском региону које су најјачи противници уније и властољубивих амбиција Фанара. 

"У овом контексту желео бих да посебно скренем пажњу на подршку коју УГКЦ и Фанар пружају предводнику црногорске расколничке творевине Борису Бојовићу. Тако је Украјинска гркокатоличка црква помогла у његовој легализацији позвавши лидера 'ЦПЦ' на конференцију 'Заједно кроз тешка ратна времена. Искуство постјугословенских земаља и Украјине' (Лавов, 17-18. априла 2024. године)", рекао је митрополит УПЦ.

Он је истакао да је Бојовић у интервјуу за портал РИСУ, информациону платформу УГКЦ, рекао да се нада да ће добити Томос о аутокефалности од Цариградске патријаршије, као и да ЦПЦ одржава тесне везе с Фанаром који је, по његовим речима, послао посматраче "ради проучавања унутрашње организације" такозване Црногорске православне цркве.

Митрополит Лука подсетио је да је патријарх Вартоломеј у интервјуу за "Курир" 2019. категорички тврдио да никад неће дати аутокефалност лажној, по његовим речима "такозваној" Црногорској православној цркви.

"А ево, неколико година касније појавили су се извесни 'контакти' с црногорским расколницима. Тако је Фанар по ко зна који пут показао да се у његове речи и изјаве не сме имати поверења. Као у случају са УПЦ, кад је патријарх Вартоломеј више пута тврдио да за јединог канонског поглавара украјинског православља признаје митрополита Онуфрија, али је после тога упао на туђу канонску територију и дао је аутокефалност украјинским расколницима", навео је митрополит Лука.

Ко гарантује да са Српском православном црквом неће поступити на исти начин, указао је он.

"Представници 'УПЦ КП' су у украјинском сценарију такође дуго година одржавали тајне контакте са Фанаром и на крају су постигли оно што су желели кад се променила политичка конјуктура. А противречности између Вартоломејевих изјава и његових поступака замагљене су бујицом софистичких аргумената", упозорио је епископ УПЦ.

image