Млади Немци у страху од рата

Чак 81 одсто немачке омладине боји се могућности избијања великог рата у Европи

Огромна већина младих у Немачкој забринута је због могућности избијања великог рата у Европи, показало је недавно истраживање које је спровела британска мултинационална компанија за нафту и гас "Шел" а која разлог за овакав резултат види у текућем сукобу између Украјине и Русије.  

Објављена у понедељак и под називом "Прагматизам између разочарања и прихватања различитости", анкета је проценила мишљења 2.509 Немаца старости између 12 и 25 година о низу питања.

Показало се да је "страх од рата у Европи" највећа брига међу младима. Рата се боји 81 одсто младих Немаца док економска забринутост и могуће растуће сиромаштво брину "само" 67 одсто испитаника.

Истраживачи су такође приметили да је 55 одсто младих испитаника рекло да их занима политика, што је значајан пораст у односу на 34 осто регистрованих 2002. године. 

Страх од рата у Немачкој распирује и тамошња власт, па је тако немачки канцелар Олаф Шолц у јуну одобрио нове планове земље за потенцијални рат – први пут од 1989. Берлин је "уочио" претње које, наводе, долазе из Русије, а уведене мере  предвиђају, између осталих мера, и враћање обавезне војне службе. 

Отприлике у исто време, министар одбране Борис Писторијус рекао је посланицима да земља мора бити "спремна за рат" до 2029.

У јулу су се Вашингтон и Берлин договорили да ће америчке крстареће ракете бити стациониране у Немачкој од 2026. Према речима немачког шефа одбране, планирано распоређивање би "дало време које нам је потребно" да развијемо слично оружје у земљи.

Такав потез би раније био забрањен према споразуму о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из доба хладног рата, из којег се Вашингтон повукао 2019. 

Коментаришући то. руски председник Владимир Путин је упозорио да "ако САД спроведу такве планове, сматраћемо да смо слободни од претходно усвојеног мораторијума на распоређивање наоружања средњег и кратког домета".