Србија и Балкан

Ђачке посете у Хрватској: Изједначавају Вуковар и Јасеновац

Већина школа одбија да уврсти посету Јасеновцу у програм теренске наставе и зато је срамно ниска посећеност, па је прошле године само 38 одељења посетило место на којем је био злогласни усташки логор
Ђачке посете у Хрватској: Изједначавају Вуковар и Јасеновац© Stefan Tomasevic/ATAImages

Годишње мање од педесетак школских разреда посети Јасеновац, иако Министарство културе школама сноси све трошкове. А сада се предлаже да се заједно организује посета злогласном усташком логору, али и Вуковару.

"Консултујемо се са стручним људима пре него што донесемо одлуку о заједничкој посети школа Јасеновцу и Вуковару", каже министарка културе Нина Обуљен Коржинек, јер има аргумената за тај предлог и против њега.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава и председник Домовинског покрета који је у коалицији са ХДЗ-ом позвао је "све у Колону сећања".

"Обележавање страдања српских жртава 17. новембра је најобичнија провокација и чин глорификовања агресора на Вуковар", рекао је Пенава.

Саборска посланица Рада Борић из странке Можемо, међутим, тврди да школе намерно заобилазе Јасеновац, а да актуелна власт има једно лице "према споља", а друго у Хрватској.

"Забрињава што већина школа одбија да уврсти посету Јасеновцу и зато је срамно ниска посећеност", тврди Борићева.

Још пре пет година Министарство образовања покренуло је иницијативу да школе посећују Јасеновац и да ученици осмог разреда имају на месту бившег логора теренску наставу, али интерес је био, и остао, слаб. У почетку је мање од 20 одељења годишње ишло у Јасеновац, премда су обезбеђена средства за пут и боравак, а прошле године је само 38 разредних одељења имало теренску наставу и стручно вођство на месту злогласног логора.

Оно мало професора који су повели ученике у Јасеновац кажу да су то урадили због слабог информисања младих о злочинима који су почињени од стране усташа у бившем логору. Упозоравају да матуранти мало или ништа не знају о Јасеновцу.

Иако су посете бесплатне, тек сваки трећи ученик се одлучује да оде да види јасеновачке страхоте. Професори се боје и реакција родитеља, јер су многи забранили деци да иду на теренску наставу, док се неки правдају да још "није време за то".

Нова управница Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац Сара Лустиг, ћерка славног филмског продуцента Бранка Лустига, именована је од стране владајућих у Хрватској на ту функцију јер је радила у Министарству спољних послова и била у кабинету премијера као саветница за Холокауст.

До сада се није јавно експонирала на новој функцији, а пре доласка у Јасеновац била је шефица делегације Хрватске при Међународном савету за сећање на Холокауст. Тада је Хрватска бојкотовала заједничку изложбу са меморијалним музејом Холокауста у Вашингтону јер је на једном паноу требало да буде написано да је у време НДХ спроведен геноцид над Србима. 

image