Ђачке посете у Хрватској: Изједначавају Вуковар и Јасеновац

Већина школа одбија да уврсти посету Јасеновцу у програм теренске наставе и зато је срамно ниска посећеност, па је прошле године само 38 одељења посетило место на којем је био злогласни усташки логор

Годишње мање од педесетак школских разреда посети Јасеновац, иако Министарство културе школама сноси све трошкове. А сада се предлаже да се заједно организује посета злогласном усташком логору, али и Вуковару.

"Консултујемо се са стручним људима пре него што донесемо одлуку о заједничкој посети школа Јасеновцу и Вуковару", каже министарка културе Нина Обуљен Коржинек, јер има аргумената за тај предлог и против њега.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава и председник Домовинског покрета који је у коалицији са ХДЗ-ом позвао је "све у Колону сећања".

"Обележавање страдања српских жртава 17. новембра је најобичнија провокација и чин глорификовања агресора на Вуковар", рекао је Пенава.

Саборска посланица Рада Борић из странке Можемо, међутим, тврди да школе намерно заобилазе Јасеновац, а да актуелна власт има једно лице "према споља", а друго у Хрватској.

"Забрињава што већина школа одбија да уврсти посету Јасеновцу и зато је срамно ниска посећеност", тврди Борићева.

Још пре пет година Министарство образовања покренуло је иницијативу да школе посећују Јасеновац и да ученици осмог разреда имају на месту бившег логора теренску наставу, али интерес је био, и остао, слаб. У почетку је мање од 20 одељења годишње ишло у Јасеновац, премда су обезбеђена средства за пут и боравак, а прошле године је само 38 разредних одељења имало теренску наставу и стручно вођство на месту злогласног логора.

Оно мало професора који су повели ученике у Јасеновац кажу да су то урадили због слабог информисања младих о злочинима који су почињени од стране усташа у бившем логору. Упозоравају да матуранти мало или ништа не знају о Јасеновцу.

Иако су посете бесплатне, тек сваки трећи ученик се одлучује да оде да види јасеновачке страхоте. Професори се боје и реакција родитеља, јер су многи забранили деци да иду на теренску наставу, док се неки правдају да још "није време за то".

Нова управница Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац Сара Лустиг, ћерка славног филмског продуцента Бранка Лустига, именована је од стране владајућих у Хрватској на ту функцију јер је радила у Министарству спољних послова и била у кабинету премијера као саветница за Холокауст.

До сада се није јавно експонирала на новој функцији, а пре доласка у Јасеновац била је шефица делегације Хрватске при Међународном савету за сећање на Холокауст. Тада је Хрватска бојкотовала заједничку изложбу са меморијалним музејом Холокауста у Вашингтону јер је на једном паноу требало да буде написано да је у време НДХ спроведен геноцид над Србима.