Први Михољски сусрети села на КиМ: "Ту смо да останемо и опстанемо"

У низу културних и спортских догађаја који су том приликом одржани, учествовали су не само мештани Велике Хоче и Ораховца, већ и многобројни гости из Србије и Црне Горе

Само Срби то могу! У јеку највећих притисака и пуне изолације букнули су Михољски сусрети села у Великој Хочи код Ораховца! Окупили су и сабрали незапамћен број становника и потврдили несаломив дух наших људи у јужној српској покрајини, изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, након одржаних првих Михољских сусрета на Косову и Метохији.

Овај Михољдан обележио је богат програм - од Михољданске беседе преко меморијалног турнира у фудбалу, изложбе фотографија и ликовних радова до наступа културно-уметничких друштава, гуслара и певачких група, саопштили су из Министарства за бригу о селу.  У препуном Дому културе програм је започет Михољданском беседом.

"И овде смо данас у тачки сусретања, у тачки останка, на месту опстанка. Ту где смо, да останемо и опстанемо", снажна је порука која је ове године обележила ову манифестацију као и Михољдан који се три деценије обележава као сеоска слава Велике Хоче, а казивао ју је професор др Бошко Сувајџић, шеф катедре за Српску књижевност са јужнословенским књижевностима.

У низу културних и спортских догађаја који су том приликом одржани, учествовали су не само мештани Велике Хоче и Ораховца, већ и многобројни гости из Србије и Црне Горе.

Изложбу старих фотографија у Завичајном музеју приредили су професори и ђаци Гимназије Ораховац, која тренутно броји укупно 10 ђака свих одељења. Поставку су допуниле и слике и иконе двоје уметника из Велике Хоче.

"Представили смо више од 150 црно - белих фотографија, од двадесетих година прошлог века, које су уступили мештани из својих породичних албума. Наизглед обичне фотографије, извађене из старих кутија, заправо нам много говоре о прошлости Велике Хоче и Ораховца. Како су се наши преци облачили, како су свадбовали, испраћали синове у војску, како се даривала млада, славио Велигдан, ишло у Дечане и друге манастире", рекла е професорка српског језика и књижевности ораховачке
гимназије Оливера Радић и подвукла колико су овакве манифестације значајне за
народ на Косову и Метохији, који нема много прилика за окупљање, дружење и
представљање својих обичаја и вештина.

Меморијални турнир у фудбалу одржан је у знак сећања на Великохочане страдале
1999 године.

Протекле недеље Михољски сусрети су одржани и у Рашки, Сомбору, Пожаревцу,
Бојнику, Коцељеви, Алексинцу, Врању, Деспотовцу, Лозници, Лебану и Пожеги, уз
спортска и кулинарска надметања, народне песме и игре специфичне за сваки крај. Оно
што је свима било заједничко је одлична атмосфера.

Предстоје манифестације у Ивањици, Великој Плани, Неготину, Малом Зворнику,
Апатину, Мионици, Ћуприји, Смедереву, којима се улази у саму завршницу
овогодишњих Михољских сусрета села.