Србија и Балкан

Тужилаштво формирало предмет због тровања у Луци Бар: Радници на лечењу у Београду

Код 58 од 63 тестирана радника утврђено је повећано присуство олова у крви. Шесторица радника са највишим вредностима, упућени су на лечење у Београд
Тужилаштво формирало предмет због тровања у Луци Бар: Радници на лечењу у БеоградуGetty © Pierre Crom

Основно државно тужилаштво у Бару формирало је предмет у случају повишеног нивоа олова у крви радника лучке компаније "Порт оф Адриа" и увиђај је у току, рекли су за "Радио слободна Европа" из овог тужилаштва.

Како су раније обелоданиле подгоричке "Вијести", код 58 од 63 тестирана радника утврђено је повећано присуство олова у крви. Шесторица радника са највишим вредностима, упућени су на лечење у Београд.

"Граничне вредности олова у крви су 28, а код неких радника ниво је 119. Због контаминације оловом група запослених компаније 'Порт оф Адриа' поднела је кривичну пријаву против НН лица. Ми нисмо лоцирали како је дошло до контаминације. Нисам имао одговор на то ко је кривац", рекао је јуче председник Синдиката запослених ове компаније Зоран Мартиновић.

Заменица генералног секретара Уније слободних синдиката Црне Горе Ивана Михајловић је рекла да све указује на "огромне недостатке у систему здравствене заштите".

Осим случаја лучких радника, узнемирење је изазвало и упозорење грађанима Бара да избегавају подручје Луке, које је упутио директор Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић. Он је рекао да су концентрације олова високе, али да нису веће од прописане граничне вредности, док је концентрација арсена вишеструко већа у односу на прописану.

Како је појаснио за РСЕ овај налаз је из анализе Центра за екотоксиколошка испитивања (ЦЕТИ) од почетка 2023. године.

Након што је објављено да су мерења од пре годину утврдила високу концентрацију олова и арсена, челник Општине Бар, Душан Раичевић је рекао да је забринут због сазнања "да су грађани Бара у континуитету тровани, а да је све то неко покушао да заташка".

image