Међународни суд одбио захтев за превремено ослобађање Средоја Лукића

Судија Гати Сантана нагласила је да постоје значајни разлози против његовог ослобађања, укључујући тежину његових злочина, наводи се у саопштењу суда

Међународни резидуални механизам за казнене судове (ИРМЦТ) саопштио је данас да је одбио захтев за превремено ослобађање бившег припадника локалних паравојних снага босанских Срба Средоја Лукића, који је осуђен на 27 година затвора због ратних злочина у Вишеграду.

Норвешка, где је Лукић пребачен на одслужење своје казне, обавестила је ИРМЦТ да је Лукић постао подобан за пуштање на условну слободу, али је судија ИРМЦТ Гати Сантана нагласила да постоје значајни разлози против његовог ослобађања, укључујући тежину његових злочина, наведено је у саопштењу ИРМЦТ у које је Танјуг имао увид.

Одлука о одбијању захтева донета је након консултација са судијама апелационог већа и разматрања свих релевантних информација.

Лукић је 2005. године пребачен у притвор ИРМЦТ за бившу Југославију и 2009. године осуђен је на 30 година затвора, али му је Апелационо веће Хашког трибунала смањило казну на 27 година.

Оптужница терети Лукића за више злочина над муслиманским становништвом, укључујући убиства, мучења, истребљење, прогон, нападе и пљачке од маја 1992. до октобра 1994. године.

У оптужници је, између осталог, наведено да је Лукићева група затворила око 65 муслиманских жена, деце и старијих мушкараца у кућу која је потом запаљена. Скоро сви заточеници су погинули, укључујући 17 деце старости од два дана до 14 година.