"Хемофарм" повлачи из продаје "диклофенак": Спорна серија се продавала годину и по дана?

У питању је серија лека 13К5АА, са роком употребе 01.2026. Лек је у продаји од 29. марта 2023. године, од када је произведено 24.320 паковања

Серија лека "диклофенак" од 50 милиграма у паковању од 20 таблета повучена је са тржишта, обавестила је Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) компанија "Хемофарм" из Вршца.

Они су у саопштењу навели да је одлука донета након добијања резултата изван спецификације за дисолуцију током студија стабилности.

"Узрок добијања резултата изван спецификације за дисолуцију је повезан са количином нанесене суспензије приликом процеса филмовања. Утврђена неусаглашеност се може изоловати само на предметну серију производа. На српском тржишту доступне су друге серије лека које нису у вези са датим одступањем. Сви примаоци се обавезују да издвоје преостале количине наведене серије лека у табели и врате их добављачу", додаје се у саопштењу.

Према подацима који су објављени на порталу Агенције за лекове, "Хемофарм" је допис послао 11. октобра, а овај лек је у продаји од 29. марта 2023. године, када је обављена прва дистрибуција ка веледрогеријама. Произведено је укупно 24.320 паковања. У питању је серија лека 13К5АА, са роком употребе 01.2026.