Амбасадор Русије у БиХ: Дејтонски споразум немогућ без Русије

Руски амбасадор у Сарајеву Игор Калабухов говорио је о предстојећем БРИКС-у на коме ће учествовати председник Републике Српске Милорад Додик, америчким санкцијама РФ, као и "плану победе" Зеленског

Руска Федерација има стратешке односе са Републиком Српском и пратимо ситуацију у БиХ, изјавио је руски амбасадор у Сарајеву Игор Калабухов и истакао да Српска има своје ставове што се тиче спољнополитичких приоритета.

"Српска је јасно рекла да не жели у НАТО и јасно поручила да јој чланство није интерес", рекао је Калабухов на РТРС.

Истакао је да у Европској унији, па и у Немачкој, све заступљеније мишљење да не могу остварити просперитет без Русије.

"То је везано и за БиХ. Реализација Дејтонског споразума се не може остварити без Русије", каже амбасадор Калабухов.

Додик иде на БРИКС

Калабухов је изјавио да је долазак председника Републике Српске Милорада Додика на Самит БРИКС-а у Казањ прилика је за унапређење односа Српске и Руске Федерације, те да није искључен и лични сусрет Додика са руским председником Владимиром Путином.

"То је историјски догађај, јер ће се први пут окупити државници 10 земаља БРИКС-а", казао је руски амбасадор и додао да се очекују и конкретни резултати самита.

Калабухов је говорио и о могућности да БиХ односно Република Српска буду чланице БРИКС-а.

"Ја мислим да посета председника Додика Казању на овом форуму један индикатор и признање у смислу реалистичности свега онога што нуди БРИКС", додао је Калабухов.

Коментарисао је и санкције Сједињених Америчких Држава.

"Политику Сједињених Америчких Држава осећа и Руска Федерација. Санкције које уводе САД су нелегитимне", навео је руски дипломата.

Додао је да се не зна да ли ће доћи до промене политике САД.

"Ускоро ће тамо избори, а ситуација је пола-пола", казао је Калабухов.

За "план победе" Владимира Зеленског је рекао да је "фантомски" и истакао да му је једини циљ да "добије што више новца од Запада".

"Он само жели да продужи агонију, а ми идемо напред. Што више одлажу преговоре са Русијом, они иду из пораза у пораз. Видећемо како ће ићи све након наше победе", рекао је Калабухов.

Коментаришући јучерашње протесте Бошњака против Кристијана Шмита испред ОХР-а у Сарајеву, Калабухов је рекао да су Бошњаци подржавали лажног високог представника, а када је он урадио нешто што није по њиховој вољи, почели су да се буне.