Фон дер Лајен следеће недеље на западнобалканској турнеји

Председница Европске комисије прво иде у Босну и Херцеговину, Албанију, Северну Македонију, "Косово" и Црну Гору

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у петак, 25. октобра, долази у посету Београду, током које ће се састати са председником Србије Александром Вучићем и премијером Милошем Вучевићем, најавила је данас заменица главног портпарола Комисије Ариана Подеста.

Подеста је на брифингу за новинаре у Бриселу рекла да ће Фон дер Лајен у среду започети посету Западном Балкану, а у Србију ће допутовати у петак, након посете БиХ, Албанији и Северној Македонији.

"Касније председница ће отпутовати у Београд у Србији. Тамо ће се састати са председником Александром Вучићем и премијером Милошем Вучевићем", навела је Подеста.

Она је објаснила да ће Фон дер Лајен, поред посете Србији и БиХ, боравити и у Албанији, Северној Македонији, Приштини и Црној Гори.

Првобитно ће Фон дер Лајен, како је рекла Подеста, отпутовати у Тирану, где ће се састати са албанским премијером Едијем Рамом и говорити на церемонији инаугурације кампуса Колеџа Европе у Тирани, а потом ће се у четвртак састати са албанским председником Бајрамом Бегајем.

Истог дана отпутоваће у Скопље, где ће се састати са премијером Северне Македоније Христијаном Мицкоским и председницом те земље Горданом Сиљановском-Давковом, додала је Подеста.

Фон дер Лајен ће у четвртак отпутовати и у Јабланицу у Босни и Херцеговини како би, како је навела Подеста, посетила подручја која су недавно погођена поплавама.

У петак ће боравити у Сарајеву, где ће се срести са Председништвом БиХ, као и са председавајућом Савета министара БиХ Бојаном Кришто.

Након посете Београду, председница Европске комисије посетиће у суботу Приштину, где ће се састати са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Посету Западном Балкану закључиће у Подгорици, где ће се у суботу 26. октобра састати са председником те земље Јаковом Милатовићем и премијером Милојком Спајићем.