Србија и Балкан

Додик: Српска своју прилику види у БРИКС-у

Русија и председник Путин су наши пријатељи, као што су наши пријатељи и сви они који нам показују поштовање и уважавају наша права и наш глас, поручио је Додик
Додик: Српска своју прилику види у БРИКС-у© Tanjug/FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је БРИКС будућност и веома моћна организација, која стално расте, те да Република Српска види у томе своју прилику.

Говорећи о 16. самиту лидера БРИКС-а који почиње 22. октобра у Казању, којем ће присуствовати заједно са бројним другим званичницима, председник Додик је рекао у интервјуу Срни да је Република Српска дуго слушала европске бајке, и да је могла их слуша још годинама да и они у ЕУ нису постали свесни да постоје и неке друге могућности.

"Ми нећемо затворити врата за сарадњу, отворени смо за све оне који виде потенцијал у Републици Српској, могућност за сарадњу и жељу да се она унапређује. Указана нам је велика част да можемо да се појавимо на Самиту БРИКС-а у Казању. То говори о природи наших односа са Русијом и пријатељству које показује председник Владимир Путин. Желимо да будемо тамо где се прича о расту, развоју и новим могућностима сарадње", истакао је Додик.

Он је оценио да ће брзо доћи дан када ће све већи број чланица ЕУ говорити о важности сарадње са Русијом.

"Сада постоје неки притисци, па чак и претње, условљавања, али избори у Америци ће показати колико је Европа наивно пратила сва њихова условљавања и како се неке политике мењају. Ми смо остали доследни нашим политикама и неутрални у свим сукобима у које су нас велике силе желеле угурати. Република Српска наставиће да делује у складу са својим политикама и јача односе који су се показали као изузетно важни за нас и на глобалном плану донели нам значајну подршку", навео је председник Српске.

Он је истакао да се данас много прича о Републици Српској, а да смо највише слушали измишљотине пласиране преко медијске мреже дела Запада који нас је представљао као сецесионисте, лоше момке, али да све што су причали и лагали није дало никакав резултат.

Додик је нагласио да је данас велики број оних који знају да треба разговарати са Републиком Српском, а не причати с другима о нама и наметати нека своја решења.

"И ми желимо да дођемо до свих њих и са свима да разговарамо. То што би неки да нам командују, а не могу, то је њихов проблем. Увек ћемо бити за сарадњу и договор, наметања нису у духу српског народа и никада их нећемо прихватити, као што се нећемо обазирати и на оне који било шта коментаришу. Русија и председник Путин су наши пријатељи, као што су наши пријатељи и сви они који нам показују поштовање и уважавају наша права и наш глас", констатовао је Додик.

image