Додик: Конаковић је лоша Бакирова копија; Шмит је о Алији Изетбеговићу рекао оно што мисле странци

Додик каже да и други званичници читају вести и податке о БиХ, па имају много тога занимљивог да прочитају и о Конаковићу

Елмедина Конаковића нико не доживљава као министра спољних послова у Савету министара БиХ, него као неког ко мора да иде по свету и пласира лажи да би испреговарао останак на слободи, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је то рекао реагујући на изјаву Конаковића у Лозани на Конференцији о противминском деловању у Украјини, да је БиХ, како тврди, 2022. године у Генералној скупштини Уједињених нација подржала резолуцију којом се осуђује "руска агресија на Украјину", и да БиХ настоји да усклади своју спољну политику са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Додик каже да и други званичници читају вести и податке о БиХ, па имају много тога занимљивог да прочитају и о Конаковићу.

"Када анализирају да је то човек повезан са нарко картелима, тешко да могу поверовати у лажи које прича, а које се врло лако могу проверити. Нигде не постоји могућност да се спроведе оно што он прича и то је свима познато, али је просто невероватно до које мере тај човек иде. Он је срамота за Бошњаке и америчка подвала, јефтина копија Бакира (Изетбеговића), и гора тиме што се њом лакше управља", навео је Додик.

"Можда сад страни фактор подржава тај хаос који праве Бошњаци, али неће то увек бити тако. Показали су то и са активностима Кристијана Шмита у вези са Славеном Ковачевићем. Само наиван може веровати да ће босанским муслиманима странци дати све што желе. На крају ће само развалити БиХ до краја. Нама то одговара и то ћемо и подржати", додао је.

На питање да прокоментарише изјаву министра правде у Савету министара Давора Бунозе у вези са предметом "Славен Ковачевић" да се све пресуде Европског суда за људска права морају да се поштују и спроведу, председник Српске је подсетио да се само пре неколико дана цело Сарајево дигло против изјаве Андреја Пленковића о томе како су пресуде суда у Стразбуру фабриковане и када то он каже онда нема реакција из ЕУ.

"То је то лицемерство које стално гледамо. Искуство нас учи да се само Срби нападају када кажу како стоје ствари. Хрвати очигледно имају неке своје замисли и то је легитимно. Међутим, ми нећемо остати недеоречени у свему томе. Одлучили су да балансирају са Кристијаном Шмитом јер виде неки свој интерес, али брзо ће увидети да им то неће донети ништа добро. Хрвати веома добро знају, исто као и ми, да не постоји никаква БиХ тамо где неки Шмит иде и намеће законе", навео је Додик.

Он је поручио да неће одустати од решавања питања Уставног суда БиХ, те да стране судије коначно морају да оду и да ће се то сигурно догодити.

Говорећи о повлачењу Предлога Закона о Уставном суду БиХ од делегата СДС-а у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Желимира Нешковића, Додик је рекао да ће СНСД предложити закон и да ће видети шта ће СДС тада рећи.

"Желим негде да верујем да је овај Нешковић донекле имао искрене намере, јер смо подржали његов предлог. Признао је да је вршен притисак и као оправдање за повлачење оптужио СНСД, али чињеница је да га је његова странка приморала да уради тако нешто", рекао је Додик.

Додик је такође истакао да је Шмит о Алији Изетбеговићу рекао оно што мисле сви странци, што је раније говорила и тужитељка хашког трибунала Карла дел Понте, али и сви мудро ћуте и ударају по Србима.

Председник Српске је то рекао коментаришући саопштење ОХР-а у којем су на упите федералних медија одговорили да је Алија Изетбеговић први председник Председништва БиХ и "кључна личност за постизање мира и Дејтонског мировног споразума", те да је "спасио животе људи".

ОХР је на тај начин покушао да оправда Шмита пред бошњачком јавношћу која је протестовала због његове претходне изјаве да је неприхватљиво стављање слике, како је рекао, Ратка Младића и Алије Изетбеговића у уџбенике.

Шмит се, истакао је Додик у интервјуу за Срну, уплашио како ће сачувати живу главу у БиХ, јер, опет, ове такозване силне пробосанске снаге протестују, па су му босански муслимани из ОХР-а смислили нову лаж.

"Рекао је он (Алија Изетбеговић) тачно оно што је мислио, и оно што је раније рекла Карла дел Понте. Мисле то сви странци, а мудро ћуте и ударају на нас Србе свим средствима. Како је могуће да никоме не смета окупљање ових интелектуалних 'пробосанских' громада, а смета им кад се ми достојанствено окупимо у огромном броју и кажемо да нам је доста да неки лажни Шмит овде намеће законе", упитао је Додик.

"Волео бих да сам и ја био на тим протестима испред ОХР-а, само да су избацили то 'пробосански'. Радо бих им пружио подршку да заједно избацимо тог преваранта", додао је.