Поповић са Косачовом: Упркос свим потешкоћама, Србија и Русија заједно иду напред и побеђују

Поносан сам што је Русија позвана да прослави 80. годишњицу ослобођења Београда. Све нас, или наше претке, спајала је раме уз раме једна идеја победе над ратом, најстрашнијим злом у историји човечанства, над Хитлеровим нацизмом, рекао је заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов

Министар без портфеља за међународну економску сарадњу и област друштвеног положаја цркве у земљи и иностранству Ненад Поповић састао се вечерас са замеником председника Савета Федерације Русије Константином Косачовом, који је  том приликом истакао да је "важно да се чува сећање на претке који су се борили за слободу у Другом светском рату и да будемо достојни њих".

Поповић је након састанка са Косачовом рекао да је срећан што је поводом великог празника дошла делегација Русије.

"Ми смо данас заједно, као сто су наши преци војевали заједно. Црвена армија је заједно са српском војском ослободила Београд, ослободила целу Србију. Хиљаде и хиљаде војника руске Црвене армије је овде сахрањено и ми морамо да чувамо успомене на наше претке, који су победили највећу пошаст 20. века, нацистичку Немачку", рекао је министар.

Додао је да су заједно били тада у тој великој борби и победи и да ће и сада у недељу бити заједно на обележавању годишњице.

"Сигуран сам да ћемо за овакве празнике сећања бити увек заједно и да ћемо бити достојни наших предака", додао је Поповић.

Са своје стране, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов изазио је задовољство због тога што ће присуствовати обележавању 80. годишњице од ослобођења Београда и истакао да разуме колико је то значајно за српски народ.

Он је навео да Русија разуме значај овог дана за народ Србије, али да овај празник сматрају заједничким празником, јер су Београд ослободили и српски партизани и војници Црвене армије, када су се борили раме уз раме и није било поделе на националности у редовима Црвене армије, а да сада неко покушава да каже супротно.

"Поносан сам што је Русија позвана да прослави 80. годишњицу ослобођења Београда. Све нас, или наше претке, спајала је раме уз раме једна идеја победе над ратом, најстрашнијим злом у историји човечанства, над Хитлеровим нацизмом. Ову победу су извојевали наши преци на које можемо да се поносимо. Ово је победа коју никоме нећемо дати и зато смо заједно", нагласио је Косачов.

Истакао је да је важно да се чува сећање на овај датум и да је то један од најважнијих ствари која повезује руски и српски народ.

Косачов је додао да је са његовог гледишта, један од основних елемената је да су Србија и Русија и даље веома блиске и пријатељске земље, као и народи.

"И упркос свим потресима и искушењима данашњице, настављамо да заједно  идемо напред и побеђујемо. Нека буде тако", закључио је руски званичник.