Вучић с краљем Есватинија: Африка је за нас континент пријатељства

Краљ Есватинија Мсвати Трећи борави у званичној посети Србији до 22. октобра.

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас испред Палате "Србија" краља Есватинија Мсватија Трећег, који борави у званичној посети Србији до 22. октобра.

Краљ Есватинија дочекан је уз највише државне почасти – црвени тепих, почасни строј Гарде и интонирање химни две земље.

"Добро дошли у Србију, Ваше Величанство. Посета краља Мсватија Трећег симбол је јачања пријатељских односа између Србије и Есватинија и отвара врата за унапређење свих видова сарадње. Разговараћемо о кључним темама као што су економија, наука, иновације и технолошки развој", објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Он је додао и да очекује да ће потписивање билатералних докумената између Владе Србије и Владе Есватиније о сарадњи у областима трговине и инвестиција, образовања, туризма, телекомуникација, вештачке интелигенције донети нове пројекте и иницијативе које ће обогатити односе двеју земаља. 

Краља Есватинија су поред председника дочекали и министри Марко Ђурић, Маја Поповић, Томислав Момировић, Ненад Поповић, Јелена Беговић, Александар Мартиновић, Дејан Ристић, Хусеин Мемић.

Након церемоније свечаног дочека, одражан је састанак председника Вучића и краља Мсватија  након ког је одржан пленарни састанак делегација две земље предвођених председником Вучићем и краљем Мсватијем.

Затим је у Палати "Србија" почела размена докумената о сарадњи у различитим областима између Србије и Краљевине Есватини, у присуству председника Александра Вучића и краља Мсватија Трећег.

Предвиђено је да две земље размене шест меморандума о међусобној сарадњи.

Председник Вучић истакао је у обраћању медијима после размене споразума да је Есватини подржавао Србију у тешким тренуцима, и када је у питању територијални интегритет и када су у питању резолуције које су биле против Србије.

"Ми ћемо знати да узвратимо пријатељство и лојалност према том дивном афричком народу и дивној афричкој земљи. Африка је за нас један од кључних континената. Африка је за нас континент пријатељства. Африка је за нас континент поштовања Повеље Уједињених нација. Африка је за нас братски континент и ја се, као што видите, тиме поносим", поручио је председник.

Краљ Есватинија поручио је да су меморандуми о сарадњи у различитим областима између Србије и краљевине Есватини, који су данас потписани, потврда и темељ за успостављање јачих билатералних односа две земље и додао да једни од других можемо много да научимо.

Он је захвалио на срдачној добродошлици и гостопримству које је у Београду указано њему и делегацији из Есватинија.

"Ми смо заиста задивљени изузетним напретком и растом када је реч о развоју инфраструктуре коју смо видели у Србији. То показује да је земља под снажним лидерством", рекао је краљ Есватинија.

Краља Есватинија, дочекао је синоћ потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић на аеродрому Никола Тесла.

Како је Танјугу речено у Привредној комори Србије (ПКС) спољнотрговинска размена између Србије и Есватинија, прошле године је износила 113.200 америчких долара, при чему је извоз износио 1.100 долара а увоз 112.000.

Србија је у Есватини, земљу на југу Африке, највише извозила прибор за електричне машине за штампање, а највише увозила воће, пластику и шећер.

Значајан део увоза се статистички води као неразврстана роба.

Вучић се у мају састао се са министарком спољних послова и међународне сарадње Краљевине Есватини Фолиле Шаканту и захвалио Краљевини Есватини на принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова.

Иако су формални дипломатски односи између две земље успостављени 1990. године у Њујорку потписивањем заједничког документа, сарадња две стране постоји још од стицања независности Есватинија 1968. године.

Политички односи се заснивају на традицији сарадње која је постојала у оквиру Покрета несврстаних земаља.

У мају 2019. године тадашњи први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Есватини, а исте године председник Скупштине Есватинија предводио је делегацију ове земље на 141. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније које се октобра одржала у Београду.

У Београду 2022. године тадашњи министар спољних послова Никола Селаковић, потписао је са тадашњом шефицом дипломатије Краљевине Есватини Тулисилом Дладлом споразуме о сарадњи двеју држава.

Потписани су споразуми о културно-просветној сарадњи, о узајамном укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, о сарадњи у области пољопривреде, Меморандум о разумевању о сарадњи у области протокола и Меморандум о разумевању о сарадњи у области омладине и спорта.