Вулин за РТ Балкан: Србија никада неће угрозити Русију

Србија се добро носи са притисцима и једина је земља у Европи која није увела нити ће увести санкције Русији, поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин

Захвалан сам позицији руске владе и председника Владимира Путина што увек разумеју позицију Србије и показују разумевање за положај у ком се налазимо, каже за РТ Балкан потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин, коментаришући изјаву портпарола Кремља Дмитрија Пескова, да "Русија разуме притисак са којим се суочавају њени српски пријатељи и да јој ЕУ заврће руке".

Вулин је данас учествовао на научној конференцији "Ослобођење Београда и Србије у Другом светском рату", која је одржана у Руском дому у Београду.

"Србија је земља која је окружена НАТО чланицама и земља која увек води рачуна, упркос томе, да сачува своја традиционална пријатељства и да никад не дозволи да постане оруђе у туђим рукама, које би на било који начин угрозило Русију. Захвалан сам на разумевању позиције Србије и уверен сам да ће она наставити са таквом слободарском политиком", нагласио је Вулин.

Потпредседник српске владе је истакао да се Србија добро носи са притисцима и да је једина земља у Европи, која није увела нити ће увести санкције Русији.

"Док Александар Вучић води Србију и док сам ја члан Владе Србије – тако нешто се неће десити. Србија успева да изађе на крај с притисцима, а чињеница је да то много снажније, богатије, војнички јаче земље не би успеле да издрже такве притиске – али ми смо Срби", поручује Вулин.

Он подсећа да су од пуча 5. октобра односи Србије и Русије били најнижем могућем нивоу и да су тада владали они који су Србију желели да уведу у НАТО.

"Тада, када је земљом владао жути олош, када су заиста владали издајници ове земље, они људи који су сматрали да све што долази са Запада мора се прихватити. Владали су они који су изручили све оне који су бранили ову земљу – завршили су у Хагу. Е од тада до 2012. године је било тако, а од 2012. до данас, односи Србије и Русије никада нису били на вишем нивоу", наводи наш саговорник. 

Вулин истиче да се управо у оваквим тренуцима, сада када је Русији заиста најтеже и када се види принципијелна позиција Србије – праве историјски односи.

"Мислим да је то нешто ни Србија ни Русија никада неће заборавити", нагласио је Вулин.

Говорећи на научној конференцији, Вулин је истакао да омогућавање прекрајања историје помаже западним земљама попут Немачке и Италије да одбаце одговорност за злочине током Другог светског рата.

"Ми, Срби и Руси, понекад смо свесно или несвесно учествовали у томе, дозвољавали да се историја прекраја пред нашим очима. Ми ћемо се постарати да се зло не понови", нагласио је, између осталог, потпредседник Владе Србије.

Осим Вулина, научној конференцији "Ослобођење Београда и Србије у Другом светском рату", присуствовали су министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић, заменик председника Савета Федерације Константин Косачов, заменик председника Државне думе Петар Толстој, заменик шефа Комитета Државне думе за послове ЗНД  Константин Затулин, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, официри Војске Србије, српски и руски стручњаци.

Наиме, од 18. до 20. октобра у Београду се одржавају манифестације посвећене 80. годишњици ослобођења престонице од немачких трупа од стране Совјетске армије и југословенских партизана.