Србија и Балкан

Затулин за РТ Балкан: Путин прима к срцу све што се дешава у Србији

Русија и Србија су православна Европа, а ЕУ нема право да буде једина Европа, јер су они онај други део, који жели да нас изгради по свом лику, да нам наметну свој поредак и гледишта, оцењује заменик шефа Комитета Државне думе за послове ЗНД
Затулин за РТ Балкан: Путин прима к срцу све што се дешава у Србији© Илья Питалев/РИА Новости

Пажљиво посматрамо шта се дешава у односима Србије са Европском унијом и другим европским земљама. Чини ми се да морамо сами да схватимо, и Русија и Србија, да смо ми православна Европа, а да ЕУ нема право да буде једина Европа, јер су они онај други део Европе, који жели да нас изгради по свом лику, да нам наметну свој поредак и гледишта. Али, ми се у Русији никада нећемо сложити са тим, каже за РТ Балкан први заменик председавајућег комитета Думе Русије за питања Заједнице независних држава (ЗНД)

"Верујем да српски народ добро памти и разуме како су се мењала начела у Европи у односу на српски народ покушавајући да га отерају у неку врсту историјског резервата, када је реч о судбини Југославије, о догађајима у Босни и Херцеговини, а и о КиМ", наводи наш саговорник.

Како је навео, Космет је историјски део Србије и Русија никада неће признати оно што Запад намеће.

Осим тога, како је додао, уверен је да председник Руске Федерације Владимир Путин прима к срцу све што се дешава овде, у Србији и Србима, и никада се неће усагласити са неким уступцима како би се они понизили.

Према његовим речима, и данас, када се врши притисак на Србију да се одрекне веза с Русијом, ствар је Србије са ким ће да одржава односе.

"Уверен сам да ако Русија икада напусти Србију, а Србија Русију, људске, историјске, међудржавне везе, онда ћемо тиме и ми сами себе напустити. Ми у Русији, напуштајући Србију, напуштамо себе. Ви у Србији, напуштањем Русије, напустићете и себе", истиче наш саговорник.

Затулин је допутовао у Србију, како би учествовао на манифестацијама посвећене 80. годишњици ослобођења престонице од немачких трупа. Он се данас обратио и на научној конференцији под називом "Култура сећања и неговање историјске истине", у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Амбасаде Русије у Србији и Руског дома у Београду.

Затулин је рекао да Русија зна да српски народ памти и поштује успомену на своје јунаке и на хероје Совјетске Црвене армије.

image