Србија и Балкан

Спектакуларним ватрометом завршено обележавање 80. годишњице ослобођења Београда (ВИДЕО)

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944, после три године и седам месеци немачке окупације.

Поводом 80 година од ослобођења Београда, председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

"Осамдесет година је прошло од херојског ослобођења Београда у Другом светском рату. Вековима уназад, непоколебљива љубав према слободи давала је снагу нашем народу за победе у ратовима", навео је Вучић у објави на друштвеним мрежама.

Он је додао да никада нећемо заборавити храброст наших предака у борби за правду против многоструко јачих непријатеља.

"Нека је вечна слава и захвалност свим храбрим женама и мушкарцима који су положили животе за слободу нашег народа", додао је председник Србије.

Државна церемонија полагања венаца одржана је код споменика совјетским ратним ветеранима на Авали, а присутнима су се обратили Први потпредседник Комитета Државне Думе Руске Федерације за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константин Затулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Немања Старовић.

Поред министра Старовића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници амбасада у Србији Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

Церемонији су између осталих, присуствовали амбасадор руске федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, потпредседник државне Думе Петар Олегович Толстој и заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов.Након полагања венаца интониране су химне, Русије Белорусије, Казахстана, Азербејџана и Србије.

Након тога, председник је присуствовао отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи", у 12 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике, најавила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944, после три године и седам месеци немачке окупације. 

Главни град Југославије, снаге совјетске армије уз помоћ снага НОВЈ, ослободиле су током Београдске операције, а након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

Београдска операција била је једна од кључних, ако не и најважнија војна акција на простору окупиране Југославије у Другом светском рату.

  • 20. окт 2024 • 20:10

    20:10

    Спектакуларни ватромет од Куле Београд до Бранковог моста

    Великим аудио-визеалним спектаклом уз помоћ дронова и величанственим ватрометом на Савској променади, од Куле Београд до Бранковог моста, завршен је низ манифестација којим је обележен 20. октобар Дан ослобођења Београда и 80. годишњица ослобођења од фашизма.

    На Кули Београд било је исписано "80 година од ослобођења Београда", "Град поноса", "Срце слободе" и "Светионик слободе", док су дронови били распоређени у бојама српске тробојке.

  • 17:58

    Одржана свечана академија ГО СУБНОР поводом 80 година од ослобођења Београда

    Одржана је свечана академија у организацији Градског одбора СУБНОР-а на којој је заменик председника Скупштине града Игор Јовановић рекао да ослобођење Београда симболизује тријумф храбрости, јединства и несаломивог духа народа који је устао против фашизма.

    Како је саопштио Беоинфо, Јовановић је, говорећи на свечаној академији рекао да ослобођење Београда не представља само присећање на један од кључних тренутака наше историје, већ и дубоку почаст херојима који су дали своје животе за слободу нашег града.

    "Сваког 20. октобра, подсећамо се на важност очувања тих вредности, како бисмо их пренели будућим генерацијама. Ова годишњица је прилика да обновимо нашу посвећеност миру, равноправности и солидарности, као и да се сетимо колико је важно борити се за слободу и правду", рекао је Јовановић.

    Он је, у име Града Београда, примио признање, Повељу ГО СУБНОР Београда, за допринос и подршку раду те организације.

  • 16:32

    Концерт уметника из Србије и гостију из Русије на Тргу Републике

    Концерт уметника из Србије и гостију из Русије на Тргу Републике у Београду, отворио је хор Дечијег културног центра Београд, а затим су наступили чланови руског Државног ансамбла "Козачка кућа" из Волгограда. 

    Вечерас у 20 часова, најављен је ватромет и дрон шоу, на Савској променади, од Куле Београд до Бранковог моста.

  • 16:28

    Ђурђевић Стаменковски: Преци су исписали историјске странице славе, потомци треба да памте

    Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да су пре 80 година, на данашњи дан, у 11 часова радио станице широм света објавиле да је Београд слободан.

    Ђурђевић Стаменковски је, на обележавању осамдесетогодишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, рекла да су преци исписали историјске странице славе и победе и да данас захвални потомци треба да се одуже, сећају и памте.

    "И тада, као и данас, знали смо ко су нам пријатељи и ко су нам браћа. Раме уз раме, борили смо се за слободу наше отаџбине. У 20. веку гинули смо за своју земљу, у 21. веку треба да живимо за њу", поручила је Ђурђевић Стаменковски, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију.

  • 16:19

    Линта: Не смемо никада заборавити јунаштво и жртве наших предака у борби за слободу

    Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да се са поносом и дубоким поштовањем сећамо припадника Народно ослободилачке војске Југославије (НОВЈ) који су, уз помоћ јединица Црвене армије, ослободили Београд 20. октобра 1944. године након четворогодишње нацистичке окупације.

    Важну улогу је имала и Шеста личка пролетерска дивизија "Никола Тесла" која се борила на више локација широм града, наводе из Савеза Срба уз региона.

    Београдска операција је, како наводи Линта, била једна од највећих и најважнијих битака у Другом светском рату на Балкану.

    "Не смемо никада заборавити јунаштво, херојску борбу и огромне жртве наших предака у борби за слободу и правду. Током борбе за ослобађање Београда погинуло је 2.944 припадника партизанских снага и 961 борац Црвене армије", закључио је Линта.

  • 15:27

    Изложба за најмлађе поводом 80 година од ослобођења Београда отворена на Калемегдану

    Изложба посвећена едукацији деце о историји главног града, отворена је данас код Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" на Калемегдану, у организацији "Експо 2027". Изложба ће бити отворена до 31. октобра, а кроз изложбу посетиоци ће моћи да се подсете најважнијих момената из славне историје Београда.

    Поставка је посебно прилагођена деци и младима, где кроз интерактивне елементе и занимљиве приче пружа могућност да истраже најважније моменте главног града, као што су градња Авалског торња или рад Института за нуклеарне науке "Винча".

    Поред изложбе, у Кнез Михаиловој улици постављено је платно на коме окупљена деца могу цртежима да покажу своје виђење Београда, те ће на тај начин, пролазници моћи да виде како су деца маштом и креативношћу приказала престоницу.

  • 14:59

    Брнабић: Прошлост нас учи - не погнути се пред силом, водити своју политику

    Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је на свечаној академији поводом 80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату да данас знамо колико су важни мир и слобода и свесни колико они почивају на поштовању сопствене прошлости и на прихватању оних вредности којима нас је учила.

    Како је рекла, те вредности су не погнути се пред силом, водити своју, а не туђу политику, бити независан, слободан, залагати се за мир.

    "Данас морамо да се сетимо и да се трудимо да сасвим свесно о томе размишљамо да овај октобар који живимо данас не би био могућ без октобра 1944. године, без заједничких напора партизанских, народноослободлачких и јединица Црвене армије", рекла је Брнабић на свечаној академији у Народном позоришту, где је била и као изасланик председника Републике.

  • 14:44

    Толстој: Никада победу нисмо делили на своју и туђу, поштујемо све који су се борили

    Никада нисмо победу делили на своју и туђу као ни учеснике у победи над Вермахтом и увек ћемо имати и исказати поштовање према свима њима, рекао је данас заменик председника државне Думе федералне Скупштине Руске федерације Пјотр Тостој говорећи на Свечаној академији.

    Он је на свечаности у Народном позоришту честитао годишњицу и истакао да му је част што је данас у Београду, када се слави ова годишњица.

    "Наши народи су водили жестоку борбу за ослобођење Европе, наше земље су једине које су на европском континету су одбиле да се покоре баварском фашизму", рекао је он и истакао велике заслуге бораца народноослободилачке војске који су, како је рекао, у одсудним моментима у Курској бици одвукли значајне непријатељске снаге.

    Оценио је да се сада води друга борба, борба за освајање умова људи, односно да се у њиховим умовима потпуно промени слика прихватања онога што се некада догодило и како је стварно било.

    "То што се данас на улицама Београда окупило толико људи да би обележило 80 гоидина од ослобођења је знак да ни људи у Србији ни људи у Русији никада неће издати ту истину и увек ће се сећати тог дана. Данас се боримо да би наша деца и нова покољења живела онако како би они желели и тој у борби против нас учествују земље чланице НАТО блока", рекао је он и додао да ће ослањајући се на нашу заједничку историју победа бити на нашој страни.

  • 14:33

    Завршен марш Бесмртног пука

    Марш "Бесмртног пука" је завршен је на Тргу републике у Београду.

    Марш од спомен комплекса "Гробље ослободилаца Београда" до Трга Републике су предводили почасни председник фондације "Бесмртни пук" и министар Ненад Поповић, потпредседник владе Александар Вулин, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов, заменик председника Државне думе Петар Толстој и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

  • 14:13

    Извођењем химни Русије и Србије почела свечана академија поводом Дана ослобођења у Београду

    Извођењем химни Руске Федерације и Србије почела је Свечана академија поводом обележавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

    На овој централној манифестацији обележавања 80-годишњице ослобођења Београда од фашизма говориће изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић и заменик председника државне Думе федералне Скупштине Руске федерације Пјотр Толстој.

image