Спектакуларним ватрометом завршено обележавање 80. годишњице ослобођења Београда (ВИДЕО)

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944, после три године и седам месеци немачке окупације.

Поводом 80 година од ослобођења Београда, председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

"Осамдесет година је прошло од херојског ослобођења Београда у Другом светском рату. Вековима уназад, непоколебљива љубав према слободи давала је снагу нашем народу за победе у ратовима", навео је Вучић у објави на друштвеним мрежама.

Он је додао да никада нећемо заборавити храброст наших предака у борби за правду против многоструко јачих непријатеља.

"Нека је вечна слава и захвалност свим храбрим женама и мушкарцима који су положили животе за слободу нашег народа", додао је председник Србије.

Државна церемонија полагања венаца одржана је код споменика совјетским ратним ветеранима на Авали, а присутнима су се обратили Први потпредседник Комитета Државне Думе Руске Федерације за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константин Затулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Немања Старовић.

Поред министра Старовића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници амбасада у Србији Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

Церемонији су између осталих, присуствовали амбасадор руске федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, потпредседник државне Думе Петар Олегович Толстој и заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов.Након полагања венаца интониране су химне, Русије Белорусије, Казахстана, Азербејџана и Србије.

Након тога, председник је присуствовао отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи", у 12 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике, најавила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944, после три године и седам месеци немачке окупације. 

Главни град Југославије, снаге совјетске армије уз помоћ снага НОВЈ, ослободиле су током Београдске операције, а након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

Београдска операција била је једна од кључних, ако не и најважнија војна акција на простору окупиране Југославије у Другом светском рату.

20. окт 2024 • 20:10

Спектакуларни ватромет од Куле Београд до Бранковог моста

Великим аудио-визеалним спектаклом уз помоћ дронова и величанственим ватрометом на Савској променади, од Куле Београд до Бранковог моста, завршен је низ манифестација којим је обележен 20. октобар Дан ослобођења Београда и 80. годишњица ослобођења од фашизма.

На Кули Београд било је исписано "80 година од ослобођења Београда", "Град поноса", "Срце слободе" и "Светионик слободе", док су дронови били распоређени у бојама српске тробојке.

Одржана свечана академија ГО СУБНОР поводом 80 година од ослобођења Београда

Одржана је свечана академија у организацији Градског одбора СУБНОР-а на којој је заменик председника Скупштине града Игор Јовановић рекао да ослобођење Београда симболизује тријумф храбрости, јединства и несаломивог духа народа који је устао против фашизма.

Како је саопштио Беоинфо, Јовановић је, говорећи на свечаној академији рекао да ослобођење Београда не представља само присећање на један од кључних тренутака наше историје, већ и дубоку почаст херојима који су дали своје животе за слободу нашег града.

"Сваког 20. октобра, подсећамо се на важност очувања тих вредности, како бисмо их пренели будућим генерацијама. Ова годишњица је прилика да обновимо нашу посвећеност миру, равноправности и солидарности, као и да се сетимо колико је важно борити се за слободу и правду", рекао је Јовановић.

Он је, у име Града Београда, примио признање, Повељу ГО СУБНОР Београда, за допринос и подршку раду те организације.

Концерт уметника из Србије и гостију из Русије на Тргу Републике

Концерт уметника из Србије и гостију из Русије на Тргу Републике у Београду, отворио је хор Дечијег културног центра Београд, а затим су наступили чланови руског Државног ансамбла "Козачка кућа" из Волгограда. 

Вечерас у 20 часова, најављен је ватромет и дрон шоу, на Савској променади, од Куле Београд до Бранковог моста.

Ђурђевић Стаменковски: Преци су исписали историјске странице славе, потомци треба да памте

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да су пре 80 година, на данашњи дан, у 11 часова радио станице широм света објавиле да је Београд слободан.

Ђурђевић Стаменковски је, на обележавању осамдесетогодишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, рекла да су преци исписали историјске странице славе и победе и да данас захвални потомци треба да се одуже, сећају и памте.

"И тада, као и данас, знали смо ко су нам пријатељи и ко су нам браћа. Раме уз раме, борили смо се за слободу наше отаџбине. У 20. веку гинули смо за своју земљу, у 21. веку треба да живимо за њу", поручила је Ђурђевић Стаменковски, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију.

Линта: Не смемо никада заборавити јунаштво и жртве наших предака у борби за слободу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да се са поносом и дубоким поштовањем сећамо припадника Народно ослободилачке војске Југославије (НОВЈ) који су, уз помоћ јединица Црвене армије, ослободили Београд 20. октобра 1944. године након четворогодишње нацистичке окупације.

Важну улогу је имала и Шеста личка пролетерска дивизија "Никола Тесла" која се борила на више локација широм града, наводе из Савеза Срба уз региона.

Београдска операција је, како наводи Линта, била једна од највећих и најважнијих битака у Другом светском рату на Балкану.

"Не смемо никада заборавити јунаштво, херојску борбу и огромне жртве наших предака у борби за слободу и правду. Током борбе за ослобађање Београда погинуло је 2.944 припадника партизанских снага и 961 борац Црвене армије", закључио је Линта.

Изложба за најмлађе поводом 80 година од ослобођења Београда отворена на Калемегдану

Изложба посвећена едукацији деце о историји главног града, отворена је данас код Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" на Калемегдану, у организацији "Експо 2027". Изложба ће бити отворена до 31. октобра, а кроз изложбу посетиоци ће моћи да се подсете најважнијих момената из славне историје Београда.

Поставка је посебно прилагођена деци и младима, где кроз интерактивне елементе и занимљиве приче пружа могућност да истраже најважније моменте главног града, као што су градња Авалског торња или рад Института за нуклеарне науке "Винча".

Поред изложбе, у Кнез Михаиловој улици постављено је платно на коме окупљена деца могу цртежима да покажу своје виђење Београда, те ће на тај начин, пролазници моћи да виде како су деца маштом и креативношћу приказала престоницу.

Брнабић: Прошлост нас учи - не погнути се пред силом, водити своју политику

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је на свечаној академији поводом 80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату да данас знамо колико су важни мир и слобода и свесни колико они почивају на поштовању сопствене прошлости и на прихватању оних вредности којима нас је учила.

Како је рекла, те вредности су не погнути се пред силом, водити своју, а не туђу политику, бити независан, слободан, залагати се за мир.

"Данас морамо да се сетимо и да се трудимо да сасвим свесно о томе размишљамо да овај октобар који живимо данас не би био могућ без октобра 1944. године, без заједничких напора партизанских, народноослободлачких и јединица Црвене армије", рекла је Брнабић на свечаној академији у Народном позоришту, где је била и као изасланик председника Републике.

Толстој: Никада победу нисмо делили на своју и туђу, поштујемо све који су се борили

Никада нисмо победу делили на своју и туђу као ни учеснике у победи над Вермахтом и увек ћемо имати и исказати поштовање према свима њима, рекао је данас заменик председника државне Думе федералне Скупштине Руске федерације Пјотр Тостој говорећи на Свечаној академији.

Он је на свечаности у Народном позоришту честитао годишњицу и истакао да му је част што је данас у Београду, када се слави ова годишњица.

"Наши народи су водили жестоку борбу за ослобођење Европе, наше земље су једине које су на европском континету су одбиле да се покоре баварском фашизму", рекао је он и истакао велике заслуге бораца народноослободилачке војске који су, како је рекао, у одсудним моментима у Курској бици одвукли значајне непријатељске снаге.

Оценио је да се сада води друга борба, борба за освајање умова људи, односно да се у њиховим умовима потпуно промени слика прихватања онога што се некада догодило и како је стварно било.

"То што се данас на улицама Београда окупило толико људи да би обележило 80 гоидина од ослобођења је знак да ни људи у Србији ни људи у Русији никада неће издати ту истину и увек ће се сећати тог дана. Данас се боримо да би наша деца и нова покољења живела онако како би они желели и тој у борби против нас учествују земље чланице НАТО блока", рекао је он и додао да ће ослањајући се на нашу заједничку историју победа бити на нашој страни.

Завршен марш Бесмртног пука

Марш "Бесмртног пука" је завршен је на Тргу републике у Београду.

Марш од спомен комплекса "Гробље ослободилаца Београда" до Трга Републике су предводили почасни председник фондације "Бесмртни пук" и министар Ненад Поповић, потпредседник владе Александар Вулин, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов, заменик председника Државне думе Петар Толстој и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Извођењем химни Русије и Србије почела свечана академија поводом Дана ослобођења у Београду

Извођењем химни Руске Федерације и Србије почела је Свечана академија поводом обележавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

На овој централној манифестацији обележавања 80-годишњице ослобођења Београда од фашизма говориће изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић и заменик председника државне Думе федералне Скупштине Руске федерације Пјотр Толстој.

Вучевић: Вечно ћемо памтити њихову жртву

Председник Владе Милош Вучевић, честитао је данас грађанима Београда 20. октобар, Дан ослобођења града у Другом светском рату.

"Вечно ћемо памтити њихову жртву, која је пример како се воли своја отаџбина и како се бори за њу", рекао је Вучевић, а саопштила Влада Србије.

Он је истакао да је ослобођење Београда један од "најсветлијих примера јунаштва наших предака", који су донели слободу, мир и просперитет.

Како је поручио, путоказ данашњим генерацијама јесте да са истим идеалима слободе и правде, вољом и жељом раде на томе да Србија буде још јача, просперитетнија и напреднија.

Вучић за РТ Балкан: О чему сам разговарао са Путином

Председник Србије Александар Вучић открио је данас за РТ Балкан да је са руским лидером Владимиром Путином разговарао "као људи који се дуго познају, пријатељи".

Како је даље навео, током разговора који је трајао око десетак минута "Путин је два пута поновио реченицу 'оно што је добро за Србију, добро је и за Русију. Оно што је добро за Србе, добро је и за Русе'".

"Не морамо увек о свему да мислимо, али председник Путин, више него сви руски политичари разуме позицију Србије и тежину њене позиције", рекао је Александар Вучић.

Детаљније прочитајте овде

Косачов: Без поштовања према жртвама не може да се гради будућност

Заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов изјавио је данас да без поштовања према жртвама које су пале у борби против нацизма не може да се гради будућност и захвалио руководству Србије, локалним властима и борачким удружењима на пажљивом односу према војним спомен-обележјима и заједничкој историји.

Косачов је, на изложби Војна дипломатија на путу ка слободи, организованој у згради Генералног секретаријата председника Републике поводом 80 година од ослобођења Београда, рекао да је за руску делегацију велика част да присуствују свечаности поводом 80 година ослобођења Бгеограда од нацистичких освајача током Другог светског, односно Великог отаџбинског рата.

"Ослобођење Београда широко се слави и у нашој земљи, у Русији јер је то и наш празник, били смо заједно тада када су војници Црвене армије са војницима НОВЈ завршили Београдску офанзивну операцију и наравно заједно смо сада када нажалост сећања на тај страшни рат се не поштују свуда, као и сећање на хероје који су извојевали ову победу ценом живота", истакао је Косачов.

Он је навео да је у борбама на подручју Србије животе дало око 7.000 војника Црвене армије.

Отворена изложба у Председништву Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује отварању изложбе о совјетско-југословенској војној дипломатији током Великог отаџбинског рата 1941-1945. и промоцији поштанске марке посвећене 80. годишњици ослобођења Београда. 

На почетку обраћања, Вучић је истакао да је ово посебан дан и да ће говорити на руском језику, из поштовања према свим црвеноармејцима који су положили животе за руску отаџбину, али и нашу.

"Од срца вам честитам овај празник који је уписан у заједничку историју наших победа. На данашњи дан, пре 80 година, завршена је београдска операција, која је постала важна етапа на путу ка великој победи... Тријумфално смо збацили окове Другог светског рата. Србија је кроз Народно-ослободилачки покрет пружала отпор окупаторима, нисмо изабрали страну победника и платили смо цену за то. Нисмо окупаторске тенкове дочекали са цвећем и зато је наша престоница бомбардована", рекао је председник Србије. 

Додао је да је Србија увек била на страни права и правде.

"Београдску операцију не бисмо могли да изведемо без Црвене армије. Наше војске заједно су ослобађале Београд, често борбом прса у прса. Погинули су зарад најсветијег циља. Њихове жртве су уграђене у темељ на којима почива наша слобода и независност", рекао је Вучић, те додао да слобода није дата, већ извојевана.

"Славно ослобођење Београда и Србије треба да буде путоказ за све будуће генерације и доказ да борба за слободу не познаје границе... Србија никада неће заборавити братску руку нити ће променити однос према злу. Данас смо сведоци покушаја ревизије историје. Одлућно смо против тога. Заједно смо поднели највеће жртве и зато никоме нећемо дозволити да мења историју", јасно је истакао Вучић.

Како каже, данашња изложба је део политике коју Србија води.

"Представљен је само мали део борбе. Фотографије говоре о заједничким жртвама чији је симбол борба", додао је затим лидер Србије, уз поруку да ће Жданов и генерал Дапчевић заувек имати посебно место у нашој историји.

"Наша дужност је да негујемо заједничка пријатељства. Још једном свима присутнима срећан празник ослобођења Београда. Желим свима добро здравље и благостање. Живела Србија", закључио је председник Србије.

Марко Ђурић: Годишњица ослобођења треба да буде подсећање на важност мира и солидарности

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је данас, поводом 80 година од ослобођења Београда, да годишњица тог догађаја треба да буде подсећање на важност мира, солидарности и међусобног поштовања међу народима.

"Док обележавамо овај значајан тренутак у нашој историји, гледамо и у будућност, посвећени изградњи јаке, демократске и просперитетне Србије, у партнерству са нашим суседима и савезницима широм Европе и света", написао је Ђурић на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Министар је истакао да ће овај дан заувек остати "златним словима уписан у историји", а да је 20. октобар 1944. године био дан када су незабележена храброст, љубав према отаџбини и борба за слободу тријумфовали над тиранијом.

Како је истакао, на данашњи дан Београд је ослобођен од нацистичке окупације захваљујући јунаштву и бескрајним жртвама наших предака, припадника Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије.

"Небројене хиљаде узидале су своје животе у нашу данашњу слободу и независност, вратиле наду измученом народу и дале одлучујући допринос ширем фронту борбе против фашизма", закључио је Ђурић у својој објави.

Кренула поворка "Бесмртног пука"

Шетња је кренула од Споменика ослободилаца Београда, а организовани марш "Бесмртног пука" и "Марша ослободилаца Београда" ићи ће до Трга Републике. Учесници поворке испраћени су аплаузом.

Опширније прочитајте овде

Положени венци на Гробље ослободилаца Београда

Вулин: Не заборављамо с ким смо се борили, нећемо увести санкције Русији

Србија је захвална Совјетском савезу и Црвеној армији који су нашем народу помогли да се ослободи, поручује потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

"Управо због тога не заборављамо историју, не заборављамо шта је било, не заборављамо како је било и против кога смо се борили, са киме смо се борили, али исто тако знамо и куда корачамо. Управо због тога нећемо увести санкције Руској Федерацији и нећемо променити своју политику и нећемо постати део антируске хистерије", поручио је Вулин.

Опширније прочитајте овде.

Амбасадор Белорусије: Многи Белоруси оставили своје животе на српском тлу

Белорусија је у Великом отаџбинском рату изгубила сваког трећег становника, поручио је данас амбасадор Белорусије у Србији Сергеј Малиновски, уз честитку свим грађанима Београда и земље Србије на ослобођењу српске престонице које се на данашњи дан догодило пре 80 година. 

"Међу Црвеноармејцима који су заједно са југословенским партизанима учествовали у Београдској офанзивној операцији били су и Белоруси. Многи од њих положили су животе на олтар ове сјајне, драгоцене победе. Утолико је и за нас овај јубилеј слободе Београда значајнији", рекао је Малиновски.

Опширније причитајте овде

Почело окупљање учесника "Бесмртног пука"

Почело је окупљање учесника шетње "Бесмртни пук" код Споменика ослободиоцима Београда, а стижу и српски и руски званичници.

Репортер РТ Балкан јавља да међу окупљенима има људи свих генерација, а да су ту и најмлађи који чувају сећање на борце пале за нашу слободу.

Свечано полагање венаца на споменик на Авали

Чланови српске и руске делегације положили су венце на споменик совјетским ратним ветеранима на Авали, а почаст ветеранима одали су и делегација азербејџанске, белоруске и казахстанске амбасаде, заједно са представицима Парламентарне Скупштине ОДКБ-а, наводи руска амбасада у Београду у објави на Телеграму.

У оквиру церемоније одржали су говор Први потпредседник Одбора Државне Думе Федералне Скупштине Руске Федерације за Заједницу Независних Држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константин Затулин и Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Немања Старовић.

Бјелајац: Зато су Срби и Руси браћа по оружју

Директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац подсетио је да је више од 4.000 бораца Народноослободилачке војске и више од 1.000 бораца Црвене армије погинуло у ослобађању Београда и да је то оно на шта се мисли када се каже да су Руси и Срби браћа по оружју.

"Заједничким снагама је ослобођен Ниш, Јужноморавски правац, Велика Морава, једна совјетска дивизија је наступала према Крушевцу, друге јединице према Крагујевцу. Остао је један немачки џеп на крају у Смедереву, једна доста јака оперативна група која ће око 14. октобра да покуша пробој према западу, управо кроз позадину оних јединица које су већ правиле обруч око Београда и које су држале Авалу", објаснио је Бјелајац Танјугу.

Истакао је да су у Београду операције вођене из правца Обреновца, данашњим Булеваром ослобођења и правац из улице Булевар краља Александра као и то да се једна од гробница погинулих на лицу места налази на средини Славије, тамо где је данас фонтана.

Нагласио је да су четврти моторизовани гардијски корпус генерала Владимира Жданова, армија будућег маршала Сергеја Бирјузова, као и ваздухопловна армија будућег маршала Владимира Судеца, ударне снаге које су највише допринеле ослобађању Србије, Београда и касније Вуковара, али и свега онога што је ослобађано у данашњој Војводини.

Ерцеговац: Ослобађањем Београда остварени војни, економски и политички циљеви

Члан Председништва СУБНОР-а Београда Боро Ерцеговац изјавио је да је операција ослобађања Београда у Другом светском рату имала велики значај и да је, према оценама многих, одредила даљи ток рата, посебно на југоисточном делу европског ратишта.

Заузимањем Београда остварени велики војни, економски и политички циљеви.

"У политичком смислу било је веома значајно, јер је по ослобођењу у Београд дошао Врховни штаб, дошао је Тито, дошли су највиши војни и политички органи. За наш народ посебно је значајно, јер су се ослобађањем Београда стекли веома реални услови за каснија дејства. Ту пре свега мислим на Сремски фронт и за коначно ослобођење Србије, а онда и Југославије, 9. маја 1945. Тај датум се узима као датум када је завршен рат у Југославији", рекао је Ерцеговац.

Кастратовић: Операција која је ушла у историју

Успех операције ослобађања Београда у Другом светском рату значио је слободу за Србију, а тиме су створени услови да се са наших простора протерају фашисти, каже генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић.

"То је операција која је ушла у историју, једна од најзначајнијих у Другом светском рату на Балкану. После успеха на југословенском ратишту, када су Немци почели да губе, Балкан је дошао у жижу интересовања савезничких снага, посебно после искрцавања у Нормандији и успеха Црвене армије на истоку. Једноставно, ту је извршено пресецање - ослобођен је Београд са једне стране, а са друге стране је спречено несметано повлачење Хитлерових војника, снага Југ из Грчке", навео је Кастратовић за Танјуг.

Крсмановић: Ослобођење Београда један од најбитнијих догађаја

Члан СУБНОР-а Београда Ратко Крсмановић поручио је данас да је ослобођење Београда један од најбитнијих историјских догађаја из Другог светског рата који је важан не само за Србију, већ и целу Европу и читав слободољубиви, антифашистички свет.

"Након четири године жестоких борби, напокон у Београд су ушле Црвена армија и Народно-ослободилачка војска Југославије као победници. Изузетно је важан сам догађај и не само за Србију него за цео свет и Европу је битан овај датум. За нас је јако важно, јер је у питању главни град, а борбе су настављене негде до 15. маја, и ослобађања целе тадашње Југославије", рекао је Kрсмановић за Танјуг.

Кисељов: Срећан дан ослобођења, браћо!

Генерални директор медијске групе "Русија севодња", чији је део и наш портал РТ Балкан, Дмитриј Кисељов у тексту за лист "Политика" честитао је 80. годишњицу ослобођења Београда, уз поруку да Руси и Срби знају која је цена плаћена за победу над злом, те да стога неће дозволити да се трагедија понови.

"Срећан празник! Срећан дан ослобођења, браћо!", поручио је Кисељов.

Детаљније прочитајте овде

Боцан-Харченко: Заједно од победе до победе

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко честитао је обележавање Дана ослобођења поручујући српским пријатељима "да идемо заједно од победе до победе".

"Нека непријатељи знају да је у јединству држава и народа, који данас представљају глобалну већину кључ за изградњу поштенијег и праведнијег светског поретка заснованог на полицентричној природи међународног живота, на Повељи УН и другим универзалним правним нормама, на узајамном поштовању и партнерству", рекао је Харченко.

Опширније прочитајте овде. 

Вучић: Вечно хвала, Србија памти

Председник Србије Александар Вучић, након полагања венца, уписао је у спомен-књигу: "Вечно хвала српским јунацима и херојима Црвене армије за слободу коју су нам даривали. Србија памти!"

Бесплатне пешачке туристичке туре

Поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату 20. октобра, град Београд поклонио је грађанима бесплатне пешачке туристичке туре, реализоване у сарадњи са Туристичком организацијом Београда.

Последња тура ће бити реализована данас са почетком у 10.00 часова, а полазак је од Теразијске чесме.

Посетиоци ће, како се наводи, током шетње чути причу о детаљима "београдске операције", борбама и судбини хероја ослободилаца, као и свих познатих и мање познатих актера борби за коначно ослобођење главног града.

Пешачке туре, као подсетник на славну октобарску недељу 1944. године и једну од најзначајнијих војних операција у старој Југославији, води лиценирани туристички водич, саопштено је из Туристичке организације Београда.