Помоћник генералног секретара НАТО-а: Не може се говорити о чланству "Косова" у Алијанси

Руге истиче да НАТО не жели никакве једностране кораке кад је реч о мосту на Ибру

У садашњој ситуацији не може се говорити о чланству "Косова" у Северноатлантској алијанси, а НАТО не жели никакве једностране кораке у вези са мостом на Ибру, поручио је помоћник генералног секретара НАТО-а Борис Руге у интервјуу за "Кљан Косова".

Он је додао да зна да су Османијева и други разговарали о Партнерству за мир које би требало да буде први корак.

"Као што знате, ово је нешто што захтева консензус, 32 земље чланице НАТО-а треба да гласају о томе. Тренутно не идемо ка Партнерству за мир. Али мислим да је чињеница да је став народа Косова према НАТО-у тако позитиван, нешто што треба да узмемо у обзир", навео је Руге.

Говорећи о дијалогу Приштине и Београда подсетио је да тај процес траје већ дуже време.

"Разумем да постоје фрустрације у вези са тим, али наша политика у НАТО-у нас тера да подржавамо дијалог који води ЕУ и не губимо наду да се процес може наставити. Истакао бих чињеницу да смо имали Берлински процес који је одржан у Берлину, а један од догађаја је био унапређење Споразума о слободној трговини, па сада "Косово" седи за столом Цефте, замењујући Унмик. Ово отвара пут ка економској зони на Западном Балкану, што је изузетно важно јер ниједна од земаља Западног Балкана није довољно велика да постоји сама", истакао је.

По његовим речима, то је пример како се може постићи напредак.

"Мислим да ће се овај процес наставити, верујем да је Лајчак већ најавио свој одлазак почетком следеће године, имамо нове лидере у Европској унији и процес ће се наставити са новом поставом, али позивамо Косово и Србију да се укључе на конструктиван начин у интересу грађана региона, а посебно Косова", рекао је Руге.

Иако, како каже, познаје и веома поштује Аљбина Куртија, истиче да НАТО не жели никакве једностране кораке у вези са мостом на Ибру.

"Када говоримо о мосту на Ибру морам да поновим оно што сам рекао у августу и што је рекао адмирал Стјуарт Манч, командант команде у Напуљу, да не желимо никакве једностране кораке у вези са овим мостом. Разумемо да је овај мост био предмет разговора у дијалогу уз посредовање Европске уније, постоји договор о принципима да треба да буде потпуно отворен, дакле не само за пешаке већ и за возила, али не желимо једнострано деловање по том питању", истиче Руге.

Оцењује да једнострано деловање "не помаже" и да очекује да су све стране укључене у комуникацију са локалним становништвом.

"Један од разлога зашто то не желимо је што имамо своје војнике на мосту које не желимо да ставимо пред талас опасности, стога очекујемо да стране то поштују", поручио је Руге.

На питање да ли види опасност да се на "Косову" деси "још једна Бањска", одговара да је НАТО од поменутих догађаја из 2023. додао Кфору 1.000 војника.

"Кфор је моћнији, има више капацитета и појачано присуство на северу Косова и мислим да смо сада у доброј ситуацији. Имамо добре односе са косовском полицијом, добре радне односе са Еулексом, тако да смо у доброј форми. И не комуницирамо само са институцијама Косова, већ и са Владом Србије", оценио је помоћник генералног секретара НАТО-а.

Навео је и да НАТО не планира да додатно повећа број војника у оквиру Кфора, оцењујући да је оно што тренутно имају довољно за мирно и безбедно окружење.