Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Нека знају непријатељи – заједно од победе до победе

Амбасадор Руске Федерације честитао је Дан ослобођења Београда ауторским текстом објављеним у "Политици"
Боцан-Харченко: Нека знају непријатељи – заједно од победе до победе© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Пре тачно 80 година, храбри војници Црвене армије, раме уз раме са својом српском браћом из Народноослободилачке војске Југославије, почистили су Београд од немачко-фашистичких освајача, подсетио је у ауторском тексту за "Политику" руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

Он је додао да је то задало озбиљан ударац целокупној одбрани "хитлероваца на Балкану" и отворило пут за ослобођење Мађарске.

"Иако је требало проћи дуг и мукотрпан пут до велике победе, заједничка одлучност совјетских и југословенских војника и официра била је непоколебљива – непријатељ ће сигурно бити поражен", написао је Харченко.

Харченко је читаоцима поручио да се "загледају у лица" ослободилаца који су били испуњени жељом да коначно савладају идеологију мржње која је довела на ивицу истребљења читаве народе, али и лица обичних Београђана који су преживели недаће окупације.

"Убеђен сам да ће се онда скромне црно-беле фотографије из војних архива испунити свим бојама и јединственим садржајем. Натераће вас да дубоко размислите не само о прошлости него и о садашњости и будућности. Помоћи ће вам да се освестите да од свих нас подједнако зависи постизање изузетно важног циља – спречити да немерљиви подвизи наших славних предака буду предати забораву", указао је руски амбасадор.

Он је додао и да је пут до таквог циља једноставан и директан.

"Да волите своју отаџбину. Да знате њену вековну историју, сећате се хероја сваке епохе. Да се старате о војним спомен-обележјима – има их буквално у сваком насељу Србије. Не верујте онима који лукаво саветују да се 'ослободите терета, окренете трагичну страницу' и да 'гледате само напред'. Учешћем у антифашистичким манифестацијама данас, или било ког другог дана, даћете чврсто обећање својим очевима, дедовима и прадедовима да њихове жртве и муке нису биле узалудне", истакао је Харченко.

И данашња шетња "Бесмртног пука" кроз улице српске престонице, према речима Харченка, биће још једна, па макар и мала, победа.

Биће то, како каже победа "над оним снагама које би волеле да Руси, Срби и други слободарски народи престану да буду оно што јесу", да се одрекну богатог наслеђа које им с правом припада. Биће то и победа над онима који "одбацујући страшне лекције из Другог светског рата пропагирају и спонзоришу неонацизам у Европи".

"Нека непријатељи знају да је у јединству држава и народа, који данас представљају глобалну већину кључ за изградњу поштенијег и праведнијег светског поретка заснованог на полицентричној природи међународног живота, на Повељи УН и другим универзалним правним нормама, на узајамном поштовању и партнерству", рекао је Харченко.

Он напомиње да све ове фундаменталне принципе оличава БРИКС, чији ће се самит одржати од уторка до четвртка у Казању. Амбасадор је убеђен да ће високе делегације које ће се тамо окупити, донети читав низ прекретничких одлука.

Амбасадор је захвалио српским пријатељима који су учинили све да обележавање 80. годишњице ослобођења прође на високом нивоу.

"Ваша храброст и енергија су заиста непроцењиви. Оне допуштају да са потпуном сигурношћу изјавимо, понављајући свете речи са Пискаревског гробља у Санкт Петербургу и Вечног пламена у Београду: 'Нико није заборављен и ништа није заборављено'. И да идемо заједно од победе до победе", закључио је амбасадор Боцан Харченко.

image