Србија и Балкан

Војска Србије извела вежбу "Штит-07" (ФОТО)

У складу са достигнутим нивоом припремљености, вод војне полиције и вод АБХО су прошли завршну проверу другог нивоа коју је вршио међународни оцењивачки тим
Војска Србије извела вежбу "Штит-07" (ФОТО)© Министарство одбране Републике Србије

У бази "Југ" и на полигону "Боровац" ове недеље је реализована тактичка вежба "Штит-07", током које je, према Концепту оперативних способности, проверенa оспособљеност јединица Војске Србије декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама.

Провери су приступили вод војне полиције и вод атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) из састава Копнене војске који су, по задатом сценарију вежбе, решавали тактичке задатке прилагођене ситуацијама у којима се могу наћи у операцијама у међународном окружењу, саопштило је Министарство одбране.

У складу са достигнутим нивоом припремљености, вод војне полиције и вод АБХО су прошли завршну проверу другог нивоа коју је вршио међународни оцењивачки тим. Они су у потпуности испунили захтеване стандарде оспособљености за ангажовање у мировним операцијама, показавши притом висок ниво обучености и професионалног односа према задацима.

Према Концепту оперативних способности, који представља један од облика сарадње у оквиру програма Партнерство за мир, јединице декларисане за учешће у мултинационалним операцијама пролазe свеобухватне припреме и четири нивоа провере интероперабилности и борбене готовости. 

Осим наведених водова војне полиције и АБХО, Војска Србије у својим саставима поседује оспособљене и борбено спремне јединице различитих специјалности, које су обучене према овом концепту. 

image