Србија и Балкан

Марш Бесмртног пука завршен на Тргу републике: Србија има своје место, треба да буде уз браћу (ФОТО)

Учесници марша положили су венце на Споменик ослободиоцима
Марш Бесмртног пука завршен на Тргу републике: Србија има своје место, треба да буде уз браћу (ФОТО)© Н.Е./РТ Балкан

У оквиру обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату данас је организован марш "Бесмртног пука" од Спомен комплекса "Гробље ослободилаца Београда", до Трга Републике где ће бити уприличен музичко-сценски програм.

Колону су предводили почасни председник фондације "Бесмртни пук" и министар Ненад Поповић, потпредседник Владе Србије Александар Вулин, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов, заменик председника Државне думе Петар Толстој и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Учесници шетње "Бесмртни пук", међу којима и српски и руски званичници, али и званичници других бивших совјетских република, положили су венце код Споменика ослободиоцима Београда.

Почаст страдалима одали су министри у Влади Србије, представници града као и руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко.

Венце су положили министар одбране Братислав Гашић, Ненад Поповић, министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, као и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Палим ослободиоцима почаст су одале и дипломате из Грузије, Казахстана, Јерменије, Белорусије и Азербејџана.

"Као и данас, Срби и Руси вековима су стајали раме уз раме у борби против заједничких непријатеља. Народ без сећања је народ без будућности, а српски народ никада не сме да заборави хиљаде совјетских војника палих у борби за ослобођење Београда, чије сени почивају у нашој земљи. Вековно пријатељство и братство су и данас основа на којој се темеље стратешки партнерски односи Србије и Русије", саопштио је министар Поповић.

Званичници су код споменика "Вечна ватра", у истом спомен комплексу положили руже, а затим и венце на Споменик црвеноармејцу.

Министар одбране и председник Скупштине града уписали су се у спомен-књигу.

Шетња је кренула од Споменика ослободилаца Београда, а организовани марш "Бесмртног пука" и "Марша ослободилаца Београда" ићи ће до Трга Републике. Учесници поворке испраћени су аплаузом.

Међу окупљенима су људи свих генерација, па и најмлађи који чувају сећање на пале борце за слободу. Учесници носе фотографије својих храбрих предака, а неки су истакли поруке попут "Хвала вам за слободу, Пеко Дапчевић, Жуков".

"Сваке године сам овде. Мислим да би свако требало да дође, и стари и млади, и одају почаст нашим палим борцима", наводи једна старија учесница за РТ Балкан.

Као и сваке године, ту су и представници српско-руског центра "Мајак".

"Ово је специфична годишњица, осамдесета, и драго нам је што је толико људи дошло. У овом тренутку је ово врло битно јер је у свету специфична геополитичка ситуација, траје борба Русије и Запада, али Србија у свему томе има своје место, и треба да увек буде са својом браћом и пријатељима на истој страни", истичу из центра "Мајак".

По завршетку марша "Бесмртног пука" на Тргу републике биће одржан музичко-сценски програм са српским и руским извођачима и Свечана академија у Народном позоришту, а затим ће бити приређен ватромет на обали Саве и са Куле Београд.

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944. после три године и седам месеци немачке окупације. Главни град Југославије снаге совјетске армије уз помоћ снага НОВЈ ослободиле су током Београдске операције, након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

"Бесмртни пук" је међународни јавни, цивилно-патриотски покрет за очување сећања на генерације из Другог светског рата. Настао је у Русији 4. фебруара 2014 у Томску, а покрет се у годинама које су уследиле проширио на друге градове у Русији и свету.

image