Србија и Балкан

Додик: Западни концепт слабљења Русије не успева, Путин показао лидерско управљање БРИКС-ом

Председник Републике Српске се у Казању састао са шефом Татарстана
Додик: Западни концепт слабљења Русије не успева, Путин показао лидерско управљање БРИКС-ом© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/bg

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас, на састанку са шефом Татарстана Рустамом Минихановом у Казању, да време показује да западни концепт слабљења Русије – не успева.

Додик је истакао да је руски председник Владимир Путин показао лидерско управљање БРИКС-ом и да је то јако важно, преноси агенција Срна.

Додик је истакао да је БРИКС једина сигурна, стабилна алтернатива постојећем уређењу света, и да би требало додатно да ојача.

Он је рекао да готово да нема земље која не жели да види себе у одређеним контактима и сарадњи са БРИКС-ом, мировним покретом у свету који покушава да обезбеди стабилност и мир уважавајући суверенитете, унутрашња уређења, без мешања у унутрашња питања других земаља.

Председник Републике Српске је нагласио да је то савез независних држава које се својевољно, без икаквих притисака, укључују у ову организацију са жељом да свет буде праведнији и бољи и стабилније место за живот.

"То је нешто што се у униполарном свету само може сањати. Према томе, ово је реална алтернатива ономе што сада имамо у свету", рекао је Додик.

Председник Републике Српске је изразио уверење да ће у наредном периоду и Србија доносити одлуке у вези са БРИКС-ом.

Он је подсетио да је НАТО осиромашеним уранијумом бомбардовао Републику Српску због чега је сада, како је навео, на тим подручјима све више оболелих од малигних болести.

"Стално су негирали да је реч о осиромашеном уранијуму", напоменуо је Додик.

Он је рекао да је на том бомбардованом подручју седам дана боравила група италијанских војника, без заштитне опреме, након чега су сви добили неку малигну болест и ниједан од њих више није жив.

"Њихове породице су покренуле судске процесе против НАТО-а, међутим Међународни суд правде се прогласио ненадлежним, па су адвокати тужили Италију због тога што је војнике послала незаштићене", додао је Додик.

Према његовим речима, епилог је то да је пре три године суд донео одлуку да се плати 350 милиона евра одштете породицама.

"А кога ми да тужимо, кога да туже наши људи? Не могу никога", закључио је Додик.

Додик у Татарстану посетио Храм Казањске иконе мајке Божије

Додик је данас обишао и Храм Казањске иконе мајке Божије.

"Са великим задовољством посетио сам Храм Казањске иконе Мајке Божије. Ова светиња представља непресушни извор духовности православних верника, дубоке вере, праштања и љубави према свима. Хвала митрополиту казањском и татарстанском Кирилу на срдачном дочеку", написао је председник Српске на свом Икс налогу.

image