Србија и Балкан

Један од бивших вођа тзв. ОВК Шукри Буја, на позив Специјалног суда, отпутовао у Хаг

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Веселију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности
Један од бивших вођа тзв. ОВК Шукри Буја, на позив Специјалног суда, отпутовао у ХагGetty © Matteo Placucci/NurPhoto

Један од бивших вођа тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) на подручју Неродимља и бивши градоначелник Липљана, Шукри Буја, изјавио је да је, по позиву Специјалног суда, отпутовао у Хаг.

Он је у објави на Фејсбуку навео да је у Хаг отпутовао против своје воље и да је у обавези да се појави пред Специјалним судом.

Шукри Буја није навео у ком својству је позван пред Специјални суд у Хагу. Он је и 2019. године испитиван у Хагу, а приштинским медијима тада је изјавио да је позван у својству осумњиченог.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Веселију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње СР Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

image