Србија и Балкан

О'Брајен: ЗСО важан корак, битно је да се направи напредак и пре него што се Заједница формира

Када је реч о односима Србије и САД, О'Брајен наглашава да је битно да две земље разговарају о важним стварима и да однос постаје зрелији
О'Брајен: ЗСО важан корак, битно је да се направи напредак и пре него што се Заједница формира© Tanjug/AP/Jose Luis Magana

Помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Азију Џејмс О'Брајен рекао је да жели да се сви Споразуми и њихове одредбе постигнуте током дијалога Београда и Приштине поштују, али и да је најважније да Срби у јужној српској покрајини живе као нормални европски грађани.

Он је у разговору за РТС рекао да је, што се тиче оснивања Заједнице српских општина, потребно да се споразуми поштују, да у том смислу нацрт Статута мора да прође Уставни суд, али и да мора да постоји и шири разговор да Срби на Косову и Метохији буду интегрисани како на југу, тако и на северу.

"А ЗСО је важан корак, битно је да се направи напредак и пре него што се Заједница формира. Важно је да људи нормално живе, да се региструју бракови, рођена деца и на свему томе радимо истовремено. Обавезе постоје од 2015, када су први пут потписне, ја не могу рок да обећам, али је најважније да Срби живе као нормални европски грађани", рекао је О'Брајен.

Додао је и да Сједињене Америчке Државе нису место где се разговор две стране одвија, али да су веома активне на терену.

"Битно је да се заштите грађани свих националности", рекао је О'Брајен.

Он је рекао и да је циљ да се разговара о практичним стварима - како да се проток робе убрза, због чега је у интересу свих да се прелази отворе и да сировине из централне Србије улазе у покрајину како би се наставила производња.

"Отварање прелаза је успех. Пуно саобраћаја се усмерава на прелаз", навео је О'Брајен.

О'Брајан је понашање Приштине и то што своје потезе не координише са САД оценио као жељу привремених институција да покаже моћ, а да мање да ради за народ.

"Постоје последице за то, а највећа је била када велике државе Европе нису дозволиле да Косово уђе у Савет Европе. Све то јер нема координације", рекао је О'Брајен.

Додаје и да не би инсистирао на санкцијама против Приштине, јер се оне примењују када је у питању корупција или заштита људских права.

"Проблеми се решавају кроз разговоре", поручио је О'Брајен.

Говорећи о евроинтеграцијама, он је рекао да САД желе да се све земље Западног Балкана крећу ка Европској унији, и да је у том смислу важан корак План раста.

"Србија је највећа економија и неће регион моћи да напредује ако Србија не буде интегрисана. Стари конфликти могу само да задрже Србију на том путу", рекао је О'Брајен.

Истиче и да би све привреде региона требало да се интегришу, да је то циљ Плана раста.

"Битно је да САД и Србија разговарају о важним стварима"

Када је реч о односима Србије и САД О'Брајен наглашава да је битно да две земље разговарају о важним стварима и да однос постаје зрелији.

Подсетио је да је прошле недеље америчка компанија потписала уговор за изтградњу соларних електрана што је, истакао је, јако значајно за Србију.

"Донеће чистији ваздух и омогућиће Србији да извози електричну енергију широм региона", рекао је О'Брајан.

Према његовим речима после избора ће се сарадња наставити.

"Желимо да се Србија креће ка Европи и да њена привреда напредује", истакао је О'Брајен.

image