Ухапшен бивши председник Албаније Иљир Мета

Огласила се и његова бивша супруга која је рекла да није чула за судску истрагу покренуту против њеног бившег супруга, али и ње

Бивши председник Албаније и лидер Слободарске странке Иљир Мета ухапшен је данас у Тирани по налогу Специјалног тужилаштва за корупцију и организовани криминал (СПАК) те земље.

Он је ухапшен на улазу у Тирану док се возио ка месту где је требало да одржи конференцију за новинаре, а како се наводи, ухапшен је највероватније због случаја са којим се повезивао за корупцију и одбијање пријаве имовине, преноси Јуроњуз Албанија.

Како се наводи, он се није опирао хапшењу, које је повезано са истрагама које је СПАК већ неко време водио о случају ЧЕЗ ДИА, а спроведена је и имовинска истрага за њега и његову бившу супругу Монику Кријемади.

Ову вест потврдио је бивши премијер Саљи Бериша који је рекао да се ради о политичком хапшењу.

"Политички прогон Иљира Мете је политички, политички и само политички. Нису објавили никакве чињенице, ниједан документ, али су спроводили наредбе (албанског премијера) Едија Раме, који је свим средствима покушао политички, а можда и физички, да елиминише Иљира Мету. Еди Рама је, као што сам у прошлости осуђивао, умешан у нестанак особа на незаконски, неуставан начин", рекао је Бериша.

Иљира Мету је СПАК претходно више пута позивао у просторије Тужилаштва, због случаја ЧЕЗ ДИА, који се односи на имовинску истрагу и лобирање.

Мета је био најавио да ће данас у 13.40 сати одржати одржати конференцију за новинаре, али је пре тога ухапшен, преноси "Албанијан пост".

Раније је аустријски лист "Кронен Цајтунг" објавио да су Иљир Мета и ЛСИ (данас Слободарска партија) платили 700.000 долара за лобирање у Сједињеним Америчким Државама.

Бивша Метина супруга: Нисам чула за судску истрагу

Бивша Метина супруга изјавила је да није чула за судску истрагу покренуту против њеног бившег супруга али и ње.

"Нисам чула за судску истрагу, нити за мере безбедности одређене мени и оцу моје деце. Чим будем обавештена о томе одговорићу свим расположивим правним и јавним средствима", написала је она на Фејсбуку, преноси албански портал "Балкан веб".