Србија и Балкан

Додик за "Руску газету": БРИКС тражи партнере, а не слуге

Једнополарни свет, на челу са Сједињеним Државама, жели да обезбеди просперитет само за "златну милијарду", указао је председник Републике Српске Милорад Додик
Додик за "Руску газету": БРИКС тражи партнере, а не слугеwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Русија је важан политички и економски партнер, дипломатски савезник, која брани интересе српског ентитета у међународној политичкој арени и у оквиру кључних организација, посебно УН. Русија је гарант опстанка Срба у БиХ у овим нестабилним и неизвесним временима, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик, који је допутовао у Казањ где учествује на самиту БРИКС-а, од 22. до 24. октобра, поручио је и да су захвални Москви што им продаје гас по повлашћеној цени.

Уочи тако значајног међународног догађаја, Додик је дао интервју за "Руску газету" поручујући да су савладане многе препреке и потешкоће да се изгради билатерална интеракција.

"То је због упорне жеље Запада да изолује Русију кроз санкције и обрачуна се са Републиком Српском, која блокира приступање БиХ антируским санкцијама. Западњаци су преузели контролу над финансијским системом на Балкану. Али ми покушавамо да превазиђемо ове потешкоће, развијамо заједничке пројекте са Руским железницама и повећавамо културну и образовну сарадњу са Руском Федерацијом", рекао је Додику.

Он је истакао да је потписан и акциони план.

"Дан раније, Рустам Миниханов и ја потписали смо акциони план за 2024-2026. за спровођење протокола између Републике Татарстан и Републике Српске о трговинској, економској, научној, техничкој, социјалној, културној и хуманитарној сарадњи. Обухвата области сарадње као што су трговина и инвестиције, индустрија, пољопривреда, медицина и здравство, образовање и развој општина", поручио је Додик.

Истакао је да САД отворено називају Кину својим главним ривалом.

"Запад се веома приближио границама НР Кине. Истовремено, Вашингтон отворено каже да ће бранити Тајван, који је кинеска територија. Стога су тежње Пекинга да осигура свој територијални интегритет и безбедност природне. Данас су Руска Федерација, Кина и њихови савезници ушли у борбу против западне хегемоније, која је прешла све границе. Запад је свуда почео да се меша у унутрашње ствари суверених држава, руши владе, слаби конкуренте и одузима њихове ресурсе", рекао је Додик.

Лидери БРИКС-а желе да обезбеде просперитет за своје земље, очувају их и спрече политичку и војну интервенцију.

"Запад је, иако је у паду, и даље јак. Стога ће покушати да поврати власт освајањем малих и беспомоћних држава. Једнополарни свет је зло које не одговара традицијама слободољубивог човечанства. Једнополарни свет, на челу са Сједињеним Државама, жели да обезбеди просперитет само за 'златну милијарду', док остале чека ропска судбина", нагласио је Додик.

Додао је да БРИКС, за разлику од Запада, тражи партнере, а не слуге, зато је природно и постало атрактивна алтернатива за све оне који теже суверенитету и слободи.

"Радује нас сама прилика да присуствујемо самиту у Казању. Тако ћемо се упознати са новим геополитичким трендовима. Огроман број учесника манифестације сведочи о њеном значају за читаво човечанство. Захвалан сам руској страни што нас је позвала да дођемо у Казањ", истакао је Додик.

image