Србија и Балкан

Курти се састао са О'Брајеном: Тражио хапшење Милана Радоичића

Желим да се сви Споразуми и њихове одредбе постигнуте током дијалога Београда и Приштине поштују, али и да је најважније да Срби у јужној српској покрајини живе као нормални европски грађани, рекао је О'Брајен и отпутовао у Приштину
Курти се састао са О'Брајеном: Тражио хапшење Милана РадоичићаGetty © Alex Wong

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен отпутовао је након посете Београду у Приштину где се састао са премијером привремених институција Аљбином Куртијем.

Куртијев кабинет саопштио је да су разговарали о односима са Србијом, процесу дијалога под посредовањем ЕУ, и примени Основног споразума и његовог анекса, саопштила је влада тзв. Косова.

Курти је истакао да је потписивање Основног споразума потребно као доказ добре воље и добре вере Београда за брзо испуњење и потпуно поштовање истог и спровођење Анекса.

"Такође, за законитост и правду, мир и безбедност потребна је предаја главног терористе Милана Радоичића и његове паравојне групе", навео је он.

Током сусрета Курти је с гостом разговарао о билатералним односима и областима у којима се блиски односи САД и "Косова" могу даље продубити.

Курти је, како се наводи у саопштењу, изразио своју и владину захвалност за историјску улогу и континуирану подршку Сједињених Америчких Држава "Косову" и њеном народу, као и за блиску сарадњу у области енергетике, економије, финансија и безбедности и одбране.

Оценио је да су потписани споразум и усвојене декларације учиниле 10. годишњицу Берлинског процеса успешном годишњицом иницијативе за унапређење и неговање регионалне сарадње у правцу европских интеграција.

Састанак је трајао више од два и по сата, а присуствовао је и амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је на друштвеној мрежи Икс навео да О'Брајен борави у првој посети Приштини у својству помоћника америчког државног секретара задуженог за Европу и Азију.

"Радујемо се разговорима са косовским званичницима о кључним билатералним питањима", написао је Ховенијер.

О'Брајан је јуче боравио у Београду где је одржао састанак са председником Србије Александром Вучићем.

О'Брајан је за РТС изјавио да жели да се сви споразуми и њихове одредбе постигнуте током дијалога Београда и Приштине поштују, али и да је најважније да Срби на Косову живе као нормални, европски грађани.

image