РТРС: Цвијановићева прегласана, Комшић и Бећировић гласали за Предлог закона о државној имовини

Уставом БиХ и Дејтонским споразумом имовина не припада Босни и Херцеговини, већ искључиво ентитетима Федерацији БиХ и Републици Српској

На данашњој седници Председништва БиХ прегласана српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић јер су хрватски члан Жељко Комшић и бошњачки члан Денис Бећировић гласали за Предлог закона о државној имовини, сазнаје РТРС. 

У образложењу предложеног закона, пишу медији, као правни наследник Републике БиХ, Босна и Херцеговина је власник државне имовине, што се коси са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом.

Уставом БиХ и Дејтонским споразумом имовина не припада Босни и Херцеговини, већ искључиво ентитетима Федерацији БиХ и Републици Српској.

Предлог закона биће упућен у даљу процедуру, односно у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Према сазнањима РТ Балкан, седница Председништва БиХ још увек траје.

Тадић: Комшић и Бећировић стварају политичке сукобе

Парламентарна скупштина БиХ не може, ни на чији предлог да доноси закон којим регулише било какво питање везано за имовину, па ни ону која се колоквијално назива "државна имовина", јер нема такву надлежност, наглашава за РТ Балкан саветник председника Републике Српске Милорада Додика правник Огњен Тадић.

"Надлежност за доношење имовинских закона имају искључиво ентитети - Република Српска и Федерација БиХ. Жељко Комшић и Денис Бећировић имају потребу да стварају политичке сукобе и то је једини разлог због ког су данас одлучили да прегласају Жељку Цвијановић", истакао је наш саговорник.

Раније је професор Уставног права Синиша Каран објаснио да је имовина која се налази на подручју Републике Српске, била покретна или непокретна, припада Републици Српској. И само Српска може њоме да располаже.

"Ово пише у Дејтонском споразуму, али без обзира на јасне одреднице, упорно трају покушаји да се од РС одузме оно што јој припада и константно се понавља прича о државној имовини БиХ, иако се она у чувеном документу из 1995, којим је заустављен рат, и не спомиње", објаснио је Каран.