Србија и Балкан

Вучић потврдио: У Казањ иде четворо министара

"Не можете да будете на европском путу и да свакога дана будете у Москви, то је у овој ситуацији немогуће", рекао је председник Србије
Вучић потврдио: У Казањ иде четворо министара© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Србије Александар Вучић потврдио је вечерас да неће ићи на самит БРИКС-а у Казању, али да ће на самит ићи делегација Србије коју ће чинити четворо министара.

Вучић је рекао да је и тог дана када је добио позив председника Русије Владимира Путина за учешће на самиту рекао руском амбасадору да је претходних дана договарао са Доналдом Туском долазак у Београд.

Како је појаснио, сутра ће бити трилатерални састанак са Робертом Фицом и Виктором Орбаном.

"Доналд Туск долази прекосутра", рекао је Вучић гостујући на Радио телевизији Србије и додао да у Србију долази и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, а потом и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Нисам крио, рекао сам му (Владимиру Путину) - поштовани господине председниче, и да нема ових посета било би ми веома тешко да дођем због различитих ствари које Ви добро знате и за које верујем да разумете  Србију", рекао је Вучић и напоменуо да је Србија једина која није приступила ниједној декларацији, а само ове године их је био 44, против Руске Федерације.

Додао је да ће Србију у Казању представљати четворочлана делегација од Александра Вулина, Братислава Гашића, Ненада Поповића и Адријане Месаровић.

На питање да ли је могуће данас бити на самиту БРИКС-а, а да се то не узима као било какво скретање са рецимо евроинтеграција, Вучић је одговорио да није могуће.

Како је казао, расправа о БРИКС-у ће бити веома озбиљна у року од годину и по - две, ако БРИКС садржајем буде успео да попуни своје механизме.

Када је реч о евроинтеграцијама, Вучић је сагласан да су заглављене, али оцењује да иду споро.

"Кад год бисте помислили да је то због владавине права, ја ћу рећи – није. Да прихватимо независност Косова и уведемо санкције Русији, били бисмо сутра члан ЕУ, одмах", сматра Вучић.

Он је појаснио да није хтео раније да каже одлуку о одласку у Казањ док не разговара са Путином лично, што сматра да је израз изузетног поштовања, одговорности и озбиљности једне земље. Додао је да је разговор са председником Русије био добар и садржајан, уз честитке поводом годишњице ослобођења Београда.

"Разговарали смо о гасном аранжману", казао је Вучић и напоменуо да је разговарано о шест милиона кубних метара гаса дневно и плус два милиона за руске компаније у Србији, као и да је било реч и о додатним количинама од три милиона.

Цене које смо успели да договоримо су веома добре, они су били веома фер, казао је председник Србије и напоменуо да је цена за Србију драстично мања него она на берзи.

"На томе сам захвалан председнику Путину", истакао је Вучић. 

Најавио је да ће присуствовати 80. годишњици Дана победе 9. маја у Москви.

Како је додао, он је један од ретких лидера који може да разговара са Путином, каже Вучић и истиче да је и са О Брајаном причао о разговорима са Путином.

"Путин ми је рекао да су Украјинци и они који су их на то нагонили направили грешку што су ушли у Курску област и уверен је да ће Русија успешно да оконча Специјалну војну операцију", навео је Вучић.

Истакао је да нико није подигао глас због његовог разговора са Путином.

"Имали смо део разговора који је личан и у којем смо се добро разумели", напоменуо је.

"Не можете да будете на европском путу и да свакога дана будете у Москви, то је у овој ситуацији немогуће", рекао је Вучић.

"Рударење литијума је наша насушна потреба"

Вучић, када је реч о рударењу литијума, истиче да је то потреба целе Европе, и наша насушна потреба, која би драматично побољшала економску ситуацију Србије.

"Морамо да радимо, ако се и тек када се обезбеде услови. У економском смислу, мислим да је то насушна потреба, квантни скок", оцењује Вучић.

Каже да "Рио Тинту" ништа не верује на реч, и да их није он доводио, већ они коју сада против.

"Верујем нашим стручњацима који проверавају сваки потез и папир, и који на крају доносе одлуку и који су гарант да ће бити заштићена животна средина", додаје председник.

На питање да ли има стрепњу да ли ће наше институције моћи да контролишу копање литијума, каже да ће довести најбоље компаније за батерије из света и да ћемо ми да контролишемо све, а да ако виде нешто лоше истог тренутка ће да прекину пројекат.

Коментаришући да ли би Србија могла да има сувласнички удео у копању литијума у пројекту Јадар, Вучић је рекао да никада никога нису питали да ли ће имати Србија власнички удео.

"Изненадићу вас одговором, надам се да ћемо се чак и за то изборити. Да, урадићемо све што можемо иако у овом тренутку ми немамо право због свега што су они потписали. Верујем да ћемо успети и верујем да ћете до краја године добити одговор. Пре краја године добићемо више информација и о томе", рекао је Вучић.

"Немци и Американци натерали Куртија да нешто прихвати"

Што се тиче уласка српске робе на КиМ преко Мердара, Вучић каже да то значи да су Немци и Американци натерали Куртија да нешто прихвати, али да је он то прихватио про форме.

"Камиони чекају данима да уђу. Углавном су наши производи, има и српских произвођача, али они који тамо највише иду су производи наших фабрика који су у страним рукама, али наравно увек је добра вест и за све наше људе. Боље је овако него што је било, али далеко је од доброг", оценио је Вучић.

Вучић је нагласио да је ноторна лаж да нема српских институција на КиМ, пошто су тамо здравство и просвета.

"Најважније институције Републике Србије функционишу на територији целог Косова и Метохије, а то су институције здравства, институције просвете. Оно што значи живот за наше људе на Косову и Метохији. Да ли је ситуација добра? Наравно да није. Наравно да није и никада није била, а данас је најмање добра. И последица је наравно свега што се збивало у претходних неколико деценија, али последица пре свега онога што се догађало од 1999. до 2008 више“, рекао је Вучић.

Истиче да је апсолутни рекорд у историји Србије колико новца улажемо у наш народ на Косову и Метохији.

Вучић је поручио да ће нови избори бити одржани у децембру 2026. или на пролеће 2027. године, али да ће опозиција проћи много лошије него раније.

Очекује реконструкцију владе између марта и јуна.

Вучић је рекао да није сигуран да избори у САД  могу нешто за Србију да промене. Напоменуо је да је већина народа у Србији на страни једног кандидата.

Вучић каже да држава Србија има добру комуникацију и са табором Доналда Трампа и са табором Камале Харис. 

Вучић је истакао да Србија има добре односе са Црном Гором.

"То су наши партнери, наставићемо да сарађујемо", поручио је Вучић и указао да је број Срба према попису 15,3 одсто већи, а да је српски језик доминантан.

Председник је рекао да Срби знају шта желе да ураде и да је поносан на српски народ у Црној Гори, али да Србија неће вршити притисак.

image