Вучић, Орбан и Фицо састају се у Комарну, разговараће о миграцијама

На трилатералном састанку, који се одржава у Новој тврђави у Комарну, разговараће и о новим решењима и начинима за заустављање илегалне миграције у Европу

Председник Србије Александар Вучић, словачки премијер Роберт Фицо и премијер Мађарске Виктор Орбан састаће се данас у словачком граду Комарно, како би разговарали о заштити граница Европске уније од илегалне миграције и јачању регионалне сарадње.

На трилатералном састанку, који се одржава у Новој тврђави у Комарну, разговараће и о новим решењима и начинима за заустављање илегалне миграције у Европу.

Једна од важнијих тема биће јачање сарадње ЕУ са земљама Западног Балкана, посебно са Србијом, као кључним партнером у решавању миграционе кризе, јер ове земље играју важну улогу у регулисању миграционих путева који воде у Европу, саопштила је канцеларија словачке Владе.

Ово укључује мере за јачање заштите граница, подршку процедурама за азил у партнерским земљама и усклађивање визне политике са Европском унијом.

"Иновативно решење би могли да буду екстерни центри, такозвана жаришта за обраду захтева за азил ван ЕУ, што тренутно у пракси спроводи, на пример, Италија у сарадњи са Албанијом", саопштила је канцеларија.

Италија је постигла споразум да се мигранти процесуирају у Албанији, шема за коју су неке европске земље рекли да би се могла користити као модел.

Овим састанком земље покушавају да ојачају регионалну сарадњу у борби против илегалних миграција и обезбеде ефикаснију заштиту спољних граница ЕУ.

Разговор између лидера Словачке, Србије и Мађарске могао би да доведе до конкретних корака за побољшање миграционе ситуације и минимизирање илегалних миграцијских токова ка Европи.

Након трилатералног састанка, одржаће се и заједничка конференција за новинаре Вучића, Фица и Орбана.

У делегацијама ће бити и министри унутрашњих послова земаља учесница, који ће одржати засебан састанак, а Србију ће представљати министар унутрашњих послова Ивица Дачић.