Србија и Балкан

Вучић у Словачкој: Почео састанак са Фицом и Орбаном у Комарну

На трилатералном састанку једна од важнијих тема је јачање сарадње ЕУ са земљама Западног Балкана, посебно са Србијом, као кључним партнером у решавању миграционе кризе
Вучић у Словачкој: Почео састанак са Фицом и Орбаном у Комарну© TANJUG/ JULIJA BAKIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се у словачком граду Комарну са премијером Словачке Робертом Фицом и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Вучић је уочи састанка оценио да је за Србију успостављање трилатералне сарадње у области миграција са, како је истакао, пријатељским земљама Словачком и Мађарском од велике важности.

Он је, такође, изразио наду да ће данашњи сусрет бити само први корак ка сарадњи, који ће дати конкретне резултате, као што, подсећа Вучић, Србија већ има билатерално са Аустријом и Мађарском.

"Увек је задовољство срести се са драгим пријатељима Робертом Фицом и Виктором Орбаном. Данас су у Словачкој пред нама важне теме, које се тичу безбедности Европе и нашег региона" написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Састанак је почео у Новој тврђави у Комарну, мало после 10.30 часова.

На трилатералном састанку, лидери Србије, Словачке и Мађарске ће разговарати о заштити граница Европске Уније од илегалне миграције и јачању регионалне сарадње, али и о новим решењима и начинима за заустављање илегалне миграције у Европу.

Једна од важнијих тема биће јачање сарадње ЕУ са земљама Западног Балкана, посебно са Србијом, као кључним партнером у решавању миграционе кризе, јер ове земље играју важну улогу у регулисању миграционих путева који воде у Европу, саопштила је Канцеларија словачке владе.

Ово укључује мере за јачање заштите граница, подршку процедурама за азил у партнерским земљама и усклађивање визне политике са Европском унијом.

"Иновативно решење би могли да буду екстерни центри, такозвана жаришта за обраду захтева за азил ван ЕУ, што тренутно у пракси спроводи, на пример, Италија у сарадњи са Албанијом", саопштила је канцеларија.

Италија је постигла споразум да се мигранти процесуирају у Албанији, шема за коју су неке европске земље рекли да би се могла користити као модел.

Овим састанком земље покушавају да ојачају регионалну сарадњу у борби против илегалних миграција и обезбеде ефикаснију заштиту спољних граница ЕУ.

Разговор између лидера Словачке, Србије и Мађарске могао би да доведе до конкретних корака за побољшање миграционе ситуације и минимизирање илегалних миграцијских токова ка Европи.

Након трилатералног састанка, одржаће се и заједничка конференција за новинаре Вучића, Фица и Орбана.

У делегацијама ће бити и министри унутрашњих послова земаља учесница, који ће одржати засебан састанак, а Србију ће представљати министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Вучић је раније данас изјавио да верује да ће у Словачкој имати одличан састанак са премијером те земље Робертом Фицом и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Председник је на свом инстаграм налогу нагласио да су Фицо и Орбан "искрени пријатељи Србије".

Иначе, Комарно је познат као највећи град у Словачкој са мађарском већином, а за српску историју, овај град је важан као једино значајније средиште Срба на тлу данашње Словачке.

Некада бројна и богата заједница данас је готово нестала, али је у граду очувана велика српска православна црква.

image