У Хагу наставак суђења бившим вођама тзв. ОВК

Предвиђено је да данас давање исказа настави 96. сведок тужилаштва, бивши припадник тзв. ОВК Фадиљ Геци

Пред Специјалним судом у Хагу данас ће бити настављено суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности.

Предвиђено је да данас давање исказа настави 96. сведок тужилаштва, бивши припадник тзв. ОВК Фадиљ Геци, који је сведочење почео јуче.

Геци је био и на разним функцијама у странци Демократски савез Косова (ДСК), а тужилаштво је навело да ће он сведочити о оснивању ДСК, њеној структури и чланству, као и о односима између тзв. ОВК и ДСК, укључујући претње и нападе припадника тзв. ОВК на чланове ДСК.

Суђење бившим вођама тзв. ОВК почело је 3. априла 2023. године, а оптужница их терети за ратне злочине и злочине против човечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.