Ко је Тонино Пицула, нови известилац ЕП за Србију

Хрватски политичар је учесник ратова деведесетих, а домаћој јавности је познат по изјавама негативним по Србију

За новог известиоца Европског парламента (ЕП) за Србију изабран је хрватски политичар из Социјалдемократске партије Хрватске и европосланик од 2013. године Тонино Пицула.

Он је изабран на пленарној седници ЕП на којој су изабрани и други известиоци за Западни Балкан, а на тој функцији замениће бившег словачког посланика у ЕП из редова Европске народне партије (ЕПП) Владимира Билчика, који се није кандидовао на изборима одржаним за ЕП у јуну 2024. године.

Нови известилац за Србију, учесник је ратова 90-их, а домаћој јавности је познат и по изјавама негативним по Србију.

Пицула је најпознатији је као министар спољних послова у влади Ивице Рачана (2000-2003), али и као члан хрватског Сабора, представник Сабора у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, градоначелник Велике Горице.

У последњем сазиву Европског парламента радио је као координатор СД у Одбору за спољне послове (АФЕТ), био председник Радне скупине за Западни Балкан у АФЕТ-у, стални известилац ЕП за односе са САД и са Црном Гором.

Радио је и као известилац ЕП за препоруке о Западном Балкану уочи загребачког самита, али и као члан делегације за односе с Босном и Херцеговином и такозваним Косовом и заменик члана делегације у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије.

Известиоци у ЕП су, између осталог, одговорни за писање извештаја о стању у државама кандидатима, о којима се најпре разматра на седници Одбора за спољне послове, а потом и на пленарном заседању Европског парламента, где се и гласа о извештајима.

Посланици СД биће задужени и за Албанију, известилац за Босну и Херцеговину и такозвано Косово биће из Европске народне партије (ЕПП), за Црну Гору из групе Обновимо Европу (Renew), док ће известилац за Северну Македонију бити из групе Зелени.