Вучић са Фицом и Орбаном: Мир данас није популарна реч

Лидери Србије, Словачке и Мађарске су разговарали о заштити граница Европске Уније од илегалне миграције и јачању регионалне сарадње, као и о новим решењима и начинима за заустављање илегалне миграције у Европу

Ове године је 80 одсто миграната мање него прошле године, а ми смо око миграција постигли резултате радећи заједнички, рекао је председник Србије Александар Вучић, који се састао у словачком граду Комарну са премијером Словачке Робертом Фицом и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"У прихватним центрима у Србији се тренутно налази 477 миграната. Ми ћемо радити свој посао у интересу Европе и наше браће у Мађарској и Словачкој, као и у нашем интересу, и верујем да ће резултати бити добри ", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре након састанка три лидера. 

Он је истакао да је срећан што се на данашњем састанку разговарало о многим темама. Вучић је подсетио и на покушај убиства на словачког премијера и изразио задовољство што га види у добром здрављу.

"За нас је 15. мај, дан покушај убиства Роберта Фица, био изузетно тежак. То није питање мојих личних односа са Робертом, већ као се цела Србија тог дана обећала. Оно што мени смета је чињеница да се многи у Европи и свету праве да се то није догодило. Зато ми са великом пажњом ишчекујемо резултате истраге словачке државе, јер смо сасвим уверени да то није могло да буде самостално дело појединца, већ резултат свеопште атмосфере и општих и координисаних напада на премијера Фица. Не желећи да се ни на који начин мешамо у унутрашње ствари у Словачкој, само хоћу да кажем, драги Роберте, да Вам желимо добро здравље, форму и да још дуго радите у интересу своје земље, породице, народа и верујем да ће то бити добро и за све ваше пријатеље", истакао је Вучић. 

Навео је да је данас разговарао са Фицом и Орбаном и о свим другим важним питањима и да сваки пут много тога научи од њих двојице.

"Радујем се нашим билатералним сусретима ускоро у Београду, а увек сам спреман и сматрам овај формат трилатералних сусрета у којима наше три земље учествују веома важним и добрим", рекао је Вучић.

Председник је оценио да тројица лидера имају "нешто" различито виђење ситуације на ратишту у Европи и Украјини, али је истакао да њих тројица бар могу да изговоре реч мир која је, како је рекао, данас веома "непопуларна".

"Данас у Европи и свету сме да се говори само о победи једних над другима, а не о томе колико нам је мир насушно важан", рекао је Вучић.

Додао је да је саговорницима изразио захвалност на подршци на европском путу. 

На питање словачког новинара да ли је данашњи састанак неки нови формат сарадње попут Вишеградске групе,  Вучић је изјавио да Србија данас са Мађарском има најбољу сарадњу у историји, као и са Словачком, као и да ће Србија сваку иницијативу за унапређење сарадње са тим земљама подржати.

На исто питање Фицо је рекао да је сарадња земаља чланица Вишеградске групе утолико значајнија, јер Европска унија има своју "мрачнију страну" у смислу двоструких стандарда, и да постоје покушаји да се ликвидира Вишеградска група.

"Има тема које нас уједињују. За то сам да Србија постане део ових структура", рекао је Фицо.

Орбан је истакао да је током много година научио да не треба бити превише паметан и измишљати формате.

Србија никад неће бити "хот-спот" за мигранте

Председник Вучић је нагласио да Србија Мађарску и Словачку доживљава као блиске земље, додавши да ће "свака врста састанка и иницијативе од наших пријатеља биће подржана од стране Србије".

"Са Мађарском то није био случај кроз историју, али захваљујући Виктору и његовој изузетној иницијативи за успостављање бољих односа са суседима, Србија и Мађарска данас имају најбоље односе у својој историји. Са Словачком смо увек имали братске односе, верујем да су данас можда најбољи у историји, захваљујући Роберту", навео је Вучић одговарајући на питања новинара. 

На питање да ли постоји шанса да Србија постане "хот-спот" за мигранте, Вучић је одговорио да "нема тог трика, игре и никакве приче". 

"Моји пријатељи нити су то питали нити су то тражили нити било ко други сме то да ме пита, пошто ми не пада на памет да уопште о томе разговарам", навео је Вучић.

Фицо: Конструктиван састанак пријатеља

Премијер Словачке Роберт Фицо је састанак тројице лидера окарактерисао каo конструктиван састанак пријатеља.

"Били смо у праву када смо на почетку велике мигрантске кризе, пре неколико година веома јасно говорили да је основа борбе против илегалне миграције заштита спољне границе ЕУ", рекао је Фицо.

Навео је да је неопходно бити свестан да у ЕУ постоји око пет милиона миграната који, како је рекао, ту немају шта да траже, са потпуно другим менталитетом, са потпуно другим културним коренима, што негативно утиче на развој Европе, на стање у којој се Европа налази.

"Зато нас тројица то сматрамо великим приоритетом. Са председником владе Мађарске вршићемо притисак у правцу здравог разума када је реч о усвајању мера против илегалне миграције", истакао је Фицо.

Оценио да су кораци које је предузимала Србија штитили Мађарску, Словачку и целу Европску унију (ЕУ) од илегалне миграције, а изразио је и пуну подршку Србији да у што краћем времену постане чланица ЕУ.

Фицо је захвалио председнику Србије Александру Вучићу на борби против илегалних миграција.

"То су оне антимере које су у великој мери омогућиле ЕУ да савлада миграционе токове, јер то што је Србија предузимала није било у корист Србије, већ су то били кораци који су штитили Словачку, Мађарску и целу ЕУ. Цела ЕУ би требало да буде захвална теби за ентузијазам и за ону енергију коју си посветио илегалној миграцији", рекао је он Вучићу.

Изразио је пуну подршку амбицији Србије да у што краћем времену постане чланица ЕУ и нагласио да не може да замисли да би требало да неко Србију претекне на путу према ЕУ.

"Урадићемо све у том правцу да се ова легитимна амбиција твоје земље у што краћем року испуни", поручио је Фицо председнику Србије.

Орбан: Запад у паници и зато доноси погрешне одлуке

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Европска унија није способна за реадмисију илегалних миграната, наводећи да је у 2023. години донета одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а да је до сада враћено 84.000.

Орбан је рекао да је 2015. године поднето осам милиона захтева за азил у оквиру Европске уније и да је забележено 3,8 милиона илегалних покушаја уласка у Европу.

Како је навео, у 2023. години донета је одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а до сада је враћено 84.000 миграната.

"Господин Фицо је био у праву да 80 одсто тих одлука није могуће ни реализовати. То је било могуће видети унапред, од тада настаје паника. Западни представници су у паници, а кад је човек у паници доноси погрешне одлуке", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је истакао да, када је реч о илегалним миграцијама, тројица лидера имају одговорност за регион и регионалну сарадњу, као и свако појединачно за своју земљу.

Како је рекао, предвидели су шта ће се десити још 2015. године када су, каже, милиони људи из другачијих култура без икакве дозволе и контроле улазили на европски континент.

"Знали смо да ће се десити проблеми. Говорили смо да ће се, ако не буду следили наш пример и борили се против илегалних миграција, наћи у проблемима. Нису нас слушали, а сада су суочени са чињеницама'', нагласио је Орбан.