Србија и Балкан

Нови Пазар, дан после: Страх и Бошњака и Срба од (зло)употребе оног што су видели и доживели

Људи у Новом Пазару са којима смо данас разговарали уверени су да јучерашњи догађај, гледан изоловано, није за неку посебну бригу, слично се дешава и у Београду, туку се хулигани са полицијом, брине када се догађај стави у шири контекст
Нови Пазар, дан после: Страх и Бошњака и Срба од (зло)употребе оног што су видели и доживели© ATA Images/ATAIma

Петорица повређених полицајаца, десетак ухапшених навијача, мада у Новом Пазару кажу да их је и више, од којих је већини одређен притвор до 48 сати, најмање пет оштећених аутомобила, немиле сцене сукоба на улицама, топовски удари, каменице, шок-бомбе – брига која се увукла у обичан свет да се из свега не изроди шта крупније, биланс су јучерашњих сукоба навијача ФК "Нови Пазар" и полиције у улицама око стадиона у Новом Пазару.

Јутрос се у граду препричавају у неким ситуацијама и страшне, тешке сцене, у којима младићи под капуљачама из непосредне близине гађају полицијске кордоне каменицама, испаљују топовске ударе, а све се дешавало буквално у центру града, под прозорима и терасама комшија, деце.

Права је срећа, понављају јутрос у Новом Пазару, да је све прошло без тежих последица и тежих повреда. Главна брига данас је у граду, у ствари, како ће оно што се јуче дешавало бити у данима који долазе употребљавано, односно злоупотребљавано од различитих актера и какве би последице свега могле да буду. 

А, шта се, у ствари јуче догодило у Новом Пазару?

"Пре неколико недеља овде је играна утакмица између Новог Пазара и Радничког из Ниша и на крају утакмице, са северне трибине долетео је упаљач на терен који никога није погодио. Један од играча 'Радничког' дохватио је упаљач и бацио га назад на трибину, постоје и снимци, дошло је до реакције навијача, псовања, тензије и ту се све завршило. Других инцидената на тој утакмици колико знам није било. Пре који дан дисциплинска комисија 'ФС Србије' већала је и одлучила да због, ваљда само тог инцидента, упаљача, тако се бар овде прича,  казни ФК 'Нови Пазар' са две утакмице играња без публике", прича за РТ Балкан један од навијача из Новог Пазара који је био на поменутој утакмици.

Казна је, објашњава наш саговорник, изазвала жесток револт навијача у граду. Неки су се сетили да је последња утакмица против "Партизана" пред публиком у Новом Пазару играна пре седам или осам година, да је у последњих 11 сезона клуб био кажњен са 35 утакмица пред празним трибинама, да је пре две сезоне ФК "Нови Пазар" последњих осам утакмица првенства играо без публике и то док се борио за опстанак.

"Навијачи су због тога експлодирали. Кренула су питања зашто не новчана казна, зашто увек играње без публике, дошло је до разговора са играчима, управом, захтева од стране навијача да играчи не изађу на утакмицу. Градом су кренуле приче да играчи и неће играти, односно да ће изаћи и после пар минута напустити терен. Међутим, у недељу је одржана конференција за новинаре на којој су играчи рекли да ће играти, да би у супротном били суочени са жестоким казнама, одузимањем бодова", прича овај млађи Пазарац из једне од навијачких група.

Заказан је протест за понедељак, пар сати пред почетак утакмице. У градском парку окупило се око хиљаду људи, из којих су се после протеста издвојиле две групе, укупно око 120 навијача које су кренуле различитим правцима према стадиону.

"Најтежи окршај био је у Улици Вељка Влаховића као и у попречним улицама. Ка стадиону су кренули све млађи момци из две навијачке групе, углавном око 20 година. И, не ради се само о Бошњацима, међу њима било је и Срба, ватрених навијача Новог Пазара. Углавном, гледао сам сукоб изблиза, било је у појединим тренуцима страшно, неки од тих младића гађали су полицајце са неколико метара раздаљине каменицама, бацали на њих топовске ударе", прича за РТ Балкан један од очевидаца сукоба.

Саговорници РТ Балкан из Новог Пазара понављају јутрос да су сада главна брига могуће последице сукоба навијача и полиције у ровитој, вишенационалној средини.

"Ово може да прерасте у нешто међунационално а видим да се на мрежама већ форсира и та димензија. Појавили су се коментари да су 'нас почетком деведесетих овако хапсили и везивали... Покушава се национално бојење приче, изазивање тензије, помиње се Милошевић и његово доба, међутим, уверен сам овај догађај нема везе са националном нотом. Искрено, мислим да ово више има везе са нечијом одлуком да се свака утакмица, када у Нови Пазар долазе Звезда или Партизан – игра без публике. Зашто, не знам, зашто не пусте публику, доведу полицију да обезбеди јавни ред и мир и да се игра а публика буде на трибинама", пита један од навијача.

Неки од саговорника истичу и да је до избијања сукоба у граду највећи број грађана подржавао ставове навијача, њихов револт због одлуке да се утакмица игра без публике, али да је после сукоба та подршка нагло пала

"Ово је фудбалски град, људи воле утакмице, овде и старо и младо иде на стадион, овде стотине људи гледају тренинге, пале бакље... Тако је деценијама уназад. Број људи који овде гледају тренинге, многи суперлигашки клубови немају ни на утакмици. И кренули су после одлуке ФСС-а коментари да је ово страшно, недопустиво, зашто се народу не дозвољава да гледа утакмице. После инцидената, грађани оштро осуђују догађај, сцене које смо гледали. Људи кажу, није у реду што се Пазар кажњава, али ни насиље није у реду", прича један од саговорника.

И још једну димензију догађаја посебно истичу у Новом Пазару – у кордонима око стадиона јуче су били полицајци ПУ Нови Пазар, дакле из овог града, Тутина и Сјенице.

"Све наши рођаци, комшије, пријатељи, кумови, па да кажем и сународници, Бошњаци... Дакле, не из других градова, него они са којима живимо. И, ниједан полицајац није држао пендрек у рукама, само штитове. Сви су могли да виде да се полицајци само бране, био сам близу, гледао сам, никога од навијача који су их гађали камењем, топовским ударима, који су се залетали на њих нису ни пипнули и то је тако. Замислите шта би било да је неко од навијача пребијен, повређен", каже један до саговорника, Бошњак из Новог Пазара.

Људи у Новом Пазару са којима смо разговарали уверени су да сам јучерашњи догађај, гледан изоловано, није за неку посебну бригу, слично се дешава и у Београду, туку се хулигани са полицијом...

"Овај инцидент је за бригу ако се посматра у ширем контексту. А, тај контекст јесте да се у последњих годину дана овде дешавају некакве провокације, од графита мржње, преко подметнутих прича како се у Новом Пазару граде станови за Србе са севера КиМ, до колона камиона који за верске празнике са заставама круже градом. Ако ово од јуче ставиш у тај контекст, онда није добро. У јучерашњим догађајима нема ничег националног. Међутим, на друштвеним мрежама већ се покушава да се ово пребаци на терен националног. Напомињем да су све провокације које смо гледали протеклих месеци наишле на осуду и једних и других у Новом Пазару, и Бошњака и Срба. Народу у Пазару, а овде живим као и мој отац и мој дедо, није до сукоба, народу је до живота, до посла, до породица, до сигурне будућности", објашњава овај наш саговорник.

Каже, јуче је народ у Новом Пазару на улицама свог града гледао оно што су до сада могли да виде само на телевизији.

"Овде је неко могао да изгуби главу. Испаљујеш ватромет на два метра од полицајца и гађаш право у њега. А, све наши момци, полицајци из града. Нападаш човека са којим пијеш кафу у граду и који је у униформи. Овде сада треба бити јако паметан. Не можеш да не кажеш генезу приче, да је Пазар најкажњаванији клуб у Европи, клуб који има највише публике у Србији, али и да је на другој страни оно што смо јуче гледали недопустиво. То није решење. Тешко је гледати кордоне у граду, сукобе у својој улици. А, да ће од разних бити покушаја да ово злоупотребе, окрену воду на своју воденицу биће. Срећа па је народ овде паметан, зна да разликује добронамерног од оних других", причају данас у Новом Пазару.

image