Сабор о слању војника у НАТО мисију: Тензије између Милановића и Пленковића

Расправа у хрватском парламенту долази након што је Одбор за одбрану подржао слање војника у НАТО мисију, а коначну одлуку донеће Сабор на гласању у петак, при чему је потребна двотрећинска већина

Вишенедељна расправа о слању хрватских војника у НАТО мисију подршке Украјини пренела се данас у Сабор, уз оштре дискусије између хрватског председника Зорана Милановића, владајуће већине и премијера те земље Андреја Пленковића.

Милановић је критиковао одлуке владе, док су Пленковић и његови посланици оптуживали хрватског председника да ставља личне интересе испред јавног, пренео је Tпортал.

Посланица Ивана Кекин из странке Можемо критиковала је и Милановића и Пленковића, рекавши да су "испред јавног интереса ставили личне сукобе и предизборне интересе".

Миро Буљ, посланик из странке Мост нагласио је да његова странка неће подржати слање војника у било коју мисију у којој се ратује, истичући да "хрватски синови и ћерке морају да бране хрватске границе од миграната".

Синиша Хајдаш Дончић из Социјалдемократске партије Хрватске (СДП) истакао је да нема сумње када је у питању помоћ за Украјину, али поставља питања због недостатка информација.

"СДП гаји велику сумњу, јер нема потпуне информације о томе што се спрема. Наратив да је СДП проруска опција, ја с гнушањем одбијам. СДП-у је интерес хрватско друштво, хрватски грађани, борба за бољи живот пензионера и младих", рекао је Хајдаш Дончић.

Посланица СДП-а Мирела Ахметовић рекла је да је премијер Андреј Пленковић осредњи "вонаби апсолутиста" и да би владајући ХДЗ могао да препише СДП-ова решења, али неће.

Такође је рекла да ХДЗ има "примитивни и депласирани" политички дискурс.

Анте Санадер из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) рекао је да мора да се види "ко је жртва, а ко агресор", док је Мајда Бурић, такође из ХДЗ-а, оптужила Милановића и СДП да раде против хрватских интереса.

Тензије су додатно порасле када је Буљ критиковао државно вођство за коришћење Безбедносно-обавештајне агенције (СОА) у политичке сврхе, доводећи у питање легитимитет власти.

Председник Сабора Гордан Јандроковић реаговао је на оптужбе о "велеиздаји", нагласивши озбиљност таквих изјава.

Расправа долази након што је Одбор за одбрану подржао слање војника у НАТО мисију, а коначну одлуку донеће Сабор на гласању у петак, при чему је потребна двотрећинска већина.

Очекује се наставак расправе о том контроверзном питању, које изазива дубоке поделе међу политичким странкама.