Ђурић потписао Меморандум о разумевању са Вануатуом: Опредељени за јачање односа

Шеф дипломатије Србије истакао је да се ради о историјској посети делегације Вануатуа, будући да је то прва посета Србији на високом нивоу од успостављања дипломатских односа 2018. године

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са замеником председника Владе и министром иностраних послова, међународне сарадње и спољне трговине Вануатуа Матаијем Серемајом Навалуом са којим је разговарао о односима двеју земаља и потписао Меморандум о разумевању о билатералним консултацијама између министарстава спољних послова двеју земаља.

Ђурић је истакао да се ради о историјској посети делегације Вануатуа, будући да је то прва посета Србији на високом нивоу од успостављања дипломатских односа, 2018. године.

"Делимо политику, људске и све друге вредности. Имамо избалансиран поглед на међународне односе. Наше земље желе да се убрзано развијамо, са фокусом на економску и политичку стабилност", рекао је Ђурић.

Министар је разговор оценио као искрен и пријатељски, отворен и садржајан, додајући да ће потписани меморандум допринети бољем разумевању за позицију Србије у интерним и регионалним питањима, али и разумевању изазова са којима се суочавају људи у Вануатуу и Пацифичком појасу.

Ђурић је најавио да ће делегација те земље посетити неке од најбољих пољопривредних и научних института и осврнуо се на просветну сарадњу двеју земаља кроз програм "Свет у Србији".

Он је додао и да има простора за унапређење сарадње у туризму, здравству и високим технологијама, као и да је Србија спремна да са Вануатуом подели искуства у областима као што су е-управа, дигитализација и вештачка интелигенција, подсетивши да наша земља у децембру преузима председавање Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију.

У политичком смислу, Ђурић је народу Вануатуа поручио да може да рачуна на Србију.

"Србија је ваш искрени пријатељ. Рачунајте на нашу подршку у међународној арени. Хвала на труду за унапређење односа који ће остати лепо наслеђе и за будуће генерације", поручио је Ђурић.

Он је нагласио спремност наше земље да са партнерима из Вануатуа равноправно прилази кључним међународним темама, поштујући повељу УН, међународно право и трудећи се да свим државама прилази на једнак начин, те правећи партнерства са онима који нас третирају на исти начин.

Министар Ђурић је саговорника упознао и са изазовима Србије када је током лета у појединим деловима земље владала суша, што је створило вишемилионске штете у пољопривреди, изражене у еврима.

Заменик председника Владе и министар иностраних послова, међународне сарадње и спољне трговине Вануатуа Матаија Серемаја Навалуа захвалио је Ђурићу на срдачном дочеку и истакао да културолошке разлике између два народа нису препрека плодотворној сарадњи.

"Изузетно смо привилеговани да присуствујемо састанку који значи јачање наших односа. Појачали смо заједничку сарадњу на решавању глобалних питања попут обезбеђивања мира и безбедности, а бележимо и раст у трговинској размени", рекао је Навалуа.

Он је поздравио потписивање Меморандума за који је рекао да представља механизам јачања билатералних односа и показује да обе земље имају велики број заједничких интереса, најављујући да ће сутра бити потписан споразум и у области спорта.

Навалуа је изразио подршку одржавању специјализоване изложбе Експо 2027, изражавајући задовољство што ће у њој учествовати, али и због тога што српски универзитети постају примамљиви за студенте из Вануатуа.
"Тренутно је на студијама у Србији троје наших студената, а надамо се да ћемо ускоро имати прилику да видимо више студената у вашој земљи", закључио је Навалуа.