Пукла НАТО брука у Загребу: Скинута тајност података, војници ипак иду у Украјину

Иако је у Сабору хрватски министар тврдио како војнике неће слати у Украјину, ипак је обзнанио да НАТО планира да их пошаље у Кијев, те да тамо већ постоји НАТО команда од педесетак људи

НАТО је декласификовао, односно скинуо тајност података на захтев хрватског премијера Андерја Пленковића о новој "помоћи" Алијансе Украјини, објавио је хрватски министар одбране Иван Анушић.

Док је трајала расправа у Сабору, који би требало да гласа о придруживању Хрватске тој новој помоћи Украјини, након што је хрватски председник Зоран Милановић одбио да потпише учеће Загреба, стигла је та информација.

"НАТО је јуче добио захтев за декласификацију од стране Пленковића, и данас док сам ја одговарао на реплике, та информација је дошла у владу кор премијера", рекао је Анушић.

Министар је у Сабору тврдио како хрватски војници, као ни остали војници из чланица НАТО-а неће бити распоређени у Украјини, ипак, оповргао га је сам Пленковић.

Хрватски премијер је у изјави медијима рекао да ова активност подразумева неколико припадника оружаних снага задужених за везу који ће сигурно бити у Украјини.

"НАТО и данас у Кијеву има своје представништво у којем ради педесетак људи", рекао је Пленковић.

Потом је и Анушић потврдио да ће неколицина хрватских војника завршити у Украјини, додајући да је то особље "строго у сврху везе и координације помоћи, који ће повремено путовати у Украјину".

"Ради се о припадницима НАТО снага које немају национално ограничење и које ће НАТО заповедништво одредити да могу по потреби да путују у Кијев, где ће се координирати логистичка потпора целог света или западног света која већ траје пуне две и по године. Дакле, путоваће на билатералне састанке с украјинским вођством око дистрибуције помоћи", додао је.

Милановић: Видео сам НАТО документ, Пленковић нас увлачи у рат

Огласио се и председник Хрватске Зоран Милановић који је навео да је видео НАТО документ, те да ће хрватски војници сигурно отићи у Украјину.

Он је поновио да није хтео да потпише одобрење за учешће Хрватске у овој мисији и оптужио Пленковића да жели Хрватску да увуче у рат.

"Подсетићу и на задатке мисије НСАТУ, које нису како то Пленковић жели да прикаже достава поште. Главни задаци НАТО војника у мисији биће развој снага, координација опремања, координација обуке и логистика опремања украјинске војске. Ако Пленковићу није јасно, то су све активности војне подршке земљи у рату", истакао је Милановић.

Додаје да Пленковић наставља да вара јавност говорећи да ће неколико официра за везу завршити у Украјини.

"Сви, а ја сам један од њих, који су имали увид у тај документ знају да није реч о неколико официра за везу нити о достављачима поште, како то цинично каже Пленковић", наводи Милановић.

Напомиње да је сада јасно зашто је по сваку цену Пленковић желео да спречи да посланици у Одбору за одбрану добију увид у тај документ, како би и даље могао да манипулише чињеницама и заварава хрватски народ.