Додик о ситуацији на КиМ: Странци заједно са Куртијем покушавају да сломе вољу Србије

Милорад Додик каже да питања морају бити постављена на преговарачки ниво, а не да то буде само тражење подаништва од Срба, што се, поручио је, никада неће догодити

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска, након што је БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ, мора наћи начин да дефинише своју позицију према ЕУ, али да уставна позиција Српске неће бити угрожена.

"Ми смо део једне политичке опције и биће ту изазова, наравно. Много тога се мења, али уставна позиција Републике Српске неће бити додирнута", рекао је Додик за Срну.

Подсетио је да је оно што се годинама слушало у вези са европским путем напрасно промењено, пре свега додељивањем кандидатског статуса Украјини.

Осврћући се на потписивање смерница, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ са ХДЗ-ом и бошњачким странкама "осморке", Додик, који је и лидер СНСД-а, потврдио је да ће Републици Српској у Савету министара припасти четири министарска места, а Федерацији БиХ шест и додао да су нека места већ распоређена.

"Што се тиче осталог, у самим смерницама стоји пуно уважавање уставног поретка, а то је основ целог договора. Ту нико не треба бити незадовољан. Морамо се вратити легитимитету који даје Устав и ништа више", оценио је Додик.

Он је напоменуо да су се политички партнери тиме руководили и да је важно да се иде даље.

Говорећи о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, Додик је истакао да се апсолутно види да то није само нешто што спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, него и странци.

"Ту су, пре свега, Британци, Американци, Квинта, Немци који су упорно лагали и покушавали да сломе вољу и отпор Србије, пре свега Срба на Косову", рекао је Додик.

Он је констатовао да питања морају бити постављена на преговарачки ниво, а не да то буде само тражење подаништва од Срба, што се, поручио је, никада неће догодити.