ЦГ: Преговори о новој влади још нису почели; Формирање се очекује до краја јануара

Представници парламентарне већине очекују да ће до краја јануара имати нову извршну власт, док аналитичари тврде да формирање нове владе неће решити постојеће проблеме у Црној Гори

Званични преговори о формирању 44. Владе Црне Горе још нису почели, али представници парламентарне већине су у свакодневној комуникацији, и очекују да ће до краја јануара имати нову извршну власт.

Аналитичари оспоравају легитимитет нове владе и сматрају да њено формирање неће решити постојеће проблеме, већ ће их само продубити, преноси РТЦГ.

"Ми смо спремни да одемо на консултације са Милом Ђукановићем, да га упознамо са тим да је Миодраг Лекић наш кандидат за мандатара. Уколико он то не жели, закон је потпуно јасан и оставља довољно механизама за избор новог премијера и 44. владе, рекао је лидер Демократског фронта (ДФ) и председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић.

Он је нагласио да су у ДФ-у одлучни да формирају нову владу на челу са Лекићем "без обзира на могуће опструкције".

Кнежевић је додао да су његова очекивања да ће нова влада бити формирана до краја јануара.

И у Социјалистичкој народној партији (СНП) очекују скоро формирање нове владе.

"Очекујем да господин Ђукановић поштује Устав, иако га први пут није испоштовао. Такође, очекујем да ће поново позвати представника парламентарних партија како би се доделио мандат за 44. владу Црне Горе", рекао је посланик СНП-а Драган Вукић.

Како наводи РТЦГ, из Грађанског покрета УРА и Демократске Црне Горе, нису добили коментар о формирању нове владе, која, како упозоравају из Центра за демократску транзицију (ЦДТ), не само да неће решити постојеће проблеме, него ће, према њиховом мишљењу, створити нове.