Србија и Балкан

Немачки амбасадор: Стојимо уз Владу "Косова" у смиривању ситуације, барикаде уклонити до Божића

Јорн Роде упоредио је права Срба на Косову и Метохији са статусом Данаца у Немачкој који имају своје удружење, болнице и школе
Немачки амбасадор: Стојимо уз Владу "Косова" у смиривању ситуације, барикаде уклонити до Божића© Амбасада Немачке у Приштини

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде поручио је да барикаде на северу Косова и Метохије треба уклонити пре Божића и додао да је Заједница српских општина обавеза тзв. Косова, али да то неће бити нова Република Српска.

"Што се тиче барикада, наш став је јасан. Оне су нелегалне и они који су их поставили треба да их што пре уклоне. КФОР је ту и нуди безбедно окружење и слободно кретање.  Оптимиста сам да ће се то реализовати, надам се што пре, јер последње што нам треба је даља ескалација ситуације", рекао је Роде.

Роде је додао да "становници на северу пате, јер су гранични прелази и школе затворени, па би, према његовим речима, ове барикаде требало да буду уклоњене пре Божића".

"Потребан нам је дијалог, а не конфронтација. Моја влада свакако стоји уз Владу Косова у деескалацији ситуације. Они који су одговорни за барикаде треба добро да размисле колику штету наносе свом становништву", рекао је он.

Додао да је немачка невладина организација, Еберт фондација, заједно са Европским институтом за мир, недавно је објавила предлог за формирање ЗСО који је у складу са одлуком Уставног суда тзв. Косова из 2015. године.

"То је врста аутономије у неким сферама која не угрожава територијални интегритет или суверенитет `Косова`. И, то побољшава ситуацију у којој сада имате реалност паралелних структура. Где је овде проблем? Цела наша дискусија овде је да испунимо претходне споразуме, у потрази за иновативним решењима", изјавио је немачки амбсадор за приштинску КТВ.

Срби на КиМ као Данци у Немачкој

Он је као пример поменуо случај Удружења Данаца у Немачкој.

"У Немачкој имамо мањинску групу Данаца. Имају своје Удружење. Имају болнице и све. Добијају новац из Данске. И многи Немци шаљу своју децу у њихове школе, које су боље опремљене од немачких", рекао је Роде.

О томе да ли је реално очекивати постизање споразума Косова и Србије на пролеће следеће године, Роде је навео да је 2023. година одлучујућа за тзв. Косово.

"Да имам стаклену куглу, коју немам, знао бих. Надам се да ће то бити постигнуто. Желимо вас у Европи, али ви, Србија и `Косово`, морате нешто да учините да се тамо преселите", рекао је Роде.

О могућности да Косово буде део ЕУ после десет година, Роде је рекао да је то хипотетичко питање.

"Недавно смо имали анкету о могућем чланству у ЕУ и са садашњим темпом реформи то би могло да траје између 15 и 55 година. Владе различитих земаља треба да убрзају реформе по различитим питањима. Дакле, напредак се заснива на заслугама, а постоје и задаци које ЕУ мора да обави. И ми се морамо реформисати. Морамо реформисати право гласа, шест нових чланица, ако право вета остане на снази по неким питањима, то би могло осакатити ЕУ", рекао је Роде.

image