Нова претња из Приштине: Или Кфор или ћемо ми уклонити барикаде; "Срби на ивици стрпљења"

Срби на северу КиМ желе мир и слободу и неће дати оно што је српско, поручио председник Српске листе Горан Ракић

Више хиљада Срба присуствовало је великом народном протесту у Рудару који је одржан у подне. Учесници протеста развили су 300 метара дугачку заставу Србије.

Након великог скупа у Рудару, Срби вече на барикадама проводе уз чај, под шаторима окупљени око ватре.

Окупљени грађани носили су бројне транспаренте: "Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", "Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", "Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", Курти нам прети убиством, а Европа ћути".

Поред тога, учесници протеста су носили поруке "Правда за Дејана, Миљана и Слађана", "С вером у Бога и за Божић на барикадама", "Председниче Вучићу, у тебе се уздамо", "Курти, ти народ не можеш да зауставиш".

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да Срби на северу КиМ желе мир и слободу и да неће дати оно што је спрско и поновио захтев да се ослободе неосновано ухапшени Срби, као и да се повуку сви тајни спискови за нова хапшења.

"Када видим овај број наших сународника који су данас овде, Срба са севера Космета и Срба са југа, не могу да не кажем, да је овај број Срба јасна порука да смо у овај борби јендинствени, заједно, и да у овој борби имамо јасну поруку а она је једноставна да само желимо да будемо своји на своме, и да живимо у миру", рекао је градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.

Све најновије вести са КиМ могли сте да пратите уживо у блогу РТ Балкан.

22. дец 2022 • 22:16

Вече на барикадама мирно

Након великог скупа у Рудару одржаном данас, Срби вече на барикадама проводе уз чај, под шаторима окупљени око ватре.
На барикади у Рудару је и даље присутан велики број људи уз још већу одлучност да истрају у својим циљевима.

Брнабић: Срби на ивици стрпљења

Председница Владе Србије Ана Брнабић коментаришући протест Срба у Рудару, истакла је да су Срби на Косову на ивици стрпљења и снаге и да су данас покушали да на најлепши могући начин апелују свим међународним партнерима да искажу разумевање за њихове проблеме.

"Једино што Срби на КИМ желе јесте поштовање владавине права и гарантовање људских права за све и то основних људских права. Ако треба да буде неко ухапшен, да зна зашто, да породица зна зашто, да знају где се ухапшени налази, да ли је добро, да ли је добио лекове ако прима неке терапије, а не да људи буду хапшени и малтретирани само зато што су Срби", изјавила је Брнабић на регионалној конференцији у Новом Саду.

Она је додала да је председник Србије Александар Вучић у сталној комуникацији са европским званичницима.

"Председник је у сталној консултацији са нашим европским партнерима и са МИрославом Лајчаком и са партнерима у Сједињеним америчким државама и са Србима на Косову и Метохији, како бисмо држали ситуацију мирно и под контролом, колико то може да буде, али чини ми се да нема довољно јасног ограђивања од потеза Приштине и да то није у складу са владавином права и да не могу такве ствари да се толеришу", рекла је Брнабић.

Како је истакла, Срби на Косову траже основну ствар, која у 21. веку не треба да се тражи, већ да се подразумева.

Петковић: Свечља вечерас поазао колико се боји потпредседника Српске листе

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља вечерас потврадио да се боји потпредседника Српске листе Милана Радоичића, као и српске снаге и слоге.
Петковић је на Фејсбуку навео да ће Радоичић увек бити опсесија Свечље.

"Вечерас смо добили потврду колико се Џељаљ Свечља плаши Милана Радоичића и српске снаге и слоге исказане на данашњем скупу и претходних дана барикадама, када је због њега "храбро" сазвао и конференцију за медије. Једно је сигурно - Милан Радоичић увек ће бити опсесија Свечље и осталих екстремиста и једино што ће пасти јесте Куртијев терор, који српски народ неће да трпи", навео је Петковић.

Харадинај: Барикаде уклонити у координацији са међународним савезницима

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је за "Глас Америке" да би Заједница српских општина требало да буде део коначног споразума самопроглашеног Косова и Србије, и додао да Приштина треба пажљиво да реши ситуацију на северу у координацији са међународним партнерима.

"Мислим да није добра ситуација да се враћамо уназад, ово враћање почиње курсом премијера 'Косова' у вези са планом за регистарске таблице, не пратећи амерички предлог, али и прилично ђаволском агендом Србије да преко криминалних група дестабилизује север. Неопходан је интензивнији дијалог са локалним Србима", рекао је Харадинај.

Према његовим речима, повратак Срба у институције и ЗСО се не може решити у једном дану.

"Повратак и ЗСО нису питања која се решавају одједном или у једном дану. Мислим да што се тиче ЗСО, решење долази са коначним договором, док је повратак у институције унутрашњи процес који мора да се деси, и Приштина мора да интензивира унутрашњи дијалог са локалним Србима", рекао је Харадинај у интервјуу за "Глас Америке".

Додао је да је ЗСО сада добила на тежини. Према његовим речима, Приштина треба да буде опрезна у уклањању барикада и да то уради у координацији са међународним савезницима.

"Био сам премијер и интервенисао сам и уклонио барикаде, али то је била друга ситуација, другачији однос са савезницима и потпуно другачији контекст безбедносне ситуације. У данашњем контексту безбедносне ситуације, мислим да једнострано деловање није мудар потез, па би влада требало да их уклони ако види да је то неизбежно, али то треба урадити у координацији са нашим савезницима", изјавио је Харадинај.

Српска листа: Немоћ и нервоза Џелала Свечље све више долази до изражаја ових дана

Након што је захваљујући својим сафари посетама северу Косова и Метохије и дивљању својих специјалаца довео до усијања ситуацију на терену а српски народ приморао да се брани на барикадама, Џелал Свечља наставља са лажним оптужбама против Срба, а посебно против потпредседника Српске листе Милана Радоичића, саопштено је из Српске листе.

"Претње које уплашени Свечља упућује потпредседнику Радоичићу су смешне, и неће уплашити нити господина Радоичића нити иједног Србина на барикадама. И јуче, и данас и сутра господин Радоичић је са својим народом и никакве лажне оптужбе, монтирани процеси и претње га неће уплашити нити одвојити од свог народа који му безрезервно верује", наводи се у саопштењу Српске листе.

Додаје се да претње које се упућују Србима најбоље показују карактер репресивног режим у Приштини.

"Ипак, ове претње и увреде које ових дана Свечља упућује лидерима Српске листе најбоље осликавају антисрпски карактер Владе Аљбина Куртија чији министри злоупотребљавају своје позиције и институције за обрачун са Србима, и тиме најбоље откривају репресивни и диктаторски карактер режима у Приштини", закључују из Српске листе .

Свечља: Очекујемо да Кфор убрзо уклони барикаде, ако то не учине - сами ћемо

Барикаде на северу КиМ су изгубиле смисао, рекао је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција  Џељаљ Свечља. 

Он је додао да је здравствено стање ухапшеног Дејана Пантића добро, као и да би уклањање барикада омогућило његово пребацивање у притворски центар, преноси "Телеграфи".

"Његово здравствено стање је добро и налази се на адекватном лечењу. Упутили смо захтев партнерима да он буде пребачен у притворски центар из полицијске станице. Уклањање барикада омогућило би његово пребацивање лако и безбедно", казао је Свечља.

Свечља је додао да очекује да ће Кфор брзо уклонити барикаде.

"Очекујемо да ће Кфор реаговати што је пре могуће. Прошло је 13 дана, а ситуација је иста и чак се погоршала. Ако се то не догоди, имамо капацитет да то урадимо сами", поручио је Свечља.

Према његовим речима, Косовска полиција нема спискове за хапшење Срба.

Симић: Коме смета јединство Срба на Косову и Метохији?

Потпредседник Српске листе Игор Симић упитао је коме смета јединство Срба на КиМ слике масовног протеста у Рудару.

Симић је на Фејсбуку навео да је данашњем протесту присуствовало више од 10.000 људи.

"Кога боли јединство Срба на Косову и Метохији? Коме сметају слике масовног и величанственог протеста у Рудару данас? Ко то не зна да броји? Ево да мало помогнемо, па сад поново бројите 1,2,3,4… 1.500…2.500…7.000…. 10.000+", поручио је Симић.

Јевтић: Написали су нам казну, тражили оружје, а онда вратили аутобусе

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић навео је вечерас да нису тачне тврдње из саопштења "косовске полиције" да није зауставила грађане из те општине, који су кренули на протест у Рудару, и истакао да су аутобуси заустављени у два наврата и потом враћени назад.

"Истина о томе да КС полиција 'није зауставила и вратила аутобусе из Штрпца' је једнака истини да је данас у Рудару било '1.500 Срба на протесту'. Аутобуси су најпре заустављени код фабрике 'Силкапор', где је написана казна за топограф", навео је Јевтић.

Нагласио је да су после 100 метара аутобуси поново заустављени, одакле су враћени назад за Штрпце.

"Опет се траже сва документа, креће легитимисање путника, и потом претрес аутобуса да 'случајно нема неког оружја'. Полиција затим каже да аутобуси не могу да наставе јер 'линија није регистрована'. Аутобуси су се вратили у Штрпце око 11.30 сати. Шлаг на торту - саопштење КП", написао је Јевтић.

Стано, Лајчак и Борељ у сталном контакту са свим актерима на КиМ: Барикаде морају да се уклоне хитно

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је за РТВ21 да су високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у сталном контакту са свим актерима ситуације на северу Косова и Метохије како би осигурали мир и безбедно окружење за све грађане.

"Европска унија, заједно са својим партнерима, наставља да буде у потпуности ангажована на ублажавању ситуације на северном делу 'Косова' како би се обезбедило мирно и безбедно окружење за све грађане 'Косова'. Високи представник ЕУ за спољне послове и сигурносну политику био је јасан прошле седмице да барикаде морају да се уклоне. Високи представник и специјални изасланик ЕУ Лајчак у сталном су контакту са свим актерима и то ће чинити и даље, како је рекао високи представник", рекао је Стано.

Стано је у писаном одговору РТВ21 рекао да ће наредни састанци у оквиру дијалога бити објављени у одговарајућем тренутку.

"Када су у питању наредни састанци у оквиру дијалога, као и увек, објавићемо то ако и када буде примерено", рекао је Стано.

Супруге ухапшених Срба очајне: Они нису ухапшени, они су заробљени

Међу Србима окупљеним код Крста у Рудару биле су и супуге ухапшених Дејана Пантића и Слађана Трајковића, које кажу да су очајне и сведоче о тортури који преживљавају другу недељу.

Сузана Пантић, чији је супруг Дејан затворен у близини Јариња рекла је да је њен супруг заробљеник.

"Однели смо Дејану ствари у базу косовске полиције код Јариња, рекли су нам да се тамо налази. Кажу да је добро, али не верујем ништа док га не чујем барем на тридесет секунди. Не знам и даље ништа о њему. Захтев адвоката стоји код судије и даље немамо ни позитиван ни негативан одговор. Не знамо шта да радимо, коме да се обратимо. Дејан више није притвореник, Дејан је заробљен", рекла је за медије Сузана, супруга ухапшеног Дејана Пантић,а после чијег су хапшења пре тринаест дана Срби на северу Косова и Метохије поставили барикаде.

Очајна је и њена имењакиња Сузана, супруга Слађана Трајковића, који се налази у затвору Високог ризика у Грдовцу код Подујева.

"Јуче смо му били први пут у посети.  Доживели смо невероватно малтретирање и понижавање. Три пута су нас претресли, буквално скинули до голе коже, чак су и бебици од две године скидали пелену да провере да нема нешто испод", огорчена је Сузана. 

"Он је два дана био са Албанцима у ћелији, сада је пребачен у део где су српски притвореници. Почео је да једе, па се осећа мало боље", каже за медије Сузана Трајковић.

Јакшић у Рудару: Ово су зла времена, али када је народ овако јединствен - нико му не може ништа

Некадашњи одборник ГИ СДП и адвокат Марко Јакшић изјавио је на скупу у Рудару да српски народ само жели да живи нормално.

"Знам да нико не разуме ваше и наше свакодвевне проблеме, системску дискриминацију коју трпимо и притиске који су усмерени ка нашем исељавању са ових простора. Знам да желите да живите нормално. Ви чувате нашу очевину и право да живимо нормално. Ово су зла времена, а зла времена и орла натерају да зимује међу кокошкама. Имамо огроман проблем, а он се тиче нашег опстанка, права да постојимо. То је веће и важније од сваког нас појединачно. Зато је овај скуп, скуп јединства српског народа. Не политичких опција, не политичких представника свих нас. Када је овај народ овако јединствен и када нас има оволико колико нас је данас овде, нико му не може ништа", навео је он.

Јакшић је казао да је он један од многих Колашинаца чија је дедовина насилно и противправно отета.

Дачић: Величанствени скуп у Рудару јасан одговор на све претње и терор који долазе из Приштине

Величанствени скуп у Рудару показао је још једном снагу народа који је погођен неправдом и који се бори за слободу и мир, изјавио је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Овај скуп је и јасан одговор на све претње и терор који долазе из Приштине и њихових помагача и подстрекача. Српски народ је показао непоколебљиво јединство са државним руководством Србије и дао апсолутну подршку председнику Александру Вучићу у борби за заштиту националних и дрзавних интереса Србије", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић је поручио да међународна заједница мора да схвати да је решење само у поштовању међународних споразума, од Резолуције 1244 до Бриселског и Вашингтонског споразума и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти највећа претња миру и стабилности у региону.

"Косовска полиција" демантује да је спречила Србе из Штрпца да дођу у Рударе

Полиција тзв. Косова је у четвртак демантовала извештаје да је блокирала аутобусе са Србима који су ишли на скуп у Рударе, преносие приштински медији.

Протест одржан данас у Рудару завршен је мирно и без инцидената, саопштено је из полиције. Број учесника био је око 1.500, према њиховим проценама.

Како је саопштено из полиције, аутобус је заустављен по рутинској контроли, а приликом провере докумената поједини људи нису прихватили да буду легитимисани од надлежних органа и нису кренули даље, како кажу у полицији, добровољно.

Петковић: 10.000 Срба у Рудару показало да се залаже за мир

Више од 10.000 Срба данас је достојанственим и величанственим скупом код Крста у Рудару читавом свету показало да се залаже за мир, објавио је на свом Фејсбук налогу директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Српски народ још једном је снагом заједништва и јединства одговорио на терор ком је изложен од стране Приштине и Аљбина Куртија!", поручио је он.

Како је оценио у објави коју прати више фотографија скупа српског народа у Рудару на КиМ:
"Космет није Куртијева прћија, то је наша постојбина".

Адвокат Пантовић: Чуо сам се са Пантићем, видно је узнемирен и нервозан

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за "Косово онлајн" да се пре сат времена чуо са ухапшеним бившим полицајцем Дејаном Пантићем, који му је рекао да добија терапију, да има пристојне услове али да му недостаје контакт са породицом.

Пантовић, кога је ангажовала Канцеларија за КиМ, рекао је да је са Пантићем разговарао око 20 минута, а да је контакт успео да издејствује преко судије из Приштине.

"Дејан је пренео да добија терапију, има коректне услове, да жели да чује породицу, да има пристојан третман. Судија још није одобрио контакт са породицом, тај захтев се још разматра али се надам да би то могло ускоро да буде", рекао је Пантовић.

Он је додао да је Пантић видно узнемирен и нервозан због дела која му се неправедно стављају на терет, а за која није одговоран.

Јевтић: Прети нам егзодус, молим међународну заједницу да уразуми Куртија

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић истакао је на данашњем протесту у Рудару да овај скуп на коме су и Срби јужно и Срби северно од Ибра показује јединство и снажну вољу да опстану у овој борби заједно.

"Када видим овај број наших сународника који су данас овде, Срба са севера Космета и Срба са југа, не могу да не кажем, да је овај број Срба јасна порука да смо у овај борби јендинствени, заједно, и да у овој борби имамо јасну поруку а она је једноставна да само желимо да будемо своји на своме, и да живимо у миру", рекао је Јевтић.

Додао је да је једини циљ Аљбина Куртија од његовог доласка на власт да Срба северно и јужно од реке Ибар нема, или да има али да му се поклоне.

"Годину дана трпимо терор, годину дана за нашу браћу из Штрпца правде нема. Поручујемо онима из међународне заједнице да су протести мирни са јасном поруком. Део Срба са југа није могао да дође јер их је полиција зауставила и вратила. То је демократија о којој Курти говори. Део нас је пуштен уз поруку: будите добри, јасно смо је разумели. Али наша борба има један циљ, а то је да у срцу Европе владавина права буде спроведена. Данас је нема", поручио је Јевтић.

Јевтић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу, Канцеларији за КиМ и држави Србији на свему што чине јер, како је рекао, "знамо да су увек уз нас".

Јевтић је поручио међународној заједници да се пробуди и уразуми Куртија док још није касно.

"На крају, као што рекох, не очекујемо да ће било коју од порука које данас шаљемо чути Курти и његови министри, очекујем да се међународна заједница пробуди и разуме, да их барикаде, скуп, и велики број људи на барикадама пробуде и да разумеју да није наша воља да проводимо дане на барикадама, али јесте обавеза када нам прети насиље, егзодус од стране институција, када нам прети Аљбин Курти. Зато вас молим, зауставите га док још није касно", рекао је Јевтић пред окупљенима у Рудару.

Ракић: Желимо мир и слободу, али нећемо дати оно што је српско

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас на великом протесту Срба у Рудару код Крста да Срби на северу КиМ желе мир и слободу и да неће дати оно што је српско и поновио захтев да се ослободе неосновано ухапшени Срби, као и да се повуку сви тајни спискови за нова хапшења.

"Терор који трпимо сваког дана од Приштине и неоснована хапшења, тајне спискове са листама за одстрел Срба и малтретирање српског народа од Куртијевих специјалаца, разлог су што смо се данас сабрали у Рудару код Крста, а испод Звечанске тврђаве да поручимо Приштини и њиховим менторима да смо ту, да желимо мир, али исто тако и слободу и да се нећемо предати онима који би да затру све што је српско", истакао је Ракић на крају скупа.

Он је рекао да се зло надвило над њима и да тајни спискови и листе за одстрел Срба показују како изгледа демократија Аљбина Куртија.

"Међународној заједници сметају барикаде, али не сметају малтретирања Срба, желим да поручим да смо свој на своме и да не можемо да ћутимо на неправду и пребијање нашег народа и да пристанемо да тихо нестанемо са наше земље. Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе и што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику демократског Косова", поручио је Ракић.

Директорка вртића у Лепосавићу : Деца не могу више да изађу на улицу без звука сирене

Срби су се окупили у Рудару због претећих порука Аљбина Куртија, рекао је на великом скупу Срба са КиМ бивши градоначелник Звечана доктор Драгиша Миловић и истакао да окупљени желе да пошаљу поруку да нису никакви криминалци и терористи, већ грађани чија су права угрожена.

"Ово је мирно и демократско окупљање против претњи Куртија - да се барикаде могу уклонити уз људске жртве. То нас је застрашило. То су поруке које свих ових месеци долазе из Приштине. То нису поруке мира и заједничког живота", рекао је Миловић.

Казао је да те поруке Приштине стижу у виду хапшења, малтретирања и терора над Србима.

"Тражимо да се пусте Пантић, Аџић и Трајковић", поручио је Миловић.

Директорка предшколске установе "Наша радост" у Лепосавићу Зорица Јанковић подсетила је да су у двориште тог вртића ушла возила РОСУ са наоружањем док су деца спавала.

"Стојимо и на киши и на ветру зарад наше деце, како би могла да живе у миру. Знам да свако дете има право на слободу и мир и да сва та права морају да се поштују. Дете не може да изађе више на улицу а да не чује звуке сирене", истакла је она.

Симић: Отпор тиранији једини начин да останемо на нашим вековним огњиштима

Игор Симић, потпредседник Српске листе изјавио је за "Пинк" да Срби до сада нису били у прилици да чују јасне изјаве западних међународних представника када је српски народ био малтретирани злостављан од стране Приштине.

Он је навео да изјаве појединих амбасадора и представника међународне заједнице не изненађују Србе на Косову.

 "Оно што је врло важно рећи јесте да кључ за решење ситуације у којој се тренутно налазимо јесте у Приштини, у рукама оних који шаљу до зуба наоружане специјалце на голорук народ, претећи Србима на барикадама, како ће их силом уклонити и како ће бити жртава", каже Симић.

"Једноставно труде се да на сваки могући начин, на терену или кроз изјаве, створе такву ситуацију и тензије, како би оправдали своје насилне акције против голоруког народа, који само жели да у миру живи на својим вековним огњиштима", додао је он.

Симић је истакао да су Срби који живе на Косову и Метохији јесу забринути, и да свака изјава Аљбина Куртија или његовог министра полиције "несумњиво има одјека на овим просторима".

"Иако се осећамо угрожено, исто тако смо апсолутно одлучни, јер знамо да смо у праву, знамо да је отпор тиранији једини начин да останемо и опстанемо на овим просторима. А и до сада смо показали да то радимо демократски на миран начин, покушавајући да скренемо пажњу међународне јавности на злостављање, на диктатуру, на репресију, институционално насиље које Приштина врши над Србима на Косову и Метохији", поручио је Симић.

На Рудару развијена српска застава дугачка 300 метара

Почео протест, Пантићев син тражи правду за оца

У Рудару код Крста данас у подне почео је велики протест Срба са Косова и Метохије, који су се у великом броју окупили да би изразили протест због понашања приштинских власти и тражили правду за ухапшене сународнике.

Окупљенима се најпре обратио син недавно ухапшеног Дејана Пантића, Предраг који је истакао да већ 13 дана нису видели нити чули Дејана и да се у 21. веку у сред Европе крше основна људска права.

Он је објаснио да су он и мајка покушали да га виде на Јарињу, али да су враћени са образложењем да то може да одобри само надлежни судија.

Предраг Пантић је навео да тај судија већ 10 дана не одговара на њихове жалбе и то им онемогућава.

Он је позвао, како је рекао, све који имају утицај у међународној заједници да подигну свој глас против кршења основних људских права и да утичу да Дејан буде пуштен на слободу.

Како је рекао, Срби су изашли на барикаде јер су себе препознали у Дејану Пантићу, то јесте да би они, као и њихова деца, могли да се нађу на истом месту.   

Окупљени грађани носе бројне транспаренте међу којима пише: "Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", "Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", "Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", Курти нам прети убиством, а Европа ћути".

Поред тога, носе поруке "Правда за Дејана, Миљана и Слађана",

"С вером у Бога и за Божић на барикадама", "Председниче Вучићу, у тебе се уздамо", "Курти, ти народ не можеш да зауставиш".

Жиофре: Даноноћно радимо на проналажењу решења за север Косова

Шеф Делегације Европске уније Емануеле Жиофре изјавио је да се даноноћно ради на проналажењу решења за ситуацију на северу КиМ - да се барикаде мирно уклоне, а представници Срба врате у институције, као и на томе да се у дијалогу преузете обавезе поштују.

"Радимо даноноћно да нађемо решење за тренутну кризу и услове за мирно уклањање барикада, да се Срби врате у инисутуције где имају важну улогу. Морамо да се вратимо агенди дијалога јер је то једини начин да се нађе решење и одговори на проблеме грађана", рекао је он.

Жиофре је нагласио да жели да буде јасан да сви договори постигнути у Дијалогу морају бити брзо имплементирани, укључујући и ЗСО.

Све обавезе преузете у дијалогу морају да се испуне, ЕУ ће наставити да ради у том правцу, навео је амбасадор.

Јевтић: Косовска полиција вратила аутобусе са Србима на путу за Рударе

Срби са југа Косова и Метохије данас су у великом броју кренули на миран протест који би требало да буде одржан у месту Рударе код Звечана, али је косовска полиција  зауставила и вратила аутобусе са Србима из Штрпца и притом писала казне свима који немају КС личне карте, изјавио је данас потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

Јевтић је оценио да је то вероватно пример демократије и слободе о којој Курти говори.

"Срби са југа Космета су данас у великом броју кренули на миран протест у Рударе. КС полиција је зауставила и вратила аутобусе са Србима из Штрпца притом писала казне свима који немају КС личне карте. Пример демократије и слободе о којој Курти говори", објавио је Јевтић на твитеру.

Јевтић је објавио и фотографију возача аутобуса кога је зауставила косовска полиција као и написану казну.

Вучевић: Ако Курти крене на барикаде, тај пут води у катастрофалан сценарио

Уколико премијер институција у Приштини Аљбин Курти крене на барикаде то је пут у лошем правцу који води у катастрофалан сценарио, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић и додао да у том случају Србија неће чекати избегличке колоне на Јарињу и Брњаку и да свако ко тако мисли, има погрешну претпоставку.

"Нема новог 'Бљеска' и 'Олује' и нема марта 2004. Ако неко мисли да ми на Јарињу и Брњаку са водом и сендвичима чекамо избегличке колоне онда је то погрешна претпоставка и размишљање. Не бих волео да видим тај сценарио и надам се да ником није на памети да проверава да ли смо озбиљни или одлучни", рекао је министар Вучевић у изјави за Танјуг.

Говорећи о томе шта ће се догодити ако Кфор одбије српски захтев о враћању безбедносних снага Србије на КиМ, министар је казао да ће Србија морати да добије додтане гаранције да је Кфор способан да очува мира за све грађане на КиМ.

Изразио је наду да Запад неће дозволити да дође до инцидената на КиМ.

"Ако ме питате какав је утисак када разговарате са високим представницима, пре свега НАТО-а, а то је дефакто Кфор, не желе никакве сукобе. Шта ће политика да чини и ко охрабрује Куртија да све то ради, не могу да изведем закључак који могу да поделим са грађанима. Можда нешто и знам, али недовољно да бих могао да то тврдим", рекао је Вучевић.

Срби пристижу на протест: Свет да види да само желимо мир и сигурност за нашу децу

Овде смо да би свет видео да нисмо терористи, разбојници ни криминалци него поштени људи који желе мир и сигурност за своју децу, поручили су Срби који пристижу протест.

Са друге стране барикаде на Рудару сада је пет возила Кфора, а поред су два џипа Еулекса.

Брнабић: Курти свету открио своје намере; Jасан став Приштине да треба етнички очистити Србе са КиМ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти свету обзнанио своје намере и вредности када је рекао да барикаде на северу КиМ треба да се уклоне и по цену жртава.

"Када говори о жртвама говори о животима Срба на КиМ који су на тим барикадама, а подсетићу да су на барикадама и жене и деца, старији људи, просветни радници који са барикада држе онлајн наставу за средњошколце, о тим потенцијалним жртвама он прича", рекла је премијерка.

Брнабић је изразила забринутост због његове изјаве истичући да се у њој огледа јасан став Приштине да треба етнички очистити Србе са КиМ.

Брнабић је, за ТВ Хепи, рекла да "мутиводе" желе сада да искористе ову ситуацију и да објасне како Србија има проблем са међународном заједницом, јер је амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде рекао да барикаде треба да се уклоне.

Истакла је да је заправо изјава Аљбина Куртија "црвена линија" и да је највећи проблем изазвала његова претња уклањањем барикада и по цену жртава.

Премијерка је рекла да многе земље у Међународној заједници признају тзв. државу Косово, али да се не слажу са Куртијевим ставовима и понашањима.

"Постоје ту стране са којима се ми не слажемо о томе шта је Косово, да ли је аутономна покрајна или држава, али јасно виде шта Курти жели да уради и томе се противе и у том смислу смо партнери", рекла је она.

Навела је да је Кфор у овом тренутку добар партнер српској страни и ради свој посао у складу са Резолуцијом 1244 истичући да је велики напредак то што је повратак српских трупа на КиМ стављен у разматрање.

Према њеним речима, Срби на КиМ само желе мир, стабилност и своја права која су им гарантована постојећим споразумима, које приштинска страна непрестано крши.

Она је рекла да је председник Србије Александар Вучић преузео све иницијативе како би смирио тензије на КиМ и сачувао економску стабилност у региону.

Премијерка сматра да је економска сарадња добар начин да се умире неслагања медју народима, јер ће људи када буду имали веће плате и пензије и виши животни стандард ставити интересе изнад личних сукоба.

"Када људи немају посао, мир и стабилност они страхују и буне се и траже свој понос у ратним бубњевима", указала је Брнабић.

Хаџиу: Власти САД подржале формирање Специјалног суда како би се "очистио" имиџ ОВК

Новинар Батон Хаџиу изјавио је да се само Покрет Самоопредељење противио оснивању Специјалног суда, док је велики део јавности то подржавао, као и да су за његово оснивање најзаслужнији бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон и садашњи председник САД Џозеф Бајден, преноси "Љајми".

Опширније у засебној вести.

Еулекс: Пажљиво пратимо безбедносну ситуацију на северу Косова

Мисија Еулекс саопштила је да пажљиво прати безбедносну ситуацију на северу Косова кроз појачано присуство на терену.

Како се наводи, имајући на уму нестабилну безбедносну ситуацију на северу Косова и постављање додатних барикада, Еулекс редовно и у сарадњи са Полицијом Косова и Кфором прилагођава свој положај тако да одражава ситуацију на терену.

"Пажљиво пратимо безбедносну ситуацију на северу Косова кроз наше појачано присуство на терену. Пољски припадници наше Специјализоване полицијске јединице и италијански и литвански припадници наше Резервне специјализоване полицијске јединице из састава Европских жандармеријских снага спроводе извиђачке патроле, укључујући и пешачке патроле у Северној Митровици и Звечану", навео је Еулекс на свом Фејсбук налогу.

Радојевић: Протест је реакција, желимо да покажемо колико нас има и шта чувамо

Милан Радојевић, члан Кризног штаба Косовске Митровице, изјавио је да Срби на протестном скупу желе да покажу лица лекара, професора, медицинских сестара, техничара, мајки, очева...

"Барикаде нису било каква акција, него реакција, нису уперене према Приштини и Албанцима. Оне су искључиво одбрамбени механизам за Србе на северу КиМ", указао је Радојевић и додао да Срби на северу КиМ данас желе да покажу за шта се боре и шта чувају.

"Ми не бранимо само живот на северу КиМ, него бранимо право Срба на повратак, право СПЦ за враћање земље Високим Дечанима, за ћирилицу, бранимо права свих Срба на КиМ", наглашава Радојевић.

Опширније у засебној вести.

Џејми Шеј: Кфор ће Србији рећи Не, треба уклонити барикаде

Бивши портпарол НАТО-а за време рата на КиМ Џејми Шеј изјавио је да мисли да ће Кфор одбити захтев Србије, те да барикаде на северу треба уклонити, али корак по корак, без изазивања ескалације, преноси "Телеграфи".

"Мислим да је стратегија Кфора да барикаде треба да се уклоне, али да то треба да се ради на миран начин, корак по корак, методама које неће допринети ескалацији, неизазивању већег насиља, посебно у овом празничном периоду, пред Нову Годину и Божић. То је боље од неке велике демонстрације силе која би произвела само више насиља, јер смо видели довољно тог насиља до сада и нико не жели да се више дешава", рекао је Шеј.

Он је додао да зна да је то разочаравајуће за грађане "Косова", али да је тај метод у интересу "Косова".

"Не дајмо Београду више изговора да кажемо, како је јуче рекао премијер Србије, да смо на ивици рата. Ово није тачно, ово је више од драматичног језика, тако да је смирен и промишљен начин Кфора миран пут и треба га следити", навео је Шеј.

Шеј је рекао и да није очекивао да ће Србија послати захтев Кфору за повратак трупа на "Косово".

"Нисам очекивао да дође до овог захтева јер Кфор има одговорност за безбедност на Косову по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и од јуна 1999. године Кфор је тај посао радио веома добро, дакле у обезбеђивању безбедног окружења за све. Дакле, нема апсолутно никакве потребе да се српске трупе врате на Косово. То не би решило ниједан проблем, већ би само додатно ескалирало ситуацију", навео је Шеј.

Он је истакао да очекује да ће Кфор рећи не Србији поводом овог захтева.

"Мислим да Србија треба да препусти Кфору и полицији ЕУ, односно Еулексу, као и 'косовским властима' да поврате мир у овој ситуацији", додао је Шеј.

Према његовим речима, Србија тим захтевом покушава да пошаље политички сигнал.

"Можда да пошаље поруку становништву 'косовских' Срба да Београд подржава њихову жељу да се дистанцирају од Приштине, а о разлозима можемо да спекулишемо, то је више политички сигнал", додао је он.