Лајчак: Идеалан тајминг за решење; Магистрала кроз Рударе поново проходна, уклоњена већина барикада

РТ Балкан и двадесети дан са Србима на барикадама на северу КиМ

Два камиона којима је пре два дана препречен нови мост који од Дудиног крша води ка центру Северне Митровице запаљена су ноћас. На камионима су изгореле кабине и предњи део. За сада нема информација о починиоцима овог дела, јавља извештач РТ Балкан.

Сви главни путеви на северу били су блокирани током ноћи, на магистралама према Јарињу и Брњаку, у улицама у центру Северне Митровице и по околним насељима и даље је постављено укупно 11 барикада.

Уклањање барикада постављених на неколико локација на северу Косова и Метохије требало би, према синоћњим најавама председника Србије Александра Вучића да почне данас у преподневним сатима.

Стање повишене борбене готовости у Војсци Србије укинуто је одлуком председника и врховног команданта Александра Вучића, потврђено је Тањугу у Председништву.

Прва барикада уклоњена је на Мердару, док извештач за РТ Балкан јавља да се око барикаде код Рудара налази значајно мање људи него претходних дана.

"Неповерење није уклоњено", рекао је председник Вучић и додао да ако почне хапшење Срба због постављања барикада сународници ће имати подршку државе и његову лично.

Код барикаде у центру Северне Митровице, која и даље није уклоњена, налази се патрола Кфора, јавља извештач за РТ Балкан.

И Кфор је потврдио да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север покрајине без пристанка локалних српских власти, што су представници Србије и тражили, позивајући се на документ из 2013. године који су потписали Хашим Тачи у име приштинских власти и тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен.

Споразум је у међувремену стално кршен, будући да косовске снаге, без обзира на потписано, већ годинама несметано улазе на север јужне српске покрајине.

Све најновије вести са КиМ пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

 

29. дец 2022 • 22:00

Лајчак: Идеалан тајминг за решење

Ниво неповерења између две стране већи је него икада раније, тензије су и даље високе, али је важно да лидери у Београду и Приштини почну да стварају атмосферу погодну за продуктивне разговоре о нормализацији односа, изјавио је представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

Он је за Политико казао да је оно што је сада заиста важно то да се не дозволи да ситуација поново дође у нову кризу.

Лајчак је указао да крајњи рок у марту има за циљ да назначи озбиљност постизања споразума.

"Надам се да се за недељу дана нећемо суочити са још једном кризом - или можемо заборавити на нормализацију", истакао је он.

Лајчак сматра да је тренутни тајминг идеалан да се нађе решење, а уколико би се пропустио тренутак, спор би, сматра, у том случају могао да се развуче деценијама.

Османи са Ховенијером разговарала о координацији Приштине и САД

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је данас са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером о најновијим дешавањима на КиМ.

Председништво самопроглашеног Косова је на Фејсбуку саопштило да се на састанку разговарало о могућностима и значају интензивирања билатералне сарадње у 2023. години.

Такође, Османи је, како се наводи, још једном потврдила опредељеност приштинских институција за континуирану координацију са Сједињеним Америчким Државама и другим савезницима.

Еди Рама: Нечувано - уз благослов ЕУ и САД барикаде ушле на листу средстава мирних протеста

Премијер Албаније Еди Рама прокоментарисао је уклањање барикада на северу Косова, наводећи да се није десило ништа ново. Како је навео, представа је трајала мало дуже, напетост је мало порасла, а речи су се размењивале уз мало више ватре.

"Али крај је био исти и сви су се вратили кући, неко са својом победом као и увек! Ах да, десило се нешто нечувено! Откривено је ново значење барикаде, која је после 434 године уз благослов ЕУ и САД ушла на листу средстава мирних протеста!", написао је Рама на Твитеру.

Енвер Хоџај: Србија настоји да успостави хегемонију на Балкану

Бивши министар иностраних послова самопроглашене државе Косово, Енвер Хоџај, незадовољан је политиком коју диктира Брисел, а за све оптужује "српске хегемонистичке циљеве".

"Кризе у Босни и на северу 'Косова', заједно са покушајем да се изабере власт у Црној Гори, доказ су повратка историје услед настојања Србије за успостављање хегемоније на Балкану! Можда би неко у Бриселу требало да прочита вест ако ЕУ није успела да делује политички", написао је он на Твитеру.

Марко Ђурић: Србија водила гандијевску борбу за мир

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је данас да је протеклих дана Србија водила 20-одневну гандијевску борбу за мир.

Ђурић је, за ТВ Хепи, рекао да је учинак "барикада мира" ослобађање двојице утакмичених Срба и добијање писаних гаранција које представљају корак унапређења заштите и положаја Срба.

"Са српске стране ово је била гандијевска 20-одневна борба за мир. Назвао бих барикаде барикадама мира јер су то оне и биле. Ако погледамо њихов учинак немојмо потценити чињеницу да је, као резултат храбрих протеста, када су људи били физички угрожени, издејствовано ослобађање двојице утамничених Срба. Важније од тога је да нам се данас људи не враћају у ковчезима, а издејствовали смо и ослобађање двоје заробљених Срба, и добили смо и писане гаранције, које за корак унапредују заштиту и положај Срба", објаснио је он.

Истакао је да изјава САД и ЕУ представља нову правну политичку реалност везано за право Срба на барикаде и мирне протесте.

"Додатно су унапређење гаранције везано за присуство 'Косовских' безбедносних снага, те први пут имамо званични документ Кфора односно НАТО који је упућен свима, да неће бити присуства косовских снага без експлицитног одобрења и сагласности команданта Кфора, који се у процесу одлучивања мора консултовати са легитимним српским представницима", објаснио је он.

НАТО: Стране да се придржавају својих обавеза

НАТО је данас поздравио предузете напоре за деескалацију тензија на северу КиМ и позвао све стране да се придржавају својих обавеза, саопштила је портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

"Очекујемо да се све стране придржавају својих обавеза. Кфор пажљиво прати и биће спреман да интервенише ако буде потребно, у складу са својим УН мандатом за одржавање слободе кретања", навела је Лунгеску на Твитеру.

Вучић: Спремамо се за борбу против "Анонимуса"

Председник Србије Александар Вучић на Инстаграму је поручио шта мисли о претњама "Анонимуса" због неувођења санкција Русији и ситуације на КиМ.

"Спремамо се за борбу против Анонимуса", написао је Вучић шаљиво уз фотографије где се игра са псима. 

РТ Балкан на лицу места: Како север Космета реагује на уклањање барикада

Мисли ли неко заиста да ће Курти, да ће Албанци одустати од својих намера, да ће се одједном све променити? Питање за председника Вучића и за нас све овде је шта ће бити кад следећи пут подигнемо барикаде.

Победа или још једно повлачење? Како веровати Куртију кад нас је до сада увек преварио? Како веровати међународној заједници, која без пардона гази Бриселски споразум, да ће сада испоштовати своје гаранције? Да ли се у овој ситуацији могло више? Шта сутра, кад скинемо барикаде, хоће ли нас, што синоћ рече полицајац Александар Филиповић, ловити као зечеве? Кад ћемо поново морати на барикаде?

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Дрецун: Приштина споредни играч, а не чинилац који ће се питати у наредном периоду

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, изјавио је данас да је после постигнутог договора, који је довео до уклањања барикада, Приштина споредни играч, а не чинилац који ће се питати у наредном периоду, односно да су ствар преузеле САД и ЕУ.

"Овог пута је српски народ демонстрирао велику политичку снагу, био је јединствен, одговорили су на једностране потезе Приштине јединственим наступом на миран, демократски начин. Показало се да, када је српски народ јединствен и у координацији са званичницима у Београду, то моћ која може да преокрене ситуацију до мирног решења и да тај глас на западу не могу да прескоче, елиминишу", казао је Дрецун за Танјуг.

Додаје да је постигнути договор резултат снаге отпора српског народа, жеље да остану на својим огњиштима и дипломатске борбе Београда која је, како каже, била даноноћна.

Мифтарај: Све ово је последица аматерске акције посланика Самоопредељења

Изјава САД и ЕУ - да су од Приштине добили гаранције да нема спискова за хапшење Срба који су били на барикадама - последица аматерске акције посланика Самоопредељења Арменда Мује који је пре неколико дана објавио списак особа које према њему треба да буду ухапшене, оценио је Извршни директор 'Косовског' института за правосуђе Ехат Мифтарај, преноси "Газета Експрес". 

"Изјава САД и ЕУ резултат је детињастих изјава посланика Арменда Мује и појединих експонената владајуће партије, који су јавним изјавама таргетирали одређене организације или појединце као део криминалних група на северном делу земље. Иако је позната чињеница да на северу 'Косова' постоје криминалне групе, повезане са одређеним појединцима који се баве криминалним активностима, није дужност политичара да по имену и презимену у јавности прозивају људе који би требало да буду ухапшени", каже Мифтарај.

Како додаје, ту одговорност имају само безбедносне и правосудне институције по закону и уз поштовање процедуре.

Вучић: Сваки дан мира који купимо, то нам је живот и шанса више за будућност

"Сваки дан мира који купимо, то нам је живот и шанса више за будућност. Ја томе не видим алтернативу", написао је председник Србије уз објаву ретроспективе претходних дешавања на Косову и Метохији.

Уклоњена барикада код Бошњачке махале у центру Митровице

Барикада у центру Северне Митровице, код Техничке школе на самом улазу уклоњена је у потпуности, јавља репортер РТ Балкан. 

Магистрала кроз Рударе проходна

Магистрала кроз Рударе у овом тренутку је проходна, јавља репортер РТ Балкан.

Склоњени су сви камиони и аутобуси који су били попречени. 

Срби који су били на барикадама у овом тренутку склањају контејнере, које су ставили на ивицу пута. 

Уклоњене су барикаде у Ибарској слатини и Лешку. 

Француска: Све обавезе преузете у оквиру дијалога морају бити спроведене

Поздрављамо најаву брзог укидања барикада на северу КиМ и напоре Европске уније и Сједињених Држава да постигну овај резултат, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Француске.

Француска позива српске и привремене приштинске власти да наставе конструктиван ангажман како би се смањиле тензије на терену и кренуле ка споразуму о нормализацији њихових односа у оквиру дијалога који води Европска унија.

"Све обавезе преузете у оквиру овог дијалога морају бити спроведене", поручили су из МСП Француске.

РТ Балкан прати уклањање барикада, у Рудару још неколико камиона

Током поподнева у општини Зубин Поток уклоњене су барикаде у месту Вараге, где су преко пута била попречена два камиона и у месту Зубодолина, недлеко од Зубиног Потока, јавља репортер РТ Балкан.

И даље је у току уклањање барикаде у месту Рударе, где је склоњено десет камиона, али је на путу и даље још неколико тешких камиона и аутобуса.

Уклањају се и барикаде у Ибарској Слатини и Лешку, каже репортер РТ Балкан.

У центру Митровице почело је уклањање барикаде код Техничке школе. Возачи су дошли и један камион је померен.

"Анонимуси" прете Вучићу због КиМ и неувођења санкција Русији

Међународна група позната као "Анонимуси" објавила је претњу председнику Србије Александру Вучићу. У објави на Твитеру са украјинском заставом, и у видео запису, уз увреде и претње говоре о последњим дешавањима на Косову и Метохији и отворено прете председнику Србије.

"Поздрав грађани света, ово је порука Анонимних председнику Србије, Александру Вучићу. Приметили смо да тензије и ратнохушкачке провокације на северу 'Косова' од стране српских криминалних група покушавају да изазову оружани сукоб. Српски аутократски председник Александар Вучић, марионета Владимира Путина, покушава да дестабилизује регион, користећи механизме насиља и терора ратног злочинца Слободана Милошевића, али зна се да ће његови покушаји за њега бити самоубилачки", наводи се у објави "Анонимуса".

"На врхунцу рата у Украјини, Србија је била и и даље је једина држава која је званично прогласила савез са Русијом, одбијајући сталне позиве Запада да се придружи санкцијама Европске уније. И не само то, већ је Вучић, Путинова марионета, поново приказао своју ратоборну ревност, као рушиоца регионалне стабилности, угрожавајући територијални интегритет 'Косова' причајући о повратку српских снага на 'Косово', патролама у пограничном подручју, проглашењу ванредног стања које он сам креира, као изговор да избегне суштину проблема: Спајање Србије са демократским светом", додају из "Анонимуса".

"Подстицање насиља, напади на новинаре, напади на полицију, косовске институције и оне са међународним мандатом, као и постављање барикада и коришћење инкриминисаних структура на северу 'Косова', део је стратегије ваше Владе за прављење стања напетости, и држање 'Косова' и региона таоцима реторике прошлости. Али нећемо остати равнодушни пред овим терором. Наша колективна реакција биће одлучна и тренутна. Анонимни нису мала група немоћних људи које треба игнорисати. Ми смо организован и глобално активан колектив истомишљеника, и ако не зауставите своје опасне акције на 'Косову', наша порука ће бити јасна", кажу "Анонимиуси".

"Народ 'Косова' није без подршке. Ми смо Анонимни. Ми смо легија. Ми не опраштамо. Не заборављамо. Очекујте нас", саопштено је у поруци "Анонимуса".

КФОР: Поздрављамо одлуку о уклањању барикада

Кфор се огласио саопштењем у коме се наводи да "поздрављају одлуку о уклањању барикада на северу (тзв.) Косова".

Како се истиче у саопштењу "уклањање барикада мора бити обављено брзо, на безбедан и сигуран начин, избегавајући било какву врсту инцидената или ризика".

"Све стране треба да избегавају било какву реторику или радње које могу изазвати даљу ескалацију. Кфор пажљиво прати развој догађаја. Остајемо изузетно опрезни и спремни да интервенишемо, ако је потребно, у складу са нашим мандатом заснованим на Резолуцији 1244 СБУН из 1999", наводи се у саопштењу Кфора.

Уклања се барикада и у центру Северне Митровице

Почело је уклањање барикаде и у центру Северне Митровице, тачније код Техничке школе, јавља извештач РТ Балкан.

Борељ: Дипломатија је победила у деескалацији тензија на КиМ

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да је дипломатија победила у "деескалацији тензија" на северу Косова и Метохије.

"Дипломатија је победила у деескалацији на северу Косова. Насиље никада не може бити решење", навео је Борељ на Твитеру.

Он је додао да поздравља одговорно лидерство председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских инсистуција Аљбина Куртија.

Указао је и на "сјајан тимски рад Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Кфора".

"Хвала свима који су учествовали. Сада нам је потребан хитан напредак у дијалогу", поручио је Борељ на Твитеру.

Почело уклањање највеће барикаде

На највећој барикади на Рудару уклоњена су, за сада, три камиона, али је на барикади и даље попречено десетак камиона и аутобуса, јавља извештач РТ Балкан.

Неки камиони су већ спремни за уклањање.

Почело уклањање барикада на Ибарској Слатини

Извештач РТ Балкан јавља да је почело уклањање барикада на Ибарској Слатини.

У близини се налази патрола Кфора, а након почетка уклањања барикада надлетео је хеликоптер Кфора.

Курти: "Срби су сами поставили барикаде, сами ће их и уклонити"

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су "Срби сами поставили барикаде и да ће их сами уклонити", преноси "Репортери".

"Барикаде се уклањају, у недељу смо рекли да је питање дана када ће бити уклоњене, још боље да се то уради без интервенције наше полиције. Сами су поставили барикаде, сами су их уклонили, односно уморни су они који су се сами блокирали", рекао је Курти, преноси РТК.

Започело отклањање барикаде у Рудару

Започело је уклањање велике барикаде у Рудару, јавља извештач за РТ Балкан.

Први камиони су склоњени, али се очекује да ће потпуно уклањање барикаде потрајати, пошто је ту пут препречен са 10-15 тешких камиона и аутобуса. Ситуација је потпуно мирна.

Владика Добријевић писао Блинкену због забране Порфирију да ступи на КиМ

Епископ источноамерички Иринеј је упутио 27. децембра 2022. године америчком Државном Секретару Ентонију Блинкену писмо поводом забране уласка на Косово  Патријарху српском Порфирију, објављено у саопштењу Епархије источно-америчке СПЦ.

"Са великом забринутошћу, Владика је скренуо пажњу на начин на који су се приштинске власти односиле према поглавару једне од најутицајних православних цркава на Балкану током Божићних празника, а који је дошао са циљем доношења поруке мира и разумевања међу свим људима", пише у саопштењу.

"Писма сличног садржаја упућена су и на адресе значајних званичника и институција власти Сједињених Америчких Држава, и то, г. Џејкобу Саливану, Помоћнику Председника САД за Национални савет безбедности САД у Вашингтону, као и Амбасадору за Међународну верску Слободу при Стејт Департменту; затим, ко-председницима Српског Кокуса у Конгресу САД, Клаудији Тени и Емануелу Кливеру, као и Конгресмену Гасу Билиракису, члану Кокуса за Међународну верску слободу у Конгресу", додаје се у саопштењу.

Кадријај: Курти крије договор са Вучићем о барикадама

Посланица привремених приштинских институција из Алијансе за будућност "Косова" Тиме Кадријај на Фејсбуку је изјавила да "заједничка изјава Америке и ЕУ најбоље разоткрива превару Куртија и покушај да се сакрије договор са Вучићем о ослобађању злочинаца, као услов за уклањање барикада."

"Премијеру, да ли смо у праву, шта се налази у тајном договору са Вучићем? Реците грађанима зашто сте амнестирали злочинце севера", додала је она.

Љубљана: Београд и Приштина да спрече додатну ескалацију, ЗСО да се формира

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је данас да је ситуација на Косову и Метохији последњих дана била забрињавајућа и позвала Београд и Приштину да учине све што је могуће како не би дошло до додатне ескалације, као и да се Бриселски споразум мора применити, а Заједница српских општина формирати.

"Имплементација договорених споразума, имам на уму Бриселски споразум из 2013. године је обавезујући за обе стране, а ЗСО се мора применити", рекла је Фајон, а пренео Танјуг.

Додик: Уклањање барикада тешка одлука, али усмерена ка очувању мира

"Договор који је постигнут између представника нашег народа и председника Србије Александра Вучића о уклањању барикада је сигурно тешка одлука, али она је несумњиво усмерена ка очувању мира и људских живота", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у изјави за "Срну", преноси Танјуг.

"Подржавамо оправдану борбу нашег народа на Косову и Метохији за права и статус. Барикаде су оправдан одговор на репресију привремених и недемократских структура Приштине, подржаних од западних земаља САД и ЕУ, и увек могу бити одговор на њихову нову репресију", додао је Додик.

Кфор обишао барикаду у центру Северне Митровице

Патрола Кфора обишла је барикаду у центру Северне Митровице, код Техничке школе, која још није отклоњена, јавља извештач за РТ Балкан.

Вучић сутра прима Николу Недељковића

Председник Србије Александар Вучић примиће сутра Николу Недељковића, Србина који је пуштен на слободу након шест месеци проведених у затвору у Приштини.

Вучић ће Недељковића примити у згради Генералног секретаријата у 10.00 часова, саопштила је прес служба председника.

Претње приштинском судији и тужиоцу због одлуке о кућном притвору Дејана Пантића

Савет за заштиту људских права и слобода саопштио је да је било претњи због одлуке да се бившем полицајцу Дејану Пантићу одреди кућни притвор, преноси "Газета експрес".

"Претећи и уцењивачки графити додатно су нарушили безбедност тужиоца и судије за претходни поступак интензивирањем кампање линча, што представља тешко кршење људских права, у толикој мери да је и кривично дело", наводи се у саопштењу Савета за људска права.

Савет је с тим у вези позвао Косовску полицију и тужилаштво да покрену истраге о овим невиђеним и оркестрираним претњама.

"Сви они који су део ових претњи и уцена морају да се суоче са законом, без обзира на етничку припадност, политичка уверења или позицију коју заузимају", пише у саопштењу.

Брнабић: Верујем да није крај Куртијевим провокацијама

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је данас огромну захвалност председнику Србије Александру Вучићу и Србима са КиМ за то што су, како је навела, нашли снаге да на бруталан терор и агресију одговоре "скоро па безграничним стрпљењем, посвећеношћу миру, мудром политиком и дијалогом са свима онима који су, на било који начин, могли да допринесу очувању мира".

"Нажалост, верујем да ово није крај Куртијевим провокацијама, али се надам, и верујем, да ће међународна заједница обезбедити поштовање договора постигнутих у последњих 24 часа како би се очувао овај тренутак мира и стабилности и како би се окренули испуњењу Бриселског споразума", навела је премијерка на Твитеру.

Брнабић је такође захвалила међународним партнерима који су помогли да се сачува мир.

Укинуто стање повишене борбене готовости војсци Србије

Стање повишене борбене готовости у Војсци Србије укинуто је одлуком председника и врховног команданта Александра Вучића, потврђено је Тањугу у Председништву.

Борбена готовост проглашена је 26. децембра због ситуације на северу Косова.

Тада је Вучић, као врховни командант Војске Србије наредио да војска и све јединице МУП-а буду у највишем степену борбене готовости.

Косовска полиција: Административни прелаз Мердаре отворен

Како се наводи на Фејсбук страници Косовске полиције, административни прелаз Мердаре отворен је након што је уклоњена барикада коју су Срби из Мердара и околних места поставили на километар од пункта.

"Према последњим информацијама, пут који је 27.децембра блокиран, данас је у 9.50 часова пуштен у саобраћај. Стога обавештавамо грађане да је прелаз Мердаре пуштен у саобраћај и враћен у функцију", објавила је Косовска полиција, преноси "Косово онлајн".

Ђорђевић: Људи на барикадама одиграли главну улогу да се дође до решења

"Србија је у решењу ситуације на КиМ учествовала подршком народу у покрајни тако што је желела да их заштити, али главну улогу да се дође до решења су одиграли људи на барикадама и уопште српски живаљ у покрајини", изјавио је аналитичар и новинар Зоран Ђорђевићза Танјуг. 

Оценио је да је српска страна свесна да уколико би Приштина остала при томе да се ништа не мења,  да се не формира ЗСО, практично остаје и питање колико у тој ситуацији има смисла разговарати.

Додао је да је важно да је послат захтев Србије да се 1.000 припадника безбедносних снага врати на КиМ.

"На КиМ имате стране војске који као одржавају мир и ред, а не спречавају припаднике косовске полиције да хапсе, не реагују када је угрожена нека српска кућа... Управо због тога они ће бити против допуштања српским безбедносним снагам да удју на КиМ, јер би тиме признали своју некомпетентност", сматра он.

Вучић: За мене је КиМ Србија и ништа друго

"За мене је Косово и Метохија Србија, и никада неће бити ништа друго. Борим се и борићу се за нашу браћу и наше сестре", поручио је председник Србије у опису видеа своје јучерашње изјаве да по први пут српска страна добила нешто што је "извор права" да КБС не могу на север Косова без сагласности команданта Кфора, који је објавио на свом Инстаграм профилу.

Тахири: Након велике тензије на северу КиМ, Курти прихватио ЗСО

Бивши главни преговарач привремених приштинских институција у дијалогу са Србијом Едита Тахири изјавила је да сваки пут када дође до тензија између Приштине и Београда, премијер Косова Аљбин Курти попусти и прави компромисе са Србијом.

Она је на Фејсбуку навела да је Курти прихватио Заједницу српских општина и додала да је то потврдио амбасадор САД у Београду Кристофер Хил својим изјавама.

"После сваке тензије, Курти је правио компромисе са Србијом, након ове велике тензије на северу, Курти је прихватио ЗСО. То је потврдио амерички амбасадор Хил", навела је Тахири, преноси "Косово онлајн".

Косовска полиција о запаљеним камионима: Увиђај је у току

"У раним јутарњим сатима пријављено је да су два камиона, која су се налазила на барикади на мосту у Дудином Кршу изгорела.

"Осим материјалне штете, није било повређених. Увиђај је у току", саопштено је из Косовске полиције поводом два камиона која су синоћ запаљена, преноси "Економија онлајн".

Барикада код Рудара још није отклоњена, осетно мање људи него претходних дана

Још није почело уклањање највеће барикаде на северу КиМ, која се налази у месту Рударе код Звечана, јавља извештач РТ Балкан.

Ту се данас налази осетно мање људи него претходних дана, тек десетак окупљених око шатора.

Угашене су и ватре око којих су се Срби грејали. Према вестима из Зубиног потока, ни тамо није почело уклањање барикада, али се очекује.

Стојановић: Без упорности Срба на КиМ не би било гаранција; видећемо колико ће се оне реализовати

"Тензије су се очигледно смириле, не знам колико дугорочно, али је сасвим сигурно да је неколико потеза које је повукао званични Боград и пре свега стрпљивост Срба, који су у веома тешким условима скоро 20 дана, на барикадама били упорни у својим захтевима довели до позитивног решења и победе Срба на КиМ", рекао је за Танјуг спољнополитички аналитичар Мирослав Стојановић.

Оценио је да је цео тај комплекс питања са потезима које је повлачио званични Београд, од захтева за слање до 1.000 људи из безбедсносних снага и потезања Резолуције 1244 СБ, као и подизање борбене готовости, имало позитивне импликације на решавање узавреле ситуације у јужној покрајини.

"Верујем да није било те упорности Срба на КиМ на барикадама до свега овога не би дошло. Међународна заједница и Вашингтон не би ушли тако озбиљније у целу причу и дали гаранције, какве до сада нисмо имали", навео је Стојановић.

Казао је да ће се тек видети то колико ће се добијене гаранције реализовати, јер је, како је навео, ово је време када се чак и неки важни споразуми релативизују.

Прва барикада уклоњена на Мердару

Барикада на Мердару коју је група грађана из тог и околних места поставила у знак подршке Србима са КиМ, уклоњена је данас, пишу "Вечерње новости".

Након уклањања барикаде, очекује се да административни прелаз Мердаре буде поново проходан.

Очекује се да у наредних 48 сати буду уклоњене и барикаде које су Срби подигли на северу Косова.

Абраши: Не би ме чудило да су се међународни савезници Приштине одговорни за пуштање Пантића

Спољнополитички аналитичар Емир Абраши рекао је да "није било услова за задржавање Пантића".

Он је истакао да га не би изненадило да су се сами међународни савезници тзв. Косова договорили са правосуђем, заобилазећи владу привремених приштинских институција.

"То би била изузетно лоша вест, јер би се на владу гледало као на неозбиљног савезника и као на савезника са којим међународне заједнице не могу да разговарају о решавању тако озбиљног питања као што је ситуација на северу", рекао је Абраши за "КТВ", преноси "Коха".

Шефица Унмика поздравила одлуку о уклањању барикада

Шефица Унмика Каролин Зијаде поздравила је све мере за смањење тензија на северу КиМ, укључујући и одлуку о уклањању барикада.

Зиаде је позвала стране да се врате за преговарачки сто и постигну споразум о нормализацији.

"Шефица Унмика, Каролин Зијаде, поздравља све мере за смањење тензија на северу Косова, укључујући уклањање барикада. Она признаје мукотрпне напоре свих страна, укључујући међународне партнере, да осигурају безбедност грађана свих заједница на КиМ. 

"Зијаде наглашава важност придржавања обавеза и наставка разговора без одлагања како би се у потпуности решила отворена питања и нормализовали односи. Изражава захвалност за непоколебљиву одлучност међународних партнера да промовишу дијалог у потрази за безбедношћу и стабилношћу, уз пуно поштовање њиховог мандата", наводи се у саопштењу Унмика, преноси приштинска "Коха".

Петковић: Срби не верују гаранцијама САД и ЕУ, Србија дала гаранције да ће стати уз народ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да су разговори са Србима на КиМ били сложени и тешки, али да је Србија стала уз свој народ и подржала одлуке Срба са КиМ.

"Гаранције САД и ЕУ се односе на то да не постоје никакви спискови за хапшење Срба са Косова због учешћа на мирним протестима односно барикадама", изјавио је Петковић током гостовања на телевизији "Пинк", преноси "Косово онлајн".

"Срби су отворено рекли да не верују гаранцијама САД и ЕУ, али смо ми са друге стране дали гаранције да ћемо стати уз наш народ. Не можемо да верујемо Куртију, боље је да имамо један овакав папир за који можемо да се држимо. Гаранције се односе и на то да КБС на север Косова не може без одобрења команданта Кфора и политичких представника Срба са Косова", додао је он.

Директор Канцеларије за КиМ поновио је да ће барикаде бити укоњене у наредних 48 сати.

Према његовим речима, Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ.

"Ови споразуми и гаранције улазе у корпус свих оних споразума на које се повизамо, издејствовали смо нешто што је саставни део наше борбе на међународном плану. Добили смо гаранциоје које Приштина неће моћи тако лако да то погази, а да САД и ЕУ не реагују, јер је ово њихова гаранција и њихова реч", нагласио је Петковић.

Хисени: Куртијева влада да оде што пре, и никад да се не врати

Бивши министар спољних послова привремених приштинских институција Скендер Хисени изјавио је да би влада премијера Аљбина Куртија требало да оде што је пре могуће, преноси "Газета експрес".

"Било би срећа изнад сваке среће, да ова влада оде што пре и да се оваква влада никада не врати. Аљбин Курти угрожава све што је изграђено од завршетка рата и проглашења независности својим дилетантским акцијама, које почиње не знајући како да их заврши", рекао је Хисени у емисији "Пресинг Т7".

Хисени је оценио да је актуелна влада изазвала конфронтацију са највећим пријатељима које тзв. Косово има у свету.

Ђурић: Србија отишла корак даље, Приштина изгубила бланко чек САД

Aмбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже за РТС да је Србија јучерашњим договором отишла корак даље у погледу правне заштите положаја Срба на северу КиМ, као и да је Приштина изгубила бланко чек и САД и међународне заједнице за своје понашање, преноси РТС.

"Ми данас на столу имамо два нова извора и материјалног права и политичке стварности на северу КиМ. То значи да од јуче ми по први пут имамо међународне гаранције Кфора и НАТО-а које важе према свима везане за слање косовских снага безбедности на север, уз обавезу консултација српске заједнице", додаје Ђурић.

Прочитајте опширније овде.

Амерички стручњак: Пристрасност САД-НАТО ојачала Приштину

Сарадник вашингтонског "Кејто института" Тед Гален Карпентер изјавио је да би "Косово" могло да постане наредна велика европска криза уколико се тренутни трендови наставе, као и да тензије на КиМ брзо расту и достижу тачку на којој не може да се искључи чак ни оружани сукоб пуних размера.

Он је у изјави за Танјуг истакао да је пристрасност САД-НАТО по питању "Косова", која датира од касних 90-их, охрабрила и ојачала "тврдолинијашке елементе" у Приштини.

"Западна војна интервенција није решила косовско питање, само је одложила дан обрачуна. Косово би могло да постане следећа велика европска криза ако се садашњи трендови наставе. Шта год да се деси, Сједињене Америчке Државе морају да се држе подаље од сукоба и пусте европске нације да реше проблем", оценио је Карпентер.

Студенти универзитета "Хасан Приштина" најавили протест против српских производа

Студенти Педагошког факултета Универзитета "Хасан Приштина" организоваће данас протест на којем ће подржати бојкот српских производа, преноси "Косово пост".

"Обавештавамо вас да ће у четвртак 29. децембра у 12 часова бити одржане мирне демонстрације против српских производа и против незаборава у служби историјског сећања, у организацији студената Педагошког факултета Универзитета 'Хасан Приштина'", наводи се у саопштењу студената.

"Куртију се не може веровати"

Вест да ће јутрос почети уклањање барикада дочекана је ноћас на Јарињу мирно, углавном у тишини, уз одобравање једних, али и тврдње са друге стране да се Куртију не може веровати, да сви захтеви Срба са барикада нису испуњени до краја, јавља извештач РТ Балкан.

"Требаће времена да се све те барикаде уклоне. Такође, требаће и времена и људи да се уклоне шатори постављени поред магистрале на Рудару, Зупчу, да се уклоне бурад у којма су 20 дана ложене логорске ватре", рекли су нам синоћ у Рудару после вести из Рашке о уклањању барикада.

Не зна се када ће ће Косовска полиција уклонити контролни пункт постављен пре седам дана на магистрали Косовска Митровица – Лепосавић, на Бистричком мосту. Овај контролни пункт је између две српске барикаде, оне у Србовцу и друге у Ибарској Слатини. Такође, још није познато ни када ће бити отворени администартивни прелалзи Јариње и Брњак које је косовска полиција затворила још 10. децембра.

У насељу Три солитера близу центра Северна Митровице и ноћас су дежурали полицајци КП. Стотину метара даље, ка главном мосту на Ибру, била су паркирана два оклопна возила Кфора, а на самом мосту дежурали су италијански карабињери. Град су читаве ноћи обилазиле патроле Кфор-а и Еулекса.

Београд: Албанац осумњичен за тероризам не може се довести у везу са ситуацијом на северу КиМ

Хапшење особе албанске националности која је осумњичена за тероризам у Бујановцу, на југу Србије, у овом тренутку не може да се доведе у директну везу са актуелном кризом на КиМ, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Али постоји забринутост зато што је та особа ухапшена са значајном количином наоружања и муниције", рекао је државни секретар Министарства одбране Немања Старовић одговарајући на питање "Радио слободна Европа".

Претходно је Безбедносно-информативна агенција (БИА) саопштила да је код ухапшеног пронађена "већа количина наоружања, десет пушака, један снајпер са пригушивачем, један шкорпион са пригушивачем, килограм експлозива, као и већа количина муниције."

"Сумња се да је оружје набављено илегалним каналима, а да је намера осумњиченог била даљи транспорт оружја на подручје Косова и Метохије", наведено је.

Прочитајте опширније овде.

Вулетић: Србија одлучна да брани народ на КиМ; Барикаде као реакција на Куртијеву политику

Социолог Владимир Вулетић рекао је да су барикаде испуниле своју сврху и да су се појавиле као реакција на политику косовског премијера Аљбина Куртија, преноси РТС.

Према његовим речима, стављено је јасно до знања Куртију да не може да реализује то што је замислио.

"Показало се да је Србија одлучна да брани народ на КиМ, а то се показало и тиме што су војне снаге распоређене, али и са друге стране да тражи мирна решења. Србији је у интересу мир", навео је Вулетић.

"Уколико би се наставило са хапшењем Срба, тада би се показало да за Куртија договори не важе и показало би се да ли САД и ЕУ могу да га контролишу, или је он инструмент у њиховим рукама", рекао је Вулетић.

Напоменуо је да су Срби на Косову веома добро организовани.

"Видели смо да једино смисла има политика компромиса. Нису сви захтеви Срба испуњени. Мир је кључни циљ и Срби су направили корак добре воље", каже Вулетић.

Забрану посете патријарху Порфирију, оценио је као провокацију и додао да се тиме копају много дубљи ровови.

Османи: Како је могуће да неко оптужен за тероризам буде пуштен у кућни притвор

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је изјавила да пуштање Дејана Пантића у кућни притвор није политичка одлука, али да тужилац који је дао такав предлог треба да наведе разлоге, преноси "Кљан косова".

"Као председница Косова обавештена сам о овој одлуци када и ви јер никада нисам утицала на одлуке правосудних институција, никада нећу утицати на њих и никада се нећу мешати у то какве оне треба да буду. Али за то како је могуће да неко ко је оптужен за тероризам буде пуштен у кућни притвор; тужилац који је дао предлог мора образложити разлоге", рекла је Османи.

Додала је да ће од Судског савета тзв. Косова тражити податке о томе која је највећа и најмања казна у случајевима који су окарактерисани као "тероризам", и да ли је било и других случајева да је неко пуштен у кућни притвор, упркос чињеници да оптужен је за то кривично дело.

Вучић: Ако крену да вас лове као зечеве, онда је готово

Председник Србије Александар Вучић на свом Инстаграм налогу написао је да "ако крену да вас лове као зечеве, онда је готово, онда нема више ниједног споразума, нема ничега. Ако ухвате једног од нас, или двојицу као зечеве, нема више зечева, ти зечеви постају вукови."

Веља: "Косовска" полиција ће наставити да делује на целом КиМ

Шеф кабинета председнице привремених приштинских институција Бљерим Веља рекао је да је уклањање барикада на северу неизбежно и додао да ће "косовска полиција наставити да делује на целој територији Косова".

Веља је на Твитеру навео да "Вучићева стратегија ескалацијом до деескалације није успела", преноси "Косово онлајн".

"Косовска полиција ће наставити да делује на целој територији Косова, укључујући и север. Сада ће се десити неизбежно, уклањање барикада и слобода кретања", рекао је Веља.

Вучић: Ово је наша мала победа, сваки дан мира је шанса за будућност

Председник Србије Александар Вучић огласио се синоћ на званичном Инстаграм налогу поводом најаве да данас почиње уклањање барикада:

"Ово је наша мала победа. Знам да нас чекају нови проблеми, али сваки дан мира и стабилности је шанса за будућност.

"За мене је Косово и Метохија Србија, а Срби са Косова и Метохије моја браћа и сестре, и ја ћу се борити и бићу уз њих, како год да буде.

"Ми морамо да будемо трпељиви и стрпљиви, али и одлучни, храбри и одговорни, како би сачували и животе и отаџбину.
Наш циљ је увек био мир и да гурамо целу Србију напред!"

Запаљени камиони с песком код Северне Митровице

Два тешка камиона пуна песка којима је пре два дана препречен нови мост који од Дудиног крша води ка центру Северне Митровице запаљена су ноћас. На камионима су изгореле кабине и предњи део.

За сада нема информација о починиоцима овог дела.

Око 8.30 до барикаде на којој су запаљени камиони дошле су две патроле Еулекса у џиповима, јавља извештач РТ Балкан са лица места.

Они су се кратко задржали, нису се приближавали камионима на ближе од педесетак  метара, а затим су се вратили ка Северној Митровици. Барикада код Техничке школе која је на око километар од места где су ноћас запаљени ови камиони и даље стоји.

Албанска министарка: Косово и Метохија су нестали заувек

Министарка спољних послова Албаније Олта Џачка позвала је лидере Косова и Србије да разговарају, а Европску унију и Сједињене Америчке Државе да инсистирају на томе, истакавши да ништа друго осим дијалога неће успети, известила је Коха.

Она је рекла да се ситуација на северу Косова развила као манифестација унутрашње политике и да се не гледају интереси грађана.

"Нити ће војска Србије ући на Косово, нити ће војска Косова ући у било какав оружани сукоб. Све се ради у интересу унутрашње политике и нема везе са интересом обичних људи. Ово је изузетно опасно и мора се зауставити зарад целог нашег региона", казала је Џачка.

Она је истакла, како преноси "Косово онлајн", да Србија треба да престане да подржава изградњу барикада на северу.

"Србија мора да престане да неоправданим разлозима подржава подизање барикада на северу Косова и да се коначно схвати да је такозвано Косово и Метохија нестало. Заувек! Барикаде не штите ниједног Србина на Косову, оне само поткопавају нашу заједничку будућност. Албанци и Срби су два највећа народа у региону и они су 'осуђени' да нађу стабилан пут ка заједничкој будућности", рекла је Џачка.