Обнова куће Џафера Деве на КиМ: Подривање суживота и ревизија историје

Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ је то и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност, саопштило је српско Министарство културе

На најаву да ће из буџета привремених приштинских институција бити издвојено 300.000 евра за обнову куће Џафера Деве у Косовској Митровици, односно да Албанци не одустају од намере да кућу нацистичког колаборационисте из периода Другог светског рата претворе у институцију културе, реаговало је Министарство културе Републике Србије које је најоштрије осудило такве пројекте и планове.

У саопштењу се истиче да је намера Приштине да кућу озлоглашеног нацистичког злочинца прогласи центром за културу пројекат фалсификовања историје и промовисања злочина и насиља који заслужује најоштрију осуду.

"У питању је истовремено још једна од активности којима Приштина брутално злоупотребљава име културе за агресивне и безобзирне пројекте који са културом немају никакве везе. Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ истовремено и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност", наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Подсећа се и да пројекти ревизионизма и слављења фашизма, који су на упозорење Министарства културе наишли на јасну осуду и од стране међународне заједнице и посебно Европске уније, представљају праву слику о опредељености Приштине за даље подривање могућности суживота на Косову и Метохији.

Од СС-а до УНДП-а

"Напомињемо да је  реч о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању СС дивизије 'Скендербег', познатом по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелнику Митровице у време Другог светског рата и министру унутрашњих послова Албаније за време окупације у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године", додаје се у саопштењу.

Почетком године најављен је пројекат обнове куће Џафера Деве који је требало заједно да реализују министарство културе тзв. Косова, уз подршку Европске уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), али је после бурне реакције у јавности и протеста који су званичницима ЕУ и УН, упутили, између осталих и српско Министарство културе и Музеј жртава геноцида пројекат стопиран.

Реаговао је тада и Центар "Симон Визентал" из Јерусалима, чији је директор Ефраим Зуроф нагласио за "Косово онлајн" да се ради о апсолутно шокантном пројекту УНДП-а и ЕУ и да ће им упутити протестно писмо јер учествују у обнови куће "оданом сараднику нациста".

У краткој писаној изјави за РТ Балкан, поводом нових најава, Зуроф наводи да је последње што је чуо да је пројекат обнове куће Џафера Деве стопиран и то по налогу Европске уније.

"Веома сам разочаран, ако је пројекат поново обновљен", истиче Зуроф.

Протестно писмо почетком године упутио је и београдски Музеј жртава геноцида који је подсетио да ово није први пут да представништва појединих међународних и међудржавних организација сарађују са привременим властима у Приштини на глорификацији ратних злочинаца из раздобља Другог светског рат на подручју АП Косово и Метохија.

"Управо је средствима Европске уније, а у организацији UNDP и тзв. привремених власти у Приштини, раније већ обновљено здање Културног центра у Косовској Митровици који носи име злогласног ратног злочинца Реџепа Митровице. За ту сврху Европска унија издвојила је 115.784,60 евра, док је пројекат реализовао UNDP", подсетили су из Музеја жртава геноцида у фебруару ове године.

Реаговаће и овај пут, рекли су за РТ Балкан из ове установе културе, највероватније током следеће недеље.

У саопштењу које су у фебруару послали медијима подсетили су на ратне биографије Џафера Деве и Реџепа Митровице. Дева је био истакнути сарадник Вермахта, срески начелник косовско-митровачког среза током трајања немачке окупације којег је Ханс Густав Фелбер, командант окупационе целине "Југоисток" и зоне "Србија" описао као основну покретачку снагу на КиМ. Највећи део припадника Девине милиције ступио је током марта 1944. године у 21. СС дивизију "Скендербег".

Дева је активно учествовао у прогону јеврејске заједнице у Косовској Митровици, а у Пећи 1943. године извршио је бројне злочине над српским становништвом. Био је министар унутрашњих послова у тзв. влади Реџепа Митровице, чије је седиште било у Тирани.

Митровица је још један осведочени сарадник нациста који је од данашњих привремених власти у Приштини добио почаст тиме што је његово име понео Дом културе у Косовској Митровици.

На митингу у Србици маја 1941. Митровица је пред око 5.000 Албанаца који су дошли на скуп под оружјем изјавио: "Срби су на Балкан дошли силом, силом са Балкана морају отићи, а како немају куда да оду треба их све побити. На нама Шиптарима лежи тај задатак".

Када је у септембру 1943. у Призрену основана Друга призренска лига, која је прокламовала уједињење Косова и Метохије, Дебра, Струге, Улциња и Тузи са Албанијом, за њеног председника изабран је Митровица. На том месту јуна 1944. године заменио га је Дева.