Србија и Балкан

Ружић: Бахати Курти је слон у стакларској радњи

Српски министар просвете упозорио је да постоје "одређени актери" који би једва дочекали да премијер "Косова" буде окидач новог жаришта у Европи
Ружић: Бахати Курти је слон у стакларској радњи© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Курти се понаша као "слон у стакларској радњи" а његово политичко понашање је "врло неодговорно, инфантилно и бахато", као и "са очигледном деструктивном жељом да константним провокацијама доведе до оштре реакције српског народа на Косову, али и државе Србије", оцењује министар просвете Бранко Ружић у интервјуу за портал ТВ "Пинк".

"Последње фрапантно кршење елементарних права је забрана доласка у Пећку Патријаршију Његовој Светости Патријарху Српском Порфирију што је изазвало и јасну осуду тог чина од стране америчког амбасадора у Србији. Онима који умеју да читају између редова то је врло јасна порука", подсетио је Ружић.

Он је навео и да Србија тежи компромисном решењу које ће постати реалистичније када у Европској унији и Приштини схвате да компромис не значи да Србија изгуби све.

"Јасно је инсистирање Србије на испуњењу потписаних споразума, а о промени формата разговора, уз одлучније учешће САД увек се може разговарати поштујући наше државне и националне интересе", додаје Ружић.

Коментаришући притиске међународне заједнице на Београд, Ружић је указао и на толеранцију и подршку "безобразлуку" Приштине и Куртија коју демонстрира "најјача економска и политичка сила у ЕУ из њој знаних разлога".

"Не видим како ће се даље отварати европска перспектива региона подршком доливању уља на ватру. Ваљда ће успети то да објасне и свом јавном мнењу, уколико, не дај Боже, дође до шире ескалације политичке нестабилности, а све у контексту украјинске кризе где постоје одређени актери који би једва дочекали да Аљбин Курти буде окидач новог жаришта у Европи", навео је српски министар.